Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut pedepsele în dosarul fostului ministru al Lucrărilor Publice și Transportului, Miron Mitrea. Acesta a fost condamnat în octombrie 2014 de Curtea Supremă de Justiție la doi ani de închisoare cu executare, pentru că a primit de la băcăuanca Irina Jianu 300.000 de lei mită, ca să o mențină în funcția de la ministerul Lucrărilor Publice și Transporturilor.
Dosarul de corupţie vizează lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei lui Miron Mitrea, în urmă cu 14 ani. Irina Jianu a fost condamnată la cinci luni de închisoare, urmând să fie și ea încarcerată. Recent, a fost eliberată din detenția în care a ajuns pentru dosarele lui Adrian Năstase.
Procurorii arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că lucrările de construcţii, amenajare şi dotare au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.
„Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Cei trei inculpaţi au fost trimişi iniţial în judecată în 5 martie 2009, însă ICCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la Direcţia Naţională Anticorupţie, din cauza unor vicii de procedură. În 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anunţat pe Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, iar dosarul a fost înregistrat la ICCJ în 25 octombrie 2013.
Camera Deputaţilor a respins, în 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea. Social-democratul Miron Mitrea şi-a anunţat, la începutul lunii septembrie 2008, în plenul Camerei Deputaţilor, demisia din acest for, motivând că recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune că se ascunde în spatele imunităţii.
Ulterior, Mitrea a obţinut un mandat de senator (2008 – 2012) şi un nou mandat de deputat (2012 – 2016). În 2 februarie 2015, Miron Mitrea a demisionat din Parlament, plenul Camerei Deputaţilor luând act atunci de demisia acestuia.
Lasă un răspuns