Moș Crăciun marca Lions Club Moldova Bacău are pe GPS, de câțiva ani, o adresă fixă: Centrul de zi pentru copii din Colonești. Pe zăpadă sau pe uscat, renii Moșului bat cale lungă, an de an, și opresc sania încărcată cu daruri chiar în curtea instituției, unde Moș Crăciun poposește pentru o oră-două, întreabă de sănătate, de cele bune petrecute peste an, întreabă de cumințenie, desigur, și ascultă întotdeauna cu mare plăcere colindele și poezioarele copiilor, pregătite special pentru venirea oaspetelui de seamă.
Așa a fost și acum două zile, când Moș Crăciun a ajuns la Colonești împreună cu ajutoarele sale din Lions Club Moldova. Ei sunt past-guvernatorul Ionel Lupu și past-președinții Ioan Mocanu și Sorin Brașoveanu, dar împreună cu ei a venit și Raluca Marangoci, de la Asociația Comfert Bacău.
Pentru cei 24 de copii ai Centrului din Colonești a fost zi de sărbătoare. Dar și pentru alți copiii din comună, pentru că împreună i-au pregătit Moșului surprize după surprize. Pe scena Căminului Cultural, aflat tot în curtea Centrului de zi, a fost un adevărat festival de colinde, de cântece și de poezie. Și mai mari, dar și mai mici, copiii s-au întrecut în a da glas, după puterile lor, obiceiurilor din preajma Sărbătorilor de iarnă, din care ei înșiși înțeleg, pentru totdeauna, că viața are și bucurii și părțile ei frumoase. Inteligenți și chiar talentați, spontani și expresivi, copiii au cântat și au recitat scenete pe care toți oamenii ar trebui să le trăiască în propriile familii, mai ales de Crăciun și Anul Nou, dar, de ce nu, și în fiecare zi. Spectatorii din sală, însuși Moș Crăciun și ajutoarele sale, au devenit pentru o oră familia mare a acestor copii, care le-a arătat dragoste și duioșie. Și câtă nevoie au, Doamne, copiii de acestea!
Însă, poate cel mai frumos moment al zilei a fost tot cel în care Moșul și-a deschis sacul, de unde a scos minunatele daruri: dulciuri, desigur, sucuri și alte bunătăți, jucării și chiar câte un cozonăcel, dar și câte o pereche de ghetuțe sau pantofiori, pentru că, nu-i așa, vin Sărbătorile, iar la români acestea trebuie petrecute cum se cuvine. Nu știai la ce să privești mai întâi: la duioșia din ochii Moșului și a „renilor” de la Lions Club și Comfert, la lumina fantastică din ochii copiilor, la minunatele daruri sau la lupta câte unui prichindel cu sacoșa în care cadourile cântăreau tot atât cât și ei.
Și copiii din Colonești cred în Moș Crăciun. Sau, poate ei cred chiar mai mult decât alții. Îl iubesc ca pe propriul lor bunic, cel care pe lângă daruri le aduce și vorbe bune, povețe înțelepte și mângâieri de care au parte atât de rar. La anul, GPS-ul Moșului va da iar semnale și va indica, pe hartă, comuna Colonești. Copiii vor fi ceva mai mari ca acum, dar tot copiii și vor rămâne așa, în sufletul lor, poate toată viața, așteptându-l pe Moș.
Petru DONE
Lasă un răspuns