Sute de elevi au pierdut alocația de la stat din cauza absențelor de la școală. O familie poate încasa până la 200 de lei alocație de susținere. Condiția este ca niciunul dintre copii să nu aibă mai mult de 10 absențe pe semestru.
Florentin RADU
Mii de familii din județul Bacău cu o situație materială precară au rămas fără alocația pentru susținere sau au luat bani mai puțini anul trecut. Astfel, la sfârșitul lunii trecute, 15.759 de băcăuani mai beneficiau de alocații de susținere familială plătite prin Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bacău. Față de aceeași perioadă a anului 2011, când în evidențele AJPIS Bacău figurau 18.131 de beneficiari, se înregistrează o scădere cu peste 2.300 (aproape 15 la sută) a numărului de persoane subvenționate social de către stat. „Scăderea numărului de beneficiari se datorează în principal suspendărilor sau încetărilor făcute în urma verificarilor dosarelor, a numărului de absențe scolare înregistrate de copiii familiilor beneficiare sau din cauza neachitării taxelor și impozitelor față de bugetul local pentru bunurile pe care le dețin în proprietate conform Legii 57/2003 cu modificările și completările ulterioare”, a declarat Cristina Ciobanu, director la AJPIS Bacău. Alocația pentru susținerea familiei este o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creștere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Aceste drept se acordă familiilor în vederea completării veniturilor pentru asigurarea unor condiții mai bune de creștere, îngrijire și educare a copiilor. Totodată, sprijinul se acordă și pentru stimularea copiilor de vârstă școlară din familii mai sărmane pentru merge la școală. Beneficiarii acestor drepturi sunt familiile formate din soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună, dar si familiile monoparentale alcătuite din persoane singure și copiii aflați în întreținerea acestora care locuiesc împreună.
Elevii violenți, fără alocație
Trebuie reținut că elevii pot beneficia de acest sprijin din partea statului cu condiția să fie prezenți la școală, în caz contrar, absenteismul putând duce la diminuarea sau chiar la suspendarea acestui drept. O familie modestă poate primi alocație de susținere de la stat între 30 și 200 de lei. În schimb, niciunul dintre dintre copii nu trebuie să aibă în catalog mai mult de 10 absențe pe semestru. Alocația de susținere scade cu câte 20 la sută pentru fiecare copil cu cel mult 10 absențe nemotivate pe semestru, putând ajunge la 50 la sută pentru fiecare elev cu maximum 20 de absențe nemotivate. Măsura diminuării intervine din luna următoare celei în care s-a constatat neîndeplinirea condiției și se aplică timp de trei luni. Alocația poate ajunge și la suspendare dacă elevul a înregistrat peste 20 de absențe nemotivate. Mai nou, reprezentanții ministerului Educației au anunțat intenția de a elimina alocația de stat și pentru elevii care sunt violenți la școală și își agresează colegii.
Scuze și incompetențe
Interesant este că unii dintre titularii acestor drepturi nu și-au îndeplinit obligația de a comunica modificările intervenite, mulți dintre ei pretinzând că nu știau de această regulă. Potrivit legislației în domeniu, titularii acestor drepturi au obligația de a depune la fiecare șase luni o declarație pe propria răspundere privind componența familiei și veniturile acestora. Alții beneficiari însă au susținut că nu cunoșteau restricțiile prevăzute de lege, luând această alocație ca pe un drept al copilului și nu o prestație acordată în funcție de veniturile familiei. Nu lipsită de importanță este și proasta instrtumentare a dosarelor de către funcționarii de la primăriile din județ, fapt ce a dus la sistarea acestor drepturi de către AJPIS Bacău. Mai exact, aceștia nu au ținut seama la întocmirea dosarelor de restricțiile impuse de Lista bunurilor care conduc la excludere ori nu au efectuat evaluări ulterioare, cel puțin o dată la 12 luni, potrivit legii.
Lasă un răspuns