UPDATE: „Prim-ministrul Dacian Cioloş a convenit, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătăţii pentru a coordona direct şi a asigura continuitatea măsurilor necesare în sectorul de sănătate”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, informaţia fiind confirmată şi de Administraţia Prezidenţială.
Patriciu Achimaş-Cadariu şi-a prezentat luni demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, după scandalul dezinfectanţilor utilizaţi în spitale.
Demisia ministrului survine în plin scandal al dezinfectanților, în urma unei serii de anchete publicate de Gazeta Sporturilor. În ciuda dezvăluirilor privind dezinfectanți diluați folosiți în spitale și a unui control care arată că în 50 de spitale din țară au fost descoperite substanțe de dezinfectare neconforme, Patriciu Achimaș Cadariu spunea, săptămâna trecută, că românii se pot simți în siguranță în spitale și că el s-ar opera „fără doar și poate” într-un spital din România.
Parchetul General a demarat o anchetă în legătură cu dezinfectanţii folosiţi în spitalele din România, achiziţionaţi de la firma Hexi Pharma, produse despre care există suspiciunea că ar fi diluate. În dosar, procurorii şi poliţiştii au făcut sâmbătă patru percheziţii, ridicând documente de la sediul Hexi Pharma din Bucureşti, dar şi de la depozitul din localitatea Mogoşoaia. Totodată, au fost ridicate probe şi înscrisuri din 25 de unităţi sanitare de pe raza a 21 de judeţe şi a municipiul Bucureşti.
O sursă a Serviciului Român de Informații a facut public prin intermediul Gazetei Sporturilor un document pe care l-a trimis ofițerilor săi de legătură în octombrie 2014. În document, medicul epidemiolog detalia trucarea unei licitații la Spitalul Județean, unde a câștigat distribuitorul celui mai mare producător din lume, francezii de la Anios, se scrie într-un nou material de pe Tolo.ro pe subiectul dezinfectanților diluați.
Vreme de 8 ani, epidemiologul a explicat ofiterilor SRI cum mor oamenii in spitalele prost dezinfectate si cum se multiplica bacteriile, scriu Mirela Neag, Razvan Lutac si Catalin Tolontan.
Serviciul Român de Informaţii (SRI) a anunţat, luni, că instituţia avea cunoştinţă despre situaţia privind infecţiile intraspitaliceşti, menţionând că a transmis aproximativ o sută de informări în ultimii cinci ani decidenţilor legali.
„În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecţiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, miniştrii, primul-ministru, Preşedintele României. Toţi aceşti beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuţiilor lor, despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti”, au transmis, luni, oficialii SRI.
În replică, fostul președinte Traian Băsescu a afirmat, pe pagina sa de Facebook: „Din afirmaţiile purtătorului de cuvînt al SRI înţeleg că în ultimii 5 ani instituţia a informat Preşedenţia cu privire la tratarea infecţiilor din spitale, cu substanţe dezinfectante diluate, furnizate de firma domnului Condrea sau de orice alt furnizor care a diluat (falsificat) substanţele de dezinfecţie. Cred că este corect şi necesar ca informările adresate Preşedintelui României pe această problemă să fie făcute publice de către SRI”.
Lasă un răspuns