Administratorul judiciar al societății Uton Onești, Insolv Consult Team IPURL, a anunțat intrarea în insolvență a firmei controlate indirect de omul de afaceri Marian Iancu. Tribunalul Bacău a admis cererea unui creditor al societății din Onești, dar insolvența fusese cerută de încă un creditor și chiar de acționarii de la Uton. Astfel, în dosarul pe care a fost dată hotărârea tribunalului apar firmele Urbis Armături Sanitare, Biodinamic și Febermayr România, dar și BKP Trust Invest, Municipiul Onești, Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău și Sideralcom.
Cu puțin timp în urmnă, Finanțele băcăuane au scos la licitație activele societății Uton pentru 10,6 milioane de lei. „În acest caz – ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DGFP Bacău, Adrian Anghel -, urma să aibă loc un al doilea tremen al licitației, la care prețul ar fi scăzut cu 25%, dar intrarea în insolvență schimbă lucrurile. De Uton se va ocupa, acum administratorul judiciar”.
Insolvența i-a impacientat pe salariații Uton încă de la depunerea cererilor în tribunal. Ei se temeau că, astfel, procesul lor în instanța de judecată, prin care își cereau drepturile salariale restante, nu le va mai aduce câștig de cauză.
Marian Iancu, fostul patron al clubului de fotbal Politehnica Timișoara, controlează indirect acțiuni reprezentând 98,14% din capitalul social al Uton, prin BKP Trust Invest (care deține 52,35% din acțiuni) și Carom Onești (care are 45,78% din titluri).
Uton a intrat pe pierderi din anul 2010, când a încheiat exercițiul financiar cu un rezultat negativ de 6,7 milioane de lei. Pierderile au crescut în 2011 la 8,2 milioane de lei, pe când cifra de afaceri a scăzut cu 4%, la 41,2 milioane de lei. La finele anului 2011 avea datorii de aproape 28,7 milioane de lei.
Înființată în anul 1973, sub denumirea de Întreprinderea de Utilaj Chimic Borzești (IUC). Întreprinderea a fost creată, inițial, ca furnizor de echipamente pentru industriile chimică și petrochimică, lângă platforma industrială Borzești, pentru care era un fel de „mecanic șef”, pentru a-i asigura utilajul chimic de care avea nevoie. Evoluția ei a însemnat, însă, diversificarea produselor și pieţelor sale, iar Uton chiar a devenit un important furnizor de utilaje din România. După 1990, la Onești se fabricau și echipamente energetice. (Petru DONE)
k_neamtzu a zis
Pe cind insolventa partidelor aflate la putere? Au promis ajutor ………Onestiul ii mort (d.p.d.v.economico-industrial.