• ministerul a aprobat un proiect al societății NICONI Vultureni, pentru amenajarea antierozională a solului
Circa două sute de hectare de teren degradat au șansa de a fi reabilitate printr-un proiect în valoare de 15 miliarde de lei, pe care Ministerul Agriculturii îl va pune din această toamnă în aplicare în zona viticolă Podu Turcului. Proiectul a fost cîștigat de societatea NICONI, din comuna Vultureni, administrată de cel mai mare producător privat de struguri și vinuri din județul Bacău, la această oră, Nicolae Huiban. Banii vin din fondul special constituit de Ministerul Agriculturii inclusiv pentru lucrări de acest gen. „Zona Podu Turcului – Glăvănești – spune Nicolae Huiban – este una dintre cele mai cunoscute zone viticole din județul Bacău și din această parte a Moldovei. Cea mai mare parte dintre terenurile cu viță de vie a rămas, însă, nelucrată ani de zile. Totul e o paragină. Terenul trebuie redat agriculturii, fie tot pentru vie, fie ca teren arabil. Sîntem interesați de reamenajarea acestuia, inclusiv pentru pășune, pentru a încuraja crescătorii de animale”. Conform proiectului societății NICONI, în zonă urmează să înceapă, în primul rînd, lucrări de amenajare antierozională.
Dumnezeu a ocrotit zona viticolă Podu Turcului – Vultureni
Zona Podu Turcului – Zeletin – Răcăciuni este marcată, pe Harta viti-vinicolă a României ca o zonă pentru vinuri albe în exclusivitate. Din 1990, însă, această zonă s-a degaradat calitativ, iar producția de struguri a fost, de la an la an, în scădere. Nicolae Huiban administrează, însă, în prezent, și producția de pe alte 180 de hectare de vie, pe care a și început, de mai bine de zece zile, culesul strugurilor. „Anul 2002 a fost, în zonă, bun pentru vie, chiar Dumnezeu cred că ne-a ocrotit, pentru că grindina ne-a afectat foarte puțin – spune Nicolae Huiban. Avem și o cramă, în Podu Turcului, unde ducem toată recolta, inclusiv din via de 80 de hectare de la Vultureni. Credem că putem obține peste 15.000 de kilograme de struguri la hectar, adică 2.000 de tone în total, cu care am putea avea, în final, 220 de vagoane de vin”. Viticulltorii din Vultureni – Podu Turcului speră, în acest an, la o creștere a prețului vinului, de la 4,5 – 5.000 de lei litrul în sus și chiar la a exporta o parte din producție.
La Vultureni am văzut, deja, la lucru, 180 de culegători, aduși, însă, în majoritate din județul Neamț. O altă parte dintre lucrători au venit din comuna Corbasca. Ei primesc o plată în bani, cazare și masă la sediul societății Areal, din Vultureni.
În România, 50% din producția de vinuri este destinată consumului intern, iar 44% învechirii, maturării și stocării. Vinurile de calitate superioară reprezintă însă numai 37,6%, în timp ce vinurile cu origine cunoscută doar 14,3%. Restul de 48,1% din producție sînt vinuri de masă. Cea mai mare parte din producție o reprezintă vinurile albe (70%). Cantitatea de vin îmbuteliat a crescut, în anul 2001, la 44,6 milioane de litri, dar se menține în jurul a 40 de milioane din 1998 încoace. (Petru DONE)
Lasă un răspuns