• săpăturile arheologice de la „Movilă” au scos la lumină două schelete misterioase
În urma lucrărilor de sondare a pămîntului de pe „Movila” din Pîrjol, de către un grup de arheologi băcăuani, condus de istoricul Silvia Iacobescu, la finele săptămînii trecute au fost descoperite două cadavre. Surpriza pentru cercetători a fost cu atît mai mare, cu cît osemintele celor două persoane zăceau practic la nici 50 de centimetri adîncime, exact pe vîrful movilei. Cercetările pe „Movila” din Pîrjol au căpătat acum o turnură neașteptată. „Deși am excavat aproximativ 30 de metri pătrați, nu am găsit decît cele două cadavre”, a declarat Silvia Iacobescu. Cazul de la „Movilă” ridică numeroase semn de întrebare atît pentru istorici, cît și pentru poliție. „Cadavrele au fost îngropate la repezeală, unul lîngă altul. Nu se poate discuta despre mărturii din perioada antică, deoarece erau la suprafață și nu s-a găsit nici o urmă care să aducă în discuție posibilitatea unei înmormîntări rituale sau altceva de genul acesta. Nici o bijuterie, nici măcar o poziție specială de îngropare,” a spus muzeografa băcăuană.
Nici ipoteza, șoptită printre unii localnici, cum că ar fi vorba de eventuali soldați germani uciși de trupele rusești, nu stă prea bine în picioare. „Nu ne putem pronunța în nici un chip asupra acestor rămășite pămîntești. Dacă ar fi fost soldați împușcați ar fi trebuit să găsim o centură, un nasture sau măcar un glonț. Pur și simpul nu au nici o altă urmă în jur. Cu excepția osemintelor, n-am găsit nici urme de haine, nici urme de gloanțe sau altceva asemănător”, a mai adăugat Silvia Iacobescu. „Au fost probabil doi tineri, care au fost aruncați în groapă despuiați, fără nici o podoabă sau semn de distincție”, a mai afirmat ea. „A fost un caz neașteptat, chiar și pentru mine. Am mai săpat tumuli, în care am găsit resturi umane, dar mă așteptam la așa ceva. Pe cînd la Pîrjol, unde căutam urme de locuire geto-dacă, nimeni nu se aștepta la cele două cadavre”.
Rămășițele au fost „împărțite” între Muzeul Județean de Istorie „Iulian Antonescu” din Bacău și Poliție. „Astăzi mă voi deplasa la Institutul de Antropologie din Iași pentru a se face analize referitoare la sexul, vîrsta și cauza morții celor două persoane”, a afirmat Lăcrămioara Stratulat, directoarea Muzeului din Bacău. „Celelalte rămășite au fost trimise de Poliție la analize, la București. Vom corobora cele două surse de informații și vom vedea care va fi rezultatul”, a conchis Lăcrămioara Stratulat.
Lipsa unei cruci la căpătîi și a hainelor sînt semne vizibile de atitudine satanică față de oameni. Și la aceasta, nimeni nu s-a priceput mai bine decît regimul comunist din România. Doar rezultatele analizelor vor lăsa loc și de concluzii. Pînă atunci, doar ipoteze. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns