Aproape 2.300 de părinți din tot județul beneficiază de alocații partea statului pentru că își cresc singuri copiii. Potrivit Legii nr. 277/2010, statul acordă sprijin financiar familiilor monoparentale în care copiii sunt crescuți doar de mamă sau de tată, iar veniturile lor sunt insuficiente pentru asigurarea traiului zilnic. Sprijinul se numește alocație pentru susținerea familiei și diferă ca valoare, în funcție de nivelul venitului net pe membru de familie și de numărul copiilor.
Florentin RADU
Cu mai puțin de 200 de lei pe lună
Potrivit informațiilor furnizate de Agenția de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bacău, la nivelul județului nostru luna trecută s-a alocat acestor cazuri suma totală de 175.220 de lei (peste 1,7 miliarde de lei vechi). În prezent, în evidențele AJPIS Bacău sunt înregistrate 1.829 de familii monoparentale cu venitul net pe membru de familie de până la 200 lei inclusiv (adică până la 0,4 ISR – indicatorul social de referință în valoare de 500 lei). Dintre acestea, cele mai multe sunt cu un singur copil – 1.120, alte 480 cu doi copii, 154 cu trei copii și 75 cu 4 sau mai mulți copii. Aceste familii încasează lunar între 50 și 200 lei lunar, în funcție de numărul copiilor. Familiile cu un venit mediu lunar de 201 până la 370, primesc spijin de 45 – 180 de lei. În aceste cazuri, sunt aproape 460 de familii.
Alocații de susținere mai primesc și familiile formate din soț, soție și copii cu venituri reduse. În județ, există aproape 12.200 astfel de familii care sunt sprijinite lunar cu un total de peste 700.000 de lei (șapte miliarde de lei vechi). Dintre acestea, aproape 9.800 cu unul ori patru sau mai mulți copii, au un venit mediu pe membru de familie de până la 200 lei, iar alte 2.400 au între 200 și 370 de lei pe membru de familie. Alocația de susținere, diferă de la caz la caz și poate fi între 25 și 125 de lei.
Dosar pentru alocația pentru susținerea familiei
Pentru a primi acest sprijin, beneficiarii de drept trebuie să facă demersuri la AJPIS Bacău. Astfel, aceștia vor depune o cerere și o declarație tip, însoțite de actele doveditoare privind componența familiei, veniturile acesteia și, după caz, documente privind frecventarea cursurilor școlare de către copiii aflați în întreținere. Nu pot primi acest sprijin familiile cu venituri lunare mai mari de 370 lei pe membru de familie. La fel, sunt refuzați și dacă situația juridică a familiei nu e stabilită legal sau dacă solicitantul nu dă informațiile necesare întocmirii anchetei sociale. Dosarul trebuie să mai cuprindă un cupon de alocație de stat, o copie a livretului de familie, o copie a cărții de identitate/buletin de identitate pentru toți membrii familiei care au împlinit vârsta de 14 ani, o copie după certificatul de naștere pentru toți membrii familiei, copie a certificatului de căsătorie/hotărâre de divorț/certificat de deces, o adeverință de elev cu specificarea dacă primește sau nu bursă, o adeverință de salariu (venitul net)/cupon de pensie/cupon șomaj, un certificat fiscal soț și soție, eliberat de administrația financiară și un certificat de rol soț și soție, eliberat de direcția impozite și taxe locale. Atenție, însă, căci la depunerea dosarului trebuie prezentate toate actele în original.
Lasă un răspuns