Nu mai puțin de 166 de unități școlare din județul Bacău, care au în componență 579 de construcții cu diverse funcționalități trebuie să se conformeze legii și să obțină autorizație ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) până pe 30 iunie. Deși s-au tras nenumărate semnale de alarmă pe acest subiect, în ultimii doi ani doar 10 unități școlare s-au autorizat împotriva incendiilor. După 30 iunie, dacă școlile nu obțin avizul se vor vedea nevoite să mute cursurile în alte locații.
Conform legislației în vigoare, 30 iunie 2017 este termenul limită în care unitățile de învățământ, printre altele, trebuie să obțină autorizație ISU. “Dacă nu au autorizație, nu mai pot continua activitatea. Noi vom fi nevoiți să le punem în vedere mutarea cursurilor în alte clădiri avizate”, a declarat Andrei Grecu, purtător de cuvânt ISU Bacău. Un semnal de alarmă a tras și primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, la ultima conferință de presă, când a confirmat că o parte insemnată din școlile din municipiu nu au autorizație ISU, la fel ca și alte instituții din subordinea Primăriei. “Nu ne putem juca atunci când e vorba despre copiii noștri. Vom face toate eforturile ca școlile să obțină avizul și sperăm că ISU va colabora cu noi”, a declarat Necula.
În doi ani, doar zece unități școlare s-au autorizat
Situația este mai gravă decât la prima vedere. Asta, deoarece în ultimii doi ani doar 10 unități școlare au obținut autorizația, iar procedura nu este simplă. Autorizația o pot da doar niște experți tehnici, autorizați de Ministerul Dezvoltării. “Din cunoștințele mele, sunt doar doi sau trei astfel de experți în toată Moldova. Ei dau autorizațiile, nu noi”, a spus reprezentantul ISU Bacău. În schimb, personalul inspectoratului stă la dispoziția tuturor celor care trebuie să ia autorizația, cu informații și asistență. “Au fost mai multe întâlniri cu directorii de școli. Noi suntem deschiși la colaborare și oferim asistență celor care nu înțeleg legislația etc”, a mai adăugat Andrei Grecu.
Yyyyyyy a zis
Sa vadă ISU dar cred ca știu cum învață copiii de clasele9 10 11 din economic ca stau câte 30 de elevi in clasa cât o sufragerie primul din banca 1 dacă se ridica in picioare scrie liniștit la tabla e vai mama lor au făcut clase in fostele camere de camin
adrian a zis
ingramadeala o reclami la DSP, e cerinta de igiena, nu neaparat de ISU! ISU judeca de la peste 200 ocupanti per cladire!
adrian a zis
„Autorizația o pot da doar niște experți tehnici, autorizați de Ministerul Dezvoltării. “Din cunoștințele mele, sunt doar doi sau trei astfel de experți în toată Moldova. Ei dau autorizațiile, nu noi”, a spus reprezentantul ISU Bacău. ” –aici ori ziaristul nu a inteles bine ori cel ce a explicat nu a fost clar! Expertii constata situatia la data expertizei si dispun masurile necesare de indeplinit pentru a se putea obtine autorizatia PSI, intocmind o Expertiza PSI! Apoi beneficiarul plateste un Proiectant (daca sunt multe lucruri de facut:pereti antiincendiu, goluri noi de evacuare, sprinklere, rezerve de apa, instalatii electrice,etc.), acesta intocmeste un proiect, proiectul se verifica de Verificator si se insuseste de Expertul ce a intocmit Expertiza, proiectul se avizeaza la ISU, se executa apoi se cheama ISU in teren, si apoi se elibereaza autorizatia! DECI, nu Expertii dau Autorizatii! ISU da autorizatii!!
Voodoo a zis
Faina precizarea. Problema este, insa, ca in invatamant sunt nenumarati directori cu slabe capacitati intelectuale, care nu pricep un text simplu de lege, mai precis OMAI 129/2016 care explica frumos toata procedura si cine anume trebuie sa o urmeze. Alaturi de directori care nu le au cu cititul se numara, insa si primarii care dau vina pe lipsa de fonduri ca sa amane aceasta lucrare. Riscul nu este, insa, numai oprirea activitatii scolii, ci si amendarea directorului, nu a primarului. Asa ca urmeaza sa iasa cu sange pe pereti. Ideea e ca numarul foarte mic de verificatori autorizati face ca acum sa fie deja cam tarziu pentru demararea lucrarilor de avizare, pentru ca exista cozi la verificatori si la colectivele de proiectanti.
Costel a zis
Sa-i duca in Isj Bc, poate se scapa de multe dintre leprele de acolo. Sau poate nici ei nu corespund.
George a zis
La cap sigur nu corespund, Costele. Numai panarame, si la propriu si la figurat.
Moromete a zis
In rural e dezastru! Primarii spun ca nu au bani, dar pt biserici au? Acolo nu se baga Curtea de Conturi si, atunci, este o cale de a spala bani. Bravo pt primari!!!