Intrunirea dintre conducerea FRF si structurile ce-i sunt afiliate, din zona Moldovei si a judetelor Harghita si Covasna, s-a incheiat cu o conferinta de presa interesanta, sustinuta de marimi ale Federatiei, impreuna cu primarul Romeo Stavarache si cu Cristian Sava, presedintele AJF Bacau.
Din multitudinea de subiecte abordate, vedete s-au dovedit candidatura României pentru organizarea CE 2018 si construirea in Bacau a unor obiective sportive, respectiv o sala polivalenta si un stadion.
A fost o conferinta de presa densa, care a relevat inca o data ca fotbalul a devenit o parte importanta a vietii de zi cu zi. FRF este, practic, un mega-trust cu sute de mii de lucratori, cel mai mare din România.
Candidatura impreuna cu Ungaria
Dupa ce a trecut in revista bogatul calendar de lucru al FRF – din care amintim organizarea in Ilfov a CE U19, pregatirea pentru diversele campionate europene si mondiale, la toate categoriile de vârsta, refacerea stadioanelor si terenurilor (FRF participa la co-finantare cu câte 100.000 euro la fiecare suprafata gazonata) in toata tara, revigorarea activitatii de selectie, reformarea campionatului, sprijinirea fotbalului feminin si a celui de sala etc. -, presedintele Mircea Sandu a anuntat inca o data ca România isi va depune candidatura pentru organizarea TF al CE din 2018 sau 2024, impreuna cu Ungaria.
„Noi am obtinut sprijinul unui comitet al oamenilor de afaceri, dar trebuie un ajutor concret din partea Guvernului. Asta va fi in primul rând o decizie politica.
Construirea a cinci-sase stadioane noi si moderne ar fi cea mai mica dintre cheltuieli. Mult mai mult ar costa autostrazile, modernizarea aeroporturilor, retelei CFR si a infrastructurii hoteliere sau a sistemelor de transport in comun din câteva orase. Suma trebuincioasa ar fi cam 24 miliarde de euro”, a precizat seful FRF.
„Ungaria se afla inaintea noastra. Prim-ministrul maghiar este fotbalist, joaca in liga a patra. A facut lucruri foarte bune in trecut pentru sportul ungar si sunt convins ca se va implica total si va rezolva multe pentru acest proiect”.
Deocamdata, doar Bucurestiul poate fi recomandat de Mircea Sandu la UEFA, ca oras care sa poata gazdui meciuri de la CE, iar asta datorita noului stadion „Lia Manoliu”.
Directorul FRF, Ionut Lupescu, a insistat ca organizarea unui TF al CE ar da un impuls dezvoltarii economice a României. O dovada, pastrând desigur proportiile, este gazduirea in 2011 a CE U19:
„Il puteam organiza in Bucuresti. Dar a fost mai bine ca s-au modernizat pentru aceasta patru localitati din Ilfov. Campionatul European se va termina, dar cetatenii de-acolo vor beneficia in continuare de toate investitiile facute”.
Bacaul râvneste sa fie gazda de Europene
Primarul Romeo Stavarache a primit aprecieri din partea lui Mircea Sandu pentru proiectele sale privind sportul, in general, si grija pentru cei tineri, in special.
Edilul Bacaului a reiterat proiectele municipalitatii, dintre care unele au suferit mici-mari modificari, pe ultima suta de metri. Astfel, inca de anul acesta va incepe construirea in Bacau a celei mai mari sali din România, cu o capacitate de 10.000 locuri (nu 6.000, cum anuntase viceprimarul Luchian anul trecut). „Astfel, România ar putea gazdui turnee finale ale unor campionate europene sau mondiale de handbal, volei sau baschet”.
Sala, pentru care sunt alocate intre 5 si 6 milioane de euro, ar trebui finalizata in toamna anului 2012. Un proiect mai costisitor, dar destul de incert (din cauza ca necesita surse de finantare importante) ar fi construirea unui nou stadion.
„Noi avem pe planse un proiect de stadion cu 20000 de locuri. Vorbind cu dl. Sandu, am inteles ca, din multe ratiuni, un stadion care sa rezolve mai multe nevoi ar fi de 30.000, iar Bacaul ar putea deveni unul dintre orasele care sa gazduiasca meciuri ale CE. Putem modifica proiectul, dar finantarea ramâne o problema”, precizat Romeo Stavarache.
Modernizarea bazei Letea (cantonament, sala de sport, tribune, amenajarea unui teren sintetic) este mai putin costisitoare: intre 7 si 800000 de euro si totul ar trebui sa fie gata in 2011. Impreuna cu CJ, Primaria vizeaza refacerea Stadionului „Lucretiu Avram”, al carui teren nr. 3 ar urma sa fie cu suprafata sintetica; beneficiare ar urma sa fie echipele de juniori ale orasului.
„Degeaba ai baze sportive, daca n-ar fi nimeni sa le foloseasca”, a mai spus Stavarache, in timp ce Mircea Sandu il aproba dând din cap. „Primaria acorda deja burse elevilor merituosi, ale caror rezultate sunt evaluate 75 la suta pe baza mediei la invatatura si 25 la suta pe baza activitatii pe care o depun in cultura si sport. Ei bine, avem in proiect acordarea a 1500 de burse, in care imparteala sa fie 50 la suta invatatul si 50 la suta doar activitatea sportiva, dar in primul rând fotbal, volei si handbal”.
Despre noul CSM Bacau (bazat pe o structura administrativa asemanatoare lui CF Barcelona, totul transparent, responsabilizant, pastrând echilibrul intre autoritatile publice, specialistii in sport si sponsori), primarul Bacaului a dezvaluit primele semnale pe care le-a primit.
„Dl. Florin Grapa ar vrea sa faca parte din aceasta structura. Deja echipa sa si handbalul masculin au realizat lucruri bune. Noi am dori ca Stiinta sa câstige in 2011 Cupa Challenge, dar va anunta ca vom lupta sa avem inca din acest an o echipa de handbal feminin in prima liga”.
„Orgoliile”, amintite in treacat
Mircea Sandu spune ca locul Bacaului ar fi in prima liga fotbalistica, datorita traditiei pe care o are in fotbal si potentialului economic, care a ramas destul de ridicat, in ciuda caderii din ultimii ani. Dupa cum a aflat seful FRF, „orgoliile” au coborât-o pe fosta prim-divizionara tocmai in LIII.
Primarul Stavarache e evitat cu eleganta sa intre intr-o discutie despre predecesorul sau, Dumitru Sechelariu, care nici nu era de fata.
Atât doar, noi credem ca „lupta orgoliilor” este un fals diagnostic, o perdea de fum lansata de anumiti oameni interesati sau dezinformati. Si iata de ce.
Sa ne amintim ca, desi terfelit in numeroase rânduri de Sechelariu si acuzat ca inmormânteaza fotbalul si orasul doar din ciuda si pura rea-vointa, primarul Stavarache a realizat o structura comuna cu AS FCM Bacau, careia i-a asigurat finantarea. Asadar, actualul edil a trecut peste ranile din orgoliu.
Sabotarea acestei structuri a venit din partea lui Sechelariu si nici macar n-a fost din ratiuni sentimentale. Fostul primar a conditionat ulterior colaborarea de „inchiderea ochilor” (ca sa nu spunem incalcarea legii sau complicitate) de catre administratia locala in chestiuni cât se poate de materialiste (terenuri, concesiuni, subventii etc).
Nici din partea lui Sechelariu nu este vorba de orgoliu, ci doar de dorinta de razbunare – daca nu luam in considerare ca s-a laudat ca l-a tras pe sfoara pe Stavarache.
Oricum, colaborarea Primarie – FCM nu se mai intrevede si nici n-ar fi posibila, mai ales dupa infiintarea ASC Bacau in vara anului trecut si a CSM Bacau, acum o saptamâna.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns