• în cinematograful de altădată se joacă acum tenis, biliard sau jocuri pe calculator • moineștenii mai pot vedea o piesă de teatru doar dacă actorii de la Bacău mai dau pe-acolo vreun spectacol • județul Bacău mai are doar patru cinematografe, și acelea într-o stare jalnică
Locuitorii Moineștiului sînt în așteptarea spectacolelor pe care „Teatrul de animație” și „Teatrul Bacovia” din Bacău le pregătește pentru luna octombrie. Pe 14 octombrie, ei vor putea urmări la clubul „Lira” punerea în scenă a piesei „Vrăjitorul din Oz”, după o idee de Frank Baum, și dramatizarea lui Laurențiu Budău, a Teatrului de animație din Bacău. „După acest eveniment, Teatrul Bacovia va veni pe 22 octombrie cu piesa „O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale, piesă care, cu siguranță, va prinde la publicul moineștean”, ne-a declarat Ionuț Preda, directorul Clubului Lira din Moinești.
Cît despre alte activități de la clubul Lira pentru moineșteni, cum intri în clădirea clubului care aparține „Petrom” Moinești îți este dat să observi «diversitatea» ofertei. Pentru 15.000 de lei poți să te bucuri de tenis de masă, biliard sau de jocuri pe calculator. Un motiv de nemulțumire al celor din acest oraș este că de mulți ani nu mai pot viziona filme la cinema. „Cinematograful nu funcționează de mai mulți ani, de cînd R.A.D.E.F-ul a hotărît sistarea activității, pentru că veneau prea puțini spectatori, iar unitatea mergea în pierdere. De atunci, sala în care rulau filme este folosită pentru alte manifestări. Cei de la „Alianța Evanghelică” au venit cu un film religios în preajma sărbătorilor de Crăciun. Tot aici se țin conferințe pe diverse teme, sau ședințe ale Petrom-ului”, a adăugat directorul clubului Lira.
Odată cu expansiunea posturilor de televiziune, a filmelor pe DVD, se remarcă un declin puternic al cinematografiei. Pentru o mai bună administrare a sălilor de spectacol cinematografic, acestea au fost transferate de curînd R.A.D.E.F- ului. Hotărîrea de Guvern nr. 1478, din 9 septembrie 2004, admite trecerea sălilor și grădinilor de spectacol proprietate publică a statului, din administrarea Centrului Național al Cinematografiei în administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor”Romîniafilm”. Pentru județul Bacău este vorba doar de patru cinematografe, trei în orașul Bacău și una în Onești. Cea mai mare valoare de inventar o are sala de spectacol „Central” din Bacău, cu 832 de milioane de lei, după care urmează sala „Orizont”, care are bunuri de aproape jumătate de miliard. Celelalte săli transferate sînt „Forum” din Bacău și „Capitol” din Onești, cu valoarea de inventar de 218.327.000 de lei, respectiv 131,6 milioane de lei. (Mircea MERTICARIU)
Lasă un răspuns