■ deși la sfîrșitul turului Petrolul se afla pe locul 3, finalul campionatului a trimis echipa în Divizia B de pe prima poziție
Retrogradată pentru a doua oară în Divizia C, Petrolul Moinești nu s-a gîndit nici măcar o clipă că și-ar prelungi agonia mai mult de un an de zile. Și așa s-a întîmplat. Petrolul a promovat în Divizia B, însă pe parcursul campionatului a avut momente ezitante.
Petrolul Moinești a început campionatul în forță și în primele cinci etape a cîștigat tot. Mai mult, în runda a treia a întîlnit una dintre cele două contracanditate, FC Vaslui. Derby-ul de la Moinești a fost unul disputat, dar controlat în cea mai mare parte de Petrolul. A fost 3-2, după un joc pe care antrenorul Emil Vlăduț l-a catalogat drept unul dintre cele mai bune ale echipei sale. Semieșecul din etapa a șasea, 0-0 cu Rulmentul, la Bîrlad, a dat primul semn de întrebare. Dar peste acel semn „cocoșat” au trecut următoarele meciuri pe care Petrolul le-a cîștigat fără să primească gol. A fost un simplu accident. Așa se părea, pînă cînd a sosit micuța formație din Negrești. Acolo s-a rupt în două corabia moineșteană. Deși a controlat jocul, ratînd și un penalty, Petrolul a părăsit terenul învinsă. Coșmarul lui Vlăduț a continuat, chiar dacă în etapa următoare Petrolul învingea fără probleme pe Ceahlăul ll Piatra Neamț.
De la extaz la agonie
În penultima etapă a turului, Laminorul Roman venea cu gînduri mari la Moinești. Era lider iar o victorie ar fi distanțat-o la 7 puncte de trupa lui Vlăduț. Al doilea derby de la Moinești trebuia obligatoriu cîștigat. Moineștiul, o echipă care mimase fotbalul în ultima parte, s-a autodepășit în acea zi de sîmbătă. La pauză era 2-0, după o primă repriză controlată de la un capăt la celălalt de către gazde. Viorel Gheorghe a fost eroul primelor 45 de minute, de ajuns însă pentru a face din Petrolul o cîștigătoare. Repriza a doua s-a derulat cu Romanul în ofensivă, însă majoritatea baloanelor aruncate spre un careu unde Anton a fost „tătic” au fost sortite eșecului. Lui Smarandache i-a trecut supărarea, lui Vlăduț, la fel. Mai mult, președintele Consiliului de Administrație se gîndea chiar să le facă jucătorilor o surpriză și să renunțe la sancțiunea din meciul cu Aerostar. Numai că pentru acest lucru Petrolul mai avea nevoie de o ultimă victorie a turului: la Botoșani. Valoarea îi dădea dreptul, „fumurile” unora dintre jucători, nu. La Botoșani au învins „fumurile” și Petrolul a încheiat un tur de campionat sub așteptări. Locul al treilea, departe de cerințele conducerii.
Emil Vlăduț și-a acuzat elevii de indolență
Final de tur trist pentru fotbaliștii lui Emil Vlăduț. Înfrîngere la Botoșani și un loc 3, cu 5, respectiv, 4 puncte în urma contracandidatelor FC Vaslui și Laminorul Roman.”Acasă sînt zmei, afară mielușei”, spunea antrenorul Vlăduț. „Linia de mijloc este inexistentă. Pe ansamblu s-a dominat, dar cînd n-ai eficiență și lași adversarul să controleze jocul în momentele cheie e greu să cîștigi”, se confesa același tehnician. După părearea lui Vlăduț, echipa sa a arătat în meciurile disputate în deplasare ca o formație de pluton și nu ca una care avea un obiectiv major. „Nu mai există răutatea aceea cu care Moineștiul impresiona în campionatele precedente și chiar la începutul acestui sezon. Cînd jucăm afară vreau să cîștigăm clar. Te duci să te impui fără probleme, pentru că avem obiectiv promovarea. Se văd punctele slabe ale echipei și voi lua măsuri în această pauză competițională”, spunea Vlăduț. E drept, și adversarii Moineștiului și-au luat măsuri de precauție, disputîndu-și șansele cu o ardoare care a depășit valoarea respectivelor echipe. „Așa se întîmplă în general, și la Divizia A, atunci cînd vine Dinamo, Steaua, Rapid… Echipele mici trag cu dinții de un rezultat bun. Asta nu este însă o scuză pentru jucătorii mei”, declara Emil Vlăduț.
Petrolul s-a despărțit de cinci fotbaliști
Ședința programată la clubul moineștean nu i-a avut la masă pe membrii conducerii administrative, care au preferat să nu dea ochii cu „vinovații” finalului de tur, jucătorii. Fotbaliștii au fost „executați” doar de conducerea tehnică, Emil Vlăduț, Nelu Hîrlea și Dan Moței. În primul rînd s-a făcut o analiză a turului pe care moineștenii l-au tratat cu indolență în unele momente. Vlăduț le-a prezentat elevilor săi perioadele în care totul a fost O.K., dar în special pe cele în care corabia moineșteană a început să se clatine. Portarul Anton și căpitanul Cioabă au spart tăcerea din vestiar și au vorbit în numele jucătorilor. „O luăm de la capăt. Trebuie să demonstrăm că sîntem cea mai bună echipă din serie. Vrem să încheiem campionatul pe locul întîi”. Totodată, Vlăduț a înjumătățit contractele unora dintre jucători. Tehnicianul din Moinești i-a pus pe lista de transferuri pe Bălan, Mladin, Cazacu, Cernat și Cruceanu.
Retur de foță pentru petroliști
După o pregătire de iarnă în care Emil Vlăduț a scos untul din fotbaliști, a început returul și, o dată cu el, cursa de urmărire a Petrolului pentru a reface diferența de puncte. Primul joc, la Dărmănești, a adus primele puncte ale moineștenilor, obținute însă greu, spre finalul meciului, pe un teren pe care zăpada era de 20 de cm. După încă o victorie, de data aceasta pe propriul teren, a venit derby-ul cu FC Vaslui. Acolo s-a scris istoria șefiei Seriei l, chiar dacă pînă în finalul campionatului mai erau 13 etape. Petrolul a cîștigat cu 2-1, după un meci la cuțite și arbitrat de Ionică Serea, un central care a fost apoi acuzat de Porumboiu că i-ar fi defavorizat echipa. Ceea ce nu s-a întîmplat, după cele spuse de tabăra moineșteană. După victoria de la Vaslui, toate au mers ca pe roate. Mai puțin rezultatul de egalitate de la Bicaz, deși Vlăduț a fost mulțumit atunci de faptul că echipa sa mai bifase un meci fără să cunoască înfrîngerea în retur. Aerostarul a fost pus cu botul pe labe spre finalul campionatului, 6-1, Moineștiul luîndu-și o cruntă revanșă după meciul din tur pe care fotbaliștii băcăuani îl cîștigaseră. Totuși, Petrolul nu a reușit să încheie returul fără înfrîngere, capotînd la Roman, în fața Laminorului, cu 1-0. Promovarea de pe primul loc era însă rezolvată. (Cristian BLĂNUȚĂ)
Lasă un răspuns