Prima suita de evenimente din proiectul cu finantare europeana „Promovarea potentialului turistic al Muncipiului Moinesti” s-a incheiat, luni, 31 octombrie, cu un spectacol folcloric sustinut de copii si elevi ai scolilor din municipiu. „Am inchis Festivalul de datini si traditii mestesugaresti «Miini de aur» – ne-a declarat Viorel Costea -, ofiter de comunicare al Unitatii Administrative Teritoriale -, in care am avut demonstratii ale unor mestesugari, tesatoare la razboiul de tesut, din Poduri si Prajesti, si un olar din balcani, poate ultimul mester de acest fel din judet. Linga ei s-a venit si Badea Maric, pictorul naiv atit de cunoscut si apreciat la noi si in toata lumea, care a venit special de la Craiova pentru aceasta manifestare. Am facut si o expozitie de obiecte populare, care atesta traditia si cultura populara, etosul si traditiile de sute de ani de aici, din Moinesti.” Festivalul a durat cinci zile, si s-a inchis cu un spectacol, asa cum au avut loc in fiecare seara, spectacole sustinute de copii de la Gradinita „Cheita de Aur”, dar si de elevi de la scolile moinestene, indrumati de profesoarele Otilia Purcaru si Gabriela Biea.
Celelalte doua evenimente din proiect au fost Simpozionul pe tema istoriei exploatarii petrolului, care a avut o asistenta foarte numeroasa, organizat imediat dupa vernisarea expozitiei „Moinestiul de altadata”, cu fotografii dintre care unele au mai mult de o suta de ani. „Noi – a precizat Viorel Costea – avem probe ca exploatarea petrolului a inceput, pe plan mondial, aici, in Moinesti. Pe Dealului lui Ghindaru sint artefacte ale Culturii Cucuteniene, vechi de 7.000 de ani. Acolo s-au gasit, intre statuete si tot felul de alte obiecte, si o canita din ceramica in care erau urme de petrol. Sint cronici, documente, hrisoave, din care am putut extrage mai multe date, intre care cea mai veche atestare a exploatarii petrolului, la noi, e din 4 octombrie 1440. Astfel, in expozitie, un panou mare, scris in limbile romana si engleza, arata aceste date.” Cele doua expozitii au fost completate de o a treia, „Ancestral si actual pe plaiurile Moldovei”. Toate trei ramine expozitii permanente si vor intra in patrimoniul orasului.
Proiectul „Promovarea turistica a Municipiului Moinesti” sa va aplica timp de 26 de luni si isi propune crearea de evenimente similare celor de pina acum. In luna decembrie, a avea loc un festival al datinilor stramosesti, unde vor veni formatii de ursi, capre, mascati, jieni si alte figuri din folclorul zonei. „Vrem sa marim gradul de popularizare a acestor obiceiuri – a spus Viorel Costea. In aprilie viitor, vom avea aici un congres international pe tema curentului DADA si a suprarealismului, care tin de numele poetului Tristan Tzara, nascut in Moinesti. Si alte personalitati importante s-au nascut in Moinesti, ca pictorul Adrian Pic, care a pictat in atelierului lui Chagall, oameni importanti care au plecat de aici si au marcat cultura si stiinta lumii. Ei toti se bucurau ca sint din Moinesti, au vorbit frumos de locul copilariei.” De asemenea, in perioada iulie-august se va organiza o tabara de pictura si sculptura, pe timp de o luna, intitulata „Artistii plastici in Moinesti”, iar in septembrie, la urmatoarele Zile ale municipalitatii, sirul de evenimente va fi reluat. Proiectul cuprinde doua editii ale evenimentelor, dar moinestenii le vor permanente.
Lasă un răspuns