Aproape 40 de orașe și tot atâtea municipii nu mai îndeplinesc din punct de vedere formal condițiile pentru a mai fi astfel denumite, potrivit hotnews.ro. Printre acestea se află municipiul Moinești și orașul Slănic Moldova.
Potrivit datelor Recensământului proaspăt încheiat, multe din orașele României nu se mai încadrează ca număr de locuitori în definiția municipiului sau orașului.
Cu puțin peste 4.000 de locuitori, stațiunea Slănic Moldova ar trebui să aibă cel puțin 5.000 de locuitori, ca să poată fi numit oraș. În urmă cu zece ani, conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Slănic-Moldova se ridica la 4.198 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.996 de locuitori.
De asemenea, cu o populație de 19.728, Moineștiul este departe de minimul de 25.000, cât trebuie să aibă un municipiu. Potrivit recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Moinești era de 21.787 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 24.210 locuitori.
Alte orașe cu mai puțin de 5000 de locuitori sunt: Vașcău, Băile Govora, Borsec, Predeal, Aninoasa, Bechet, Abrud. Lista completă o aveți aici.
În total există peste 30 de municipii care nu respectă criteriul populației: Vatra Dornei, Urziceni, Calafat, Adjud etc. Lista completă o aveți aici. (sursa: hotnews.ro)
Veteranul a zis
Ce se intampla cu statutul acestor localitati care nu se mai incadreaza in conditiile impuse probabil de o lege? Vor fi declasificate, va deveni marele municipiu Moinesti un banal oras, iar Slanicul va fi comuna? Putin probabil pentru ca sunt multe interese in joc, in special cele legate de numarul reprezentantilor in Parlament, fonduri alocate de la buget, etc, etc. Adevarul este ca trebuie facuta o reforma administrativa bazata pe situatia demografica existenta, pe situatia economica, etc, care sa nu tina cont de cumetrii si interesele de gasca a diversilor smecheri locali si de la centru. Dar cum la noi, ca la nimeni, ma indoiesc ca se va intampla asta vreodata, indiferent de cate generatii #rezistenti se vor mai perinda pe aceste meleaguri.
Peleu a zis
Și cat sa chinuit referentul Pintilie. să aducă la cunoștința țării Moineștiul!
edi a zis
nici municipiul bacau nu prea se incadreaza la statutul de municipiu, mai degraba se incadreaza la statutul de sat de comuna.
Cipri a zis
Disperare, acesta e termenul care caracterizeaza starea natiei, distrusa continuu de mafia politica, de coruptia din Politie, Procuratura , Justitie etc
Geo a zis
Moinestiul nici oras n-ar trebui sa fie, iar Slanicul de asemenea. Când mergi în slanic zici ca ești printr-un sat uitat de lume
Marie a zis
In Slanic se plimba Mos Martin pe la geamuri nestingherit. Suna a pustiu ,as aca poate circula fara probleme mosu’.
Carturica a zis
Intrebarea este daca si ce va iesi din recensamantul asta, populatia a tot scazut, numarul parlamentarilor nu, ceea ce ar trebui sa urmeze…. finantarile au scazut, dar leafa lor a tot crescut (mai voalat sau mai pe fata)… deci ce se va intampla cu Romania a urmatorul recensamant? probabil nimic bun, raman batranii si tinerii vor fi asa doar de vizita, mare pacat, dar na, pana nu ne-om trezi din somnul adanc in care suntem de 30 de ani nu se va schimba nimic.. si in NICI UN CAZ nu ma astept ca XSD-ul, XDL-ul sau celelalte partide cu nume de metale pretioase si adunari patriotice sa ne scoata din asta, avand in vedere ca sunt formate din aceiasi trantori si tardatori ..
Gandea a zis
Se gaseste vrei ,,jmekerie,, sa ramana cum a fost! Comuna cu aproximativ 4700 de locuitori in 2011 la recensamant, oficial la DJS Bacau, a aranjat sa aiba 15 consilieri locali, incalcand flagrant Legea administratiei locale care cere ca la peste 5000 locuitori sa fie 15 consilieri locali. Comuna condusa de primar cu muuuulteee dosare penale, de evaziune fiscala, de coruptie, la DIIICOT, acoperit de mafie!!!