Spațioasa și primitoarea sală de conferințe a Direcției Silvice Județene Bacău a găzduit, în suita de manifestări dedicate Lunii plantării arborilor 2014 (care se va finaliza pe 15 aprilie), expoziția finală a Concursului interjudețean de grafică, pictură și fotografie „Lumea pădurii” – ediția a XXIV-a. Elevi din patru județe (Bacău, Iași, Neamț și Tulcea) au trimis, pentru acest eveniment, peste 500 de lucrări.
„Ne bucură nespus de mult numărul mare de copii participanți și de lucrări înscrise în concurs, după cum ne bucură și sensibilitatea deosebită a acestor mici, doar ca vârstă, artiști față de frumusețile pădurii” – a spus, la vernisaj, cunoscutul artist plastic băcăuan Aurel Stanciu, organizatorul și sufletul acestei expoziții, după ce a amintit și motto-ul actualei ediții: „Atunci când vom tăia ultimul copac va muri și ultimul om”. Inginerul Viorel Ghelasă, directorul Direcției Silvice, a apreciat, la rândul său evenimentul: „Mă bucur că am ajuns la cea de-a XXIV-a ediție a acestui prestigios concurs deschis elevilor și studenților, care aduce, an de an, Pădurea în lumea artelor, cu tot ce are ea mai frumos, mai captivant, și ne gândim deja la ediția anivesară de anul viitor, când vrem să tipărim și un album dedicat tuturor celor 25 de ediții.” Criticul de artă Iulian Bucur, membru al juriului, a opinat că noua sală de expoziții este veritabilă galerie de artă, care îngemănează puritatea, originalitatea, talentul și curajul exprimării plastice. „Tonitza a spus, cândva, că Natura este un excelent profesor de de pictură, care ne oferă, încă de la vârsta copilăriei, o gamă inepuizabilă de modele și de provocări – a precizat criticul. Iată că și azi îi dăm dreptate, pentru că aici găsim o adevărată simfonie de culori, dar și o deplină comuniune cu natura. Toate lucrările expuse au o prospețime și o sinceritate cuceritoare”. Iar profesor dr. Teodor Hașegan, de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, din Iași, mâna dreaptă a pictorului Aurel Stanciu în organizarea expoziției la ultimele 14 ediții, a văzut evenimentul ca pe un unicat, cu mesaj nobil, foarte clar exprimat: Iubiți pădurea, ocrotiți-o, protejați-o, păstrați-o mereu vie și frumoasă, în toată integritatea ei, luptați mereu, neobosiți, pentru salvarea ei!
Festivitatea de premiere a fost deschisă, surprinzător, de cele două premii speciale, acordate elevilor din clasa a II-a de la Colegiul Național „Ferdinand I” (învățătoare, Maria Ojog), care au oferit și un frumos spectacol artistic dedicat Pădurii, și foarte talentatei pictorițe ieșene Elleny Pendefunda, de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași. Lupta pentru premii s-a dat între băcăuani și ieșeni, ultimii reușind să obțină 7 premii și 3 mențiuni, față de cele 5 premii și 3 mențiuni ale băcăuanilor, celelalte premii revenind elevilor din județele Neamț (3 premii și o mențiune) și Tulcea (un premiu și o mențiune). Iată și premiile cucerite de artiștii băcăuani: Foto – Premiul I, Teletin Georgiana, CN „Gh. Vrănceanu”; Premiul II, Gârmacea Radu, Univ. „V. Alecsandri”; Premiul III, Asaftei Adrian, Univ. „G. Bacovia”; Mențiune, Tonco Adrian, CN „Ferdinand I”. Pictură – Premiul II, Bodolin Mihail, Colegiul Național de Artă „George Apostu”; Mențiune, Cojocaru Ioana, CN „Vasile Alecsandri”. Grafică – Premiul special, Clasa a II-a, CN „Ferdinand I”.
Lasă un răspuns