Ministrul Mircea Fechet s-a întâlnit azi cu liceeni de la Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău și le-am răspuns la întrebări și curiozități legate de Mediu.
„Am vorbit despre cum luăm deciziile, la Ministerul Mediului, când emitem avizele pentru investițiile strategice, despre cum am readus la viață – într-un parteneriat strâns cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja – mari proiecte de hidrocentrale abandonate, care vor asigura independența energetică a României, dar și despre cum ținem pasul cu ambițiile Green Deal, care ne fac să privim fiecare zi prin lupa sustenabilității”, a relatat ministrul băcăuan, pe Facebook.
Toate sunt teme care arată că agenda elevilor de clasele a IX-a, a X-a și a XI-a e bine conectată la agenda publică națională, iar pentru mine ăsta e un semnal optimist, pentru că înseamnă că am reușit ca ministru, cel puțin în ultimul an și jumătate, să atrag atenția că Mediul influențează semnificativ viața fiecăruia dintre noi, începând cu felul în care ne gestionăm deșeurile acasă, în gospodărie, pentru că de aici învățăm cum să ne raportăm, de fapt, la resurse, la consum și la responsabilitate.
Am vorbit și despre cât de important e să te poți bucura de libertate, într-o țară democratică, în care poți spune pe nume lucrurilor în care crezi. DA, există schimbări climatice, DA, lucrăm la Ministerul Mediului pentru a pune la punct măsuri de atenuare a efectelor pe care le au schimbările de climă și DA, avem nevoie de implicarea tuturor pentru ca aceste măsuri să fie eficiente.
De aceea, punem accent pe politici publice bazate pe date științifice, pe dialog cu societatea civilă și pe parteneriate cu autorități locale, mediul privat și, mai ales, cu cetățenii – de orice vârstă. Pentru că libertatea, într-o democrație, nu stă doar în dreptul de a avea o opinie, ci și în responsabilitatea de a acționa, chiar și atunci când știm că direcția corectă e dificilă, dar necesară.
Schimbările climatice sunt o realitate pe care o simțim în fiecare sezon, prin fenomene meteo extreme, prin secetă, incendii de vegetație sau pierderi de biodiversitate.
Însă, fiecare pădure plantată – și avem mii de hectare pe care le finanțăm cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiecare kilowatt economisit în gospodăriile românilor cu ajutorul panourilor fotovoltaice, fiecare tonă de ambalaje reciclată prin Sistemul Garanție – Returnare (SGR) înseamnă un punct câștigat pentru natură.
Mult succes la școală, dar și multe puncte câștigate pentru natură, le doresc liceenilor cu care m-am văzut azi! Aprecieri pentru doamnele profesoare Mihaela Savin și Loredana Curbăt de la Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău, locul în care mi-am început și eu anii de liceu.
– Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
Lasă un răspuns