Trupurile carbonizate ale militarilor care s-au aflat în elicopterul prăbușit la Berești-Bistrița au fost ridicate de la locul accidentului. Cadavrele au fost identificate cu greu din cauza arsurilor. Primul cadavru a fost dus la morgă joi seară, iar trupul carbonizat al celui de-al doilea militar a rămas prins sub elicopter și a fost scos abia a doua zi, după finalizarea cercetărilor criminalistice. Vineri dimineață, la Baza 95 Aeriană a avut loc o ceremonie militară în memoria celor care au murit în misiune. Răniții sunt tratați în București, iar unul dintre ei a primit un prognostic evolutiv rezervat.
Ramona IONESCU
Vineri dimineață, la ora 08.00, militarii de la Baza 95 Aeriană Bacău au ținut un moment de reculegere în memoria celor doi militari care au murit joi după-amiază în accidentul de elicopter din comuna băcăuană Berești-Bistrița. La ceremonialul militar și religios organizat în unitate au participat alături de militari, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, șeful Statului Major General, general – locotenent Ștefan Dănilă, piloți și familiile celor decedați. Reamintim că în evenimentul aviatic au murit joi maistrul militar clasa a III-a Laurențiu Chiru și plutonierul Vasile Manolache. Chiru avea 33 de ani, era necăsătorit și avea funcția de mecanic de bord. Manolache avea 37 de ani, era căsătorit, avea un copil și era sanitar militar. Soția acestuia era distrusă de durere și abia se mai putea ține pe picioare la ceremonialul religios. Femeia a avut o întrevedere cu ministrul Mircea Dușa care a asigurat-o că va beneficia de tot sprijinul necesar.
Morți la datorie
Elicopterul militar IAR 330 Puma Socat de la Baza 95 Aeriană Bacău s-a prăbușit pe un câmp, la marginea comunei băcăuane Berești – Bistrița, în timpul executării unui zbor în formație. IAR 330 Puma Socat este un elicopter de atac ce poate fi modificat pentru a executa și misiuni de tip Medevac. Din ordinul șefului Statului Major General, conform procedurii, au fost reținute la sol toate aeronavele de acest tip, până la elucidarea cauzelor producerii evenimentului. O comisie a Statului Major al Forțelor Aeriene cercetează cauzele producerii accidentului aviatic. În anchetă sunt implicați procurori de la Parchetul Militar și criminaliști veniți de Iași și București. Aceștia au preluat cercetările și în tot acest timp au beneficiat de sprijinul echipajelor de intervenție din Bacău. Din primele cercetări se pare că a fost vorba despre o defecțiune tehnică a elicopterului, însă, nu este exclusă nici eroarea umană. Un martor ocular a surprins pe telefonul mobil momentul prăbușirii, iar din imagini se observă pe cer o mare dâră de fum înainte de momentul impactului cu solul.
Sicriele vin de la București
Trupurile celor doi militari decedați au fost recuperate de la fața locului și duse la morgă pentru necropsie. Cadavrele au fost depuse apoi în două sicrie speciale venite de la București care au fost predate familiilor îndoliate. „Nu ar fi prea multe de spus atunci când își pierzi doi colegi foarte tineri. Unul dintre ei era căsătorit și avea un copil de 6 ani, care, din ce mi-a spus familia nu știa încă faptul că a rămas fără tată. În asemenea momente nu cred că este cazul să facem prea multe comentarii. Ministerul Apărării Naționale va face toate demersurile în cursul zilei de astăzi (ieri., n.r.) pentru a organiza funerariile celor doi colegi care au decedat, așa cum doresc familiile. Vasile Manolache va fi înmormântat la Dâmbovița unde sunt părinții săi și acolo unde s-a născut, iar Laurențiu Chiru, la Adjud”, a declarat ministrul Dușa. În același eveniment au fost răniți locotenent comandor Petru Pricop – pilot, căpitanul Cătălin Balmuș – pilot și caporalul cls. a III Doru Nănescu, paramedic. Răniții au fost transportați cu o aeronavă militară C – 27J Spartan la București pentru tratament de specialitate. Nănescu este internat la Spitalul Floreasca, iar Pricop și Balmuș sunt internați la Spitalul Militar. În ceea ce privește evoluția anchetei, ministrul Apărării a spus că declarații legate de cercetări vor face cei care sunt abilitați de lege.
Vizită la spital
Vasile Costea, secretar de stat pentru relația cu Parlamentul, informare publică și creșterea calității vieții personalului i-a vizitat vineri pe locotenent-comandorul Petru Pricop și caporalul cls. a III-a Doru Nănescu, internați la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) și pe căpitanul Cătălin Balmuș, internat la Spitalul Clinic de Urgență (SCU) Floreasca, răniți în accidentul aviatic din județul Bacău. Comisia medicală multidisciplinară de la SUUMC a prezentat starea celor doi pacienți aflați în supravegherea clinică a medicilor militari, precum și prognoze privind potențialul de evoluție a stării de sănătate. „Locotenent-comandorul Petru Pricop și caporalul cls. a III-a Doru Nănescu au fost preluați de către SUUMC cu diagnostice specifice traumelor suferite pe timpul accidentului aviatic, respectiv politraumatisme, arsuri și plăgi multiple. După realizarea tratamentelor și a intervențiilor chirurgicale necesare, cei doi pacienţi au fost transferați în Secția Anestezie Terapie Intensivă, unde sunt în stare stabilă, echilibrați hemodinamic și respirator, conștienți, cu un prognostic evolutiv favorabil”, se arată într-un comunicat emis de MApN. Căpitanul Cătălin Balmuș, internat în Secția de Terapie Intensivă de la Floreasca, a fost operat în cursul nopții trecute, imediat după sosire. Ofițerul a fost evaluat, în cursul dimineții de vineri, de către o comisie pluridisciplinară a spitalului, este în stare stabilă, având un prognostic evolutiv rezervat. Familiile celor trei au primit asigurări că pacienții vor primi tratament și recuperare în cele mai bune condiții.
Trotus a zis
Dumnezeu sa-i ierte !
Militarii asta fac. Fie la pace fie la razboi. Mor, pentru-ca pentru ei moartea este trecuta in propriul juramant. Cine dintre noi fac la inceput un astfel de juramant? Fac apoi un contract intre ei si statul roman. Pentru tot ce ii cere statul, asta peste tot in lume. Apoi dupa ani, legi si regulamente, daca apuca cere un minim de intelegere. Respectarea contractului. Se gasesc „cozi de topor” sa schimbe apoi tot, legea, contractul, viata.
Dumnezeu, repet sa-i ierte ! Aveau 33 si respectiv 36 de ani. Unul un copilas.
Apara Doamne Armata Romana !!!