Mitingul de protest din Bacau ia o noua amploare. Incepind cu 24 ianuarie 2012, s-au alaturat actiunii membri ai Uniunii Judetene a Sindicatelor Democratice, cadre didactice, angajati ai unor institutii de cultura, ingineri si proiectanti de la SC Aerostar, pentru a cere demisia lui Traian Basescu si alegeri anticipate. La 153 de ani de la Unirea Principatelor Române, in Piata Tricolorului din Bacau au rasunat „Hora Unirii”, pe versuri de Vasile Alecsandri, dar si „Corul robilor”, din Opera „Nabucco”, de Verdi.
Cei aproximativ 200 de bacauanii iesiti in strada s-au prins de mai multe ori de miini pentru o mare Hora a Unirii, in Piateta din fata Casei de Cultura si a statuii lui Vasile Alecsandri. Tacerea a fost pe alocuri un mesaj de protest mai puternic decit cuvintele rostite la megafon. „De ce sa plecam noi din tara? Base, Româmia nu-i mosia ta!”, „Jos clavia lui Basescu”, „Spagarul de la ISJ este sef la PDL” si alte asemenea pancarte au vorbit in locul intelectualilor prezenti in Piata.
Imaginea cea mai puternica a celei de-a 12-a seri de protest a fost, insa, un pensionar care purta cu mindrie costumul popular românesc si flutura un drapel tricolor, chiar din inima mitingului. Noua autorizatie de protest obtinuta de bacauani se va incheia pe 15 februarie 2012, data pina la care protestarii se vor intilni in fiecare seara, de la ora 17.00. (Laura HUIBAN))
Iulian Bucur, muzeograf, critic de arta: „Am decis sa ies si eu in strada pentru ca pina acum am apasat un buton pe tastatura si simt ca trebuie sa fac mai mult. Cred ca schimbarea nu se face asa, dintr-odata, trebuie sa se mai coaca ceva, trebuie sa ne adaugam si pe noi, eu sint aici pentru ca am vrut sa ma adaug si pe mine. Am iesit ca individ, ca om care vrea sa spuna „Gata!” multor lucruri, care stau asa, in piramida; sigur ca in virf sta un individ, nu-i spun numele acum, pentru ca m-as spurca, dar sub el stau multi care sint la fel de «merituosi». As vrea sa ne limpezim dupa ce se sparge buba asta si sa traim frumos, adevarat. Asta as vrea. Si poate reusim sa ne limpezim, cine stie”.
Manole Gheorghe Chiriac, liderul Sindicatului Liber din Invatamint Bacau: „Sintem astazi aici pentru ca vrem sa transmitem clar un mesaj catre Guvernul României: ca românilor a inceput sa le pese de soarta lor, de viitorul lor si ca doresc practic sa lase aceasta guvernare, sa accepte alegeri anticipate, pentru ca intreaga clasa politica trebuie reformata. Si indiferent cine va veni la guvernare trebuie sa inteleaga un singur lucru si anume ca românii au inteles ca orice guvern care va fi de acum incolo trebuie monitorizat si nu mai trebuie acceptat sa ia decizii doar pentru propriile lor interese. Sintem aici mai multe categorii de salariati, membri ai Uniunii Judetene a Sindicatelor Democratice. Vom fi prezenti in fiecare seara pina pe data de 15 februarie”.
Stelian Preda, actor pensionar: „Acum 22 de ani, pe 22 decembrie noaptea, am spus „Doina”, de Eminescu, astazi eu am vrut sa spun „Desteptarea României”, de Alecsandri, pentru ca sint foarte actuali clasicii nostri si ne invata exact ce trebuie sa facem. Fiica mea pe 12 ale lunii ia salariul. Pe 13 imi da telefon: «tata, ne ajuti si pe noi?”. Oare in 22 de ani ce-am facut eu si cei care am crezut in acele clipe de 22 decembrie ’89, de fiica mea, care are copil mic, este in situatia asta? Cel mai tare m-a determinat sa vin astazi aici acel locotenent, pe care l-am vazut aseara, Alexandru Gheorghe, acest frate român al meu, care m-a impresionat si m-a facut sa ma gindesc din nou cu 22 de ani in urma: Oare s-a adeverit ceva din intentiile noastre? S-a implinit ceva? Se poate protesta in liniste, cu idei. Si cred ca intelectualii trebuie sa emita idei, intr-o zi de protest”.
Lasă un răspuns