– în cei șase ani de când se organizează Gala Învățământului, numărul olimpicilor și premianților s-a triplat
Cătălina CHIFU
Moment festiv pentru elevii și profesorii care au făcut performanță în anul școlar 2011-2012 și au fost premiați la Gala Învățământului, desfășurată, luni, la Teatrul de Vară „Radu Beligan”. Spectacole, surprize, premii în bani, dar și excursii au primit cei mai buni elevi din Bacău, împreună cu profesorii care i-au îndrumat. Mircea Albulescu, invitatul de onoare al evenimentului, prin însăși prezența sa a impresionat publicul, iar replicile sale memorabile au fost primite cu aplauze. Îndrăgitul actor a asistat pe scenă la întregul spectacol. A jucat rolul primarului și a înmânat medalii, a strâns mâna copiilor premiați, s-a fotografiat cu ei, i-a felicitat și i-a încurajat pe fiecare. Maestrul i-a răsplătit pe cei prezenți în sală cu un veritabil spectacol de cuvinte. Cu un simț al umorului debordant, dar și ironic, tăios uneori, maestrul a acceptat să dezvăluie din activitatea și experiența sa de viață. „Teatru sau film? Nu există mămăligă fără sarmale și sarmale fără mămăligă. Dar orice actor are scena mai aproape. Acolo vezi, simți pe viu reacțiile publicului. Este foarte important să cunoști pe viu ce simte publicul. Ca roluri nu aș putea spune care mi-a plăcut mai mult, așa cum nu poți spune ce fată ai iubit mai mult. Sau că una a fost așa, că alta a fost altfel. Așa e și cu rolurile. Dar, mereu ultimul mi-e cel mai drag”, a mărturisit artistul. Mircea Albulescu i-a sfătuit pe elevii băcăuani să fie perseverenți, să muncească mult și să nu renunțe la visul lor: „Eu nu am dat cu ușurință nota 10, dar am dat-o cu dragoste. La studenții mei am apreciat cel mai mult pasiunea, pentru că actoria este o meserie înfiorător de grea, tocmai pentru că nu e judecată după criterii obiective. Dar, în orice faci, importantă este tenacitatea, îndărătnicia, puterea de a răzbate, puterea de muncă. Talentul este sau nu este, cel mai important este să muncești și să ai noroc.”
„Talentul de actor se descoperă la vârsta de 2 ani și patru luni. Dar în noi toți poate trăi un actor. De fiecare dată când
„Cel mai important proiect este copilul meu. Da, sunt mulțumit de el. Pe părinții care nu sunt mulțumiți de copiii lor îi bate Dumnezeu. E normal să fii mândru de tot ce face copilul tău.”
„Viața e o scenă, dar o scenă normală, cu oameni normali. Doar că unii visează de seara până dimineața, alții se întâmplă să doarmă de dimineața până seara.”
S-a triplat numărul premianților
Gala Învățământului a ajuns la cea de-a VI-a ediție și a fost prezentată de Nicoleta Bichescu și Ionuț Tomescu. Au fost înmânate aproape 500 de premii, 20 la sută din acest total fiind acordate elevilor de la Colegiul Național de Artă „George Apostu”. De altfel, elevii și profesorii de la acest colegiu, alături de Grupul „Animosi” care a susținut un program artistic, au avut și cei mai mulți susținători în sală. A-E Electronics, unul dintre principalii sponsori ai Galei, a oferit trei laptop-uri celor mai performanți elevi de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” și Școala gimnazială „Al. I. Cuza”. Un alt sponsor, InterTour, a acordat trei premii celor mai merituoși elevi. Premiul III, de care se vor bucura toți premianții de la Gala Învățământului, constă într-un tur al orașului și vizionarea unui film la cinema, premiul II – un sejur de șase nopți pe litoral – a fost primit de două eleve de la Colegiul „Vasile Alecsandri” iar premiul I – sejur în Grecia – a fost câștigat de doi tineri de la Colegiul „Gh. Vrănceanu”. „Gala Învățământului își demonstrează succesul de la an la an. Dacă în urmă cu șase ani aveam doar 30 de olimpici naționali și internaționali, la această ediție putem aprecia că numărul lor a crescut la 127. De asemenea, numărul premiilor a ajuns la aproape 500 față de 180, la prima ediție. Cu siguranță nu ne vom opri aici, pentru că munca acestor copii, dar și a dascălilor trebuie răsplătită”, a concluzionat primarul Romeo Stavarache.
Lasă un răspuns