Un vechi proverb latin spune ca sanatatea mintii este strins legata de sanatatea corpului si ca un om care face sport are si o minte tinara si agila. Aceasta este si filozofia Mihaelei Haidau, unul dintre instructorii de aerobic renumiti printre iubitorii de sport din Bacau. Clientii sai de la Arena Fitness Club, fete si baieti, doamne si domni, o apreciaza pentru profesionalism, pentru grija pe care o acorda fiecarui practicant dar si pentru jovialitate. Cu umor, ea reuseste sa ii determine si pe cei mai comozi sau neincrezatori sa ajunga sa iubeasca sportul si sa obtina rezultatele dorite.
Cu Mihaela orele de antrenament sint o placere, chiar si atunci cind pulsul inimii se accelereaza simtitor iar muschii „ard”. In programele sale de aerobic, ea imbina orele de Tae – boe, Pilates si Gym Ball. Este de asemenea specializata in BOSU (Both Sides Up) si in exercitii de functional training si body and mind. „E important sa schimbi in permanenta antrenamentele pentru ca muschiul se obisnuieste cu un anumit tip de miscare. Stintific vorbind, unui muschi ii ia maxim trei saptamini sa se obisnuiasca cu un exercitiu dupa care pur si simplu nu mai da randament.
Poti sa faci acelasi program de tae – boe de cinci ori pe saptamina ca nu se intimpla absolut nimic, e ca si cum ai sta degeaba la televizor. Trebuie sa faci multe tipuri de miscare sa iti tii mereu corpul in forma maxima”, a explicat Mihaela Haidau diversitatea programelor sale de antrenament. A absolvit cursurile de instructor ale Federatiei Române de Fitness si Culturism din Bucuresti si detine o diploma de master in Personal trainer oferita de Facultatea de Stiinte ale Miscarii Sportului si Sanatatii a Universitatii din Bacau.
Face sport de la sapte ani
Motivant pentru cei care au ales sa faca sport sub indrumarea sa este nu doar stilul ei ci si felul in care arata. „Cind simt ca nu pot termina exercitiul, ma uit la picioarele ei, si atunci mai reusesc doua – trei repetari”, glumeste una dintre clientele fidele ale orelor sale de aerobic. Mihaela Haidau a crescut facind sport. A inceput cu gimnastica ritmica la virsta de 7 ani. Iar pauzele ulterioare nu au facut decit sa-i demonstreze ca sportul este calea ei.
La finalizarea cursurilor liceale a hotarit sa urmeze cursuri universitare de filosofie si jurnalism, dupa absolvirea carora a profesat ca ziarist. Idila cu presa scrisa a durat insa putin timp iar Mihaela s-a reintors la marea sa dragoste: sportul. „Simteam ca domeniul in care trebuie sa activez este contactul cu oamenii si am crezut ca daca ma fac jurnalista gasesc aceasta forma de comunicare. Intrasem in lumea presei cu Poe (jurnalistul Claudiu Poenaru, n.red.), si el era foarte vorbaret si mi se parea ca daca sint cu el e foarte simplu sa fii ziarist dar cind ma trezeam singura la calculator nu reuseam sa scriu nimic. Aveam toate ideile dar mi-am dat seama ca nu ma pot manifesta in scris.
Si m-am gindit ca acest contact cu oamenii trebuie sa aiba loc in alta varianta. Atunci mi-am luat la revedere de la jurnalism, am plecat la Bucuresti si am facut cursurile de instructor de fitness”, povesteste Mihaela Haidau. Decizia s-a dovedit a fi buna, astazi programele sale de antrenament sint cautate de oamenii care au decis sa faca loc in viata lor sportului si sanatatii.
De ce mergi la sala?
Tinara instructoare spune ca tot mai multi bacauani incep sa realizeze ca practicarea sportului ajuta nu doar la a avea un corp frumos, ci si in rezolvarea unor probleme de sanatate. „Eu de obicei obisnuiesc sa intreb «de ce ai venit la sala?». Am primit si raspunsuri ca vin pentru sanatate, deci e un lucru foarte bun ca au inceput sa se gindeasca la sport ca la o metoda de intretinere a sanatatii, in loc sa ia tot felul de pilule «miraculoase».
Dar cele mai multe vin cu un scop clar: «eu vreau sa scap de burta», «eu vreau sa scap de fund» dar nimeni nu zice de fapt «Stii, ma doare spatele si m-am gindit ca daca imi intaresc abdomenul si muschii spatelui nu mai trebuie sa ma duc sa dau pastile pe antiinflamatoare». Unii vin cu spatele «varza» si atunci le recomand sa mearga intii la kinetoterapeut pentru recuperare”, a subliniat Mihaela Haidau.
Se antreneaza alaturi de fetita ei
Modul sau sanatos de viata a fost invatat si de fetita sa, de sase ani, pe care clientele Mihaelei o intilnesc deseori la sala, antrenindu-se alaturi de mama ei. Instructoarea spune ca nu a fost nevoie de nicio strategie sofisticata de convingere, ci de simpla putere a exemplului.
„Ea in casa vede si la mine si la sotul meu interesul pentru sport. Daca ma duceam la un fast-food zilnic, probabil ca asta ar fi invatat. Daca te uiti pe strada ai sa vezi foarte multi copii grasi, asta inseamna ca parintilor nu le pasa iar daca le pasa eventual ii duc la dans, insa nu toti copiii sint dansatori, fiicei mele nu ii place sa danseze, dar ii place sa faca miscare in sala de sport.
E vorba de puterea exemplului. Vin unele cliente la sala si dupa un timp lung isi amintesc ca au acasa niste copii obezi si ma intreaba “Pot sa o aduc si eu pe fiica-mea?”. Dar ce sa mai faci cu un copil de 80 de kilograme la 12 ani? Trebuie dus intii la un nutritionist”, rezuma Mihaela fenomenul obezitatii infantile.
„Absolut nimic impachetat”
Pentru ea, sportul nu e un simplu „job”, ci este o parte esentiala dintr-o alegere de viata, aceea ce a trai sanatos. Nu maninca alimente procesate industrial ci prefera produsele naturale, de la fructe si legume cultivate fara chimicale, pina la produse animaliere din gospodaria proprie, brinza de capra fiind unul dintre alimentele sale preferate. Mihaela Haidau recomanda clientilor sai de la sala, care doresc sa slabeasca, sa inlocuiasca alimentatia de tip «junk food» cu una sanatoasa. Ea sugereaza, de exemplu, ca orezul alb sa fie inlocuit cu orezul brun, zaharul alb, cu zaharul brun si faina alba cu faina integrala.
„Tot ce inseamna alimentatie prelucrata este scoasa din uz, absolut nimic impachetat. Incepind de dimineata, cind poti minca piine integrala, cu brinza de vaca sau telemea de la oamenii din piata, in loc de piine alba cu brinza topita sau cascaval. Oua nu mai iei din magazin, ci din piata, de la de la femei de la tara, care cresc gaini in curte. In plus, eu mi-am scos de tot zaharul din alimentatie, folosesc doar la prajituri, in rest folosesc numai miere de albine. Nu cumpar nimic prelucrat. Nu maninc salamuri, nu maninc cascaval, nu maninc croissante. Mereu am fructe dupa mine, mereu beau apa.
Nu mi-e sete de apa, beau limonada. Primele zile sint grele, primele luni sint grele, dar apoi totul devine simplu”, sint citeva dintre sfaturile oferite din experienta proprie de instructoarea Mihaela Haidau. Ea spune ca in ultimul timp a inceput sa scoata din propria alimentatie si carnea, din care gusta uneori cind i se face pofta. „Am descoperit o gramada de alte mincaruri mult mai bune si mai variate, lintea, nautul, ovazul, faina de hrisca. In loc sa dai citeva sute de mii pe un flacon de vitamine si minerale cu banii aia iti iei o gramada de pungi de quinoa, de amarant, care au fier, magneziu, potasiu, calciu, tot ce vrei, in cantitati enorme si se si asimileaza. Un pic trebuie sa vrei sa te respecti mai mult. Ideea e sa nu-i lasam pe cei din jur sa ne dicteze felul in care sa ne traim viata.
Deci daca eu stiu ca sa fac miscare de trei – patru ori pe saptamina e foarte sanatos, am un mare secret descoperit. Daca stiu ca trebuie sa maninc doar ce gatesc eu, pentru ca in ciorba nu pun Knorr, ci radacinoase si verdeturi cumparate din piata de mine, iar este un cistig. Nu trebuie sa arunci banii pe mari filosofii ale lumii. Nu trebuie decit un pic de respect fata de tot ce faci pentru tine”, a conchis instructoarea Mihaela Haidau.
Retete sanatoase de Mihaela Haidau
Mic dejun: Griu fiert, amestecat cu nuca macinata, stafide, lamiie rasa si granule de kinoa. (Mihaela Haidau: „Fac portii dintr-un kilogram de griu fiert si pot minca si la micul dejun, si la prinz, luat la pachet”).
Clatite: Compozitia de clatite se face cu faina de hrisca, zahar brun sau miere si lapte de soia. (Mihaela Haidau: „Poti sa mininci de «lesini», au toate vitaminele posibile, ideea e ca alimentatia trebuie sa ne aduca nutrienti”).
Gustarea de la ora 16.00, cu o ora inainte de antrenament: 250 de ml de apa in care se amesteca trei lingurite de pudra de soia, alte trei de pudra de ovaz, o lingurita de miere si trei lingurite de pudra de cicoare plus, optional, citeva granule de quinoa expandat. Se bea.
Lasă un răspuns