• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Uncategorized / Monumentele eroilor din județ, în pericol să se dărîme

Monumentele eroilor din județ, în pericol să se dărîme

Ziarul de Bacau 30 septembrie 2004 Lasă un comentariu

LikeShare

• în județul Bacău există monumente ale eroilor începute în perioada interbelică și neterminate nici pînă astăzi • cei care se îngrijesc de soarta lor sînt veteranii de război din „Cultul eroilor”, care fac activități benevole pe tot cuprinsul județului

Sacrificiul pentru țară și patriotismul au devenit cuvinte desuete mai ales după 1990. Repetarea și utilizarea pînă la saturație a acestor termeni au afectat în primul rînd memoria înaintașilor căzuți în cele două războaie mondiale și îngropați în diferite cimitire din județ. Grija pentru păstrarea memoriei acestora a revenit Asociației Naționale „Cultul Eroilor”, aflată sub patronajul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române și a Ministerului Apărării Naționale, asociație care, în urmă cu două săptămîni, a împlinit 85 de ani de existență. A fost înființată în anul 1919, cu scopul de a descoperi locurile unde au fost înhumați ostașii români și străini căzuți în primul război mondial, să aducă osemintele lor în cimitire organizate, să construiască monumente, troițe, capele, mausolee, să organizeze ceremonialuri militaro-religioase, cu prilejul comemorării eroilor.

În perioada interbelică, Asociația a pus bazele desfășurării unor acțiuni de masă pentru eternizarea eroilor, construind prin eforturi cunoscute doar de membrii săi, numai în județul Bacău, zeci de monumente și troițe, și amenajînd 15 cimitire ale eroilor români și străini căzuți în primul război mondial. Ca multe alte asociații ce nu serveau interesele comuniștilor, în anul 1948, a fost desființată. Actul de atunci a însemnat, timp de 27 de ani, lăsarea în uitare a memoriei înaintașilor, iar îngrijirea monumentelor și cimitirelor eroilor a fost oficiată fără reglementări legale la buna apreciere a autorităților, bisericilor și a unor oameni de bună credință. Abia în anul 1975 s-au stabilit cîteva legi privind răspunderea pentru îngrijirea monumentelor și cimitirelor eroilor. În toată această perioadă, așa cum se întîmplă acolo unde nu e lege, multe monumente și cimitire ale eroilor au fost profanate, dărîmate și părăsite. În anul 1991, după 43 de ani de la desființare, Asociația „Cultul eroilor” a fost reînființată. De atunci, a reușit să construiască monumentul din Cimitirul Eroilor „Lazaret” și a restaurat monumente din localitățile Itești, Ciumași, Hîrja, Versești, Nicolae Bălcescu și Letea Veche, precum și mormintele Eroului Maior Constantin Ene și a Generalului Grigore Cantili. Totodată, Asociația „Cultul Eroilor” a sprijinit acțiunea de construire a monumentelor eroilor din localitățile Onești, Mîndrișca, Solonț și Prăjești. O lucrare importantă a fost reconstruirea bustului eroului Gheorghe Donici, furat în anul 2000 de pe monumentul din comuna Ștefan cel Mare.

Un patrimoniu care nu trebuie neglijat

Cercetările făcute de această asociație a pus pe tapet ce „patrimoniu” are județul Bacău la capitolul eroi și monumente. Astfel, în prezent, în județul Bacău se păstrează ca moștenire: trei capele ale eroilor, 141 monumente, 26 cruci memoriale, 64 de troițe, șase busturi, 54 morminte individuale și 12 cimitire ale eroilor.

Pe meleagurile băcăuane se găsesc cele mai multe cimitire ale eroilor care adăpostesc osemintele a peste 90.000 de ostași români și străini, căzuți în primul război mondial. La Bacău, există „Poligonul de tragere”, în care sînt îngropați 5513 ostași români, 4000 ostași ruși, „Lazaret”, cu 2500 de ostași și civili. La Onești, „Osuarul de sub monumentul eroilor”, cu osemintele a 12.000 ostași români aduși aici din cimitirele dezactivate în anul 1940, Onești și satul Curița. La Comănești, „Cimitirul Eroilor”, în care se găsesc rămășițele pămîntești a 165 ostași români, 2141 ostași ruși, 191 ostași austrieci, 46 ostași germani, 370 ostași unguri și 87 soldați necunoscuți. La Dărmănești, la Valea Uzului, „Cimitirul Eroilor”, cu 1303 militari de diferite naționalități. La Slănic Moldova, Cimitirul Eroilor, cu 108 morminte, în care sînt îngropați soldați români, germani, unguri, austrieci și ruși. La Tîrgul Ocna, „Cimitirul cu tunuri”, în care sînt 70 de morminte cu ostași români, și Cimitirul din cartierul Poieni, cu 15572 ostași români. La Bogdănești, în Cimitirul Eroilor sînt osemintele a 2566 ostași români. La Mănăstirea Cașin, în Cimitirul Eroilor, sînt îngropați 18365 ostași români. La Oituz, în Cimitirul Eroilor sînt depuși 18613 ostași români. La Poiana Sărată, în Cimitirul Eroilor, sînt îngropați 56 ostași români, 50 ostași austro-ungari și 1900 necunoscuți. La Răcăciuni, Cimitirul Eroilor adăpostește rămășițele pămîntești a 35 ostași români.

Clădiri noi lîngă cimitirele eroilor profanate

Din nefericire pentru memoria colectivă, marea majoritate a monumentelor și toate cimitirele eroilor construite în perioada interbelică au nevoie de reparații capitale, întrucît asupra lor s-a așternut vremea și nepăsarea. „Sînt cîteva monumente care au fost profanate, stricate și care așteaptă să fie refăcute. Așa sînt cele de la Cuchiniș (Brusturoasa), sau cimitirul Lazaret din Bacău, care e încă profanat după atîția ani, deși în zonă se înalță o biserică. O situație grea este și la Podu Turcului, unde monumentul a fost înconjurat de clădiri, și vrem să-l schimbăm în altă zonă. Sînt monumente care au avut deasupra lor, pînă în 1944, vulturi sau ostași. Unele au fost dărîmate sau simbolul montat a fost distrus, așa cum este la Sănduleni. La Mănăstirea Cașin, unde se află unul dintre cele mai mari cimitire, a fost înalțat un monument care a fost început în 1924 și nu a fost terminat nici pînă astăzi”, ne-a declarat col. (r.) Corneliu Chirieș, președintele filialei Bacău a Cultului Eroilor. În opinia veteranului de război, singura soluție ca aceste monumente să fie ocrotite și îngrijite este „înființarea în fiecare localitate a unei filiale a «Cultului Eroilor», pentru că membrii acesteia s-ar implica benevol în astfel de acțiuni, și ar constitui o mînă de ajutor atît pentru primari, cît și pentru preoții satelor”, a sugerat colonelul Chirieș. Pînă cînd se va face ceva, este clar că amintirea celor care și-au dat viața pentru un ideal sfînt la vremea lui, tinde a devenit, pe zi ce trece, perimat. (Constantin GHERASIM)

LikeShare

Din categoria: Uncategorized

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Tânără din Bacău, „tâmâduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”

Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”

Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”

Târgul educațional UBc, destinat liceenilor din județele Bacău, Neamț și Vrancea

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • berusca lucian la Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”
  • Vax albina la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”
  • cristi la Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”
  • Micu la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”
  • Ungureanu Dan la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău