Locuitorii municipiului Moinești ar putea avea, de la Crăciun, apă rece la robinete, 24 de ore din 24. Ani de zile, Problema apei reci durează în Moinești de ani de zile. Cum apa este distribuită după un program de 4 – 6 ore pe zi, moineștenii sînt obligați să-și ocupe bucătăriile cu bidoane, găleți sau alte recipiente în care adună apă, iar căzile de baie sînt permanent pline. De curînd, programul zilnic de livrare a apei a crescut la 13 ore, mai precis între orele 5-11.30 și 15.30- 22.30. „Acest lucru a fost posibil ca urmare a construcției unei stații de repompare. În zilele următoare, vom mai monta o a treia pompă, astfel că, începînd cu ultima decadă a lunii decembrie, vom trece la un program permanent de livrare a apei, deci 24 de ore din 24”, ne-a declarat Relu Adam, director la S.C. Prest-Serv SA Moinești.
Cu toate acestea, problema distribuirii apei în oraș nu este în totalitate rezolvată. Rețeaua de conducte este veche de aproape 40 de ani, ceea ce conduce la inevitabilele avarii, chiar de trei-patru într-o zi. „Pentru anul viitor, ne-am propus demararea lucrărilor de înlocuire a actualelor conducte cu altele, din PVC, mult mai fiabile și rezistente în timp, a menționat Relu Adam. Din păcate, mulți se branșează ilegal la rețeaua de furnizare a apei. Numai în ultimile zile am depistat nouă gospodării din cartierul Micleasca. Bineînțeles că numărul celor care fură apă este mai mare. În consecință, vom continua acțiunea de descoperire a lor, urmînd ca aceștia să fie chemați în fața instanței de judecată. La fel vom proceda și în cazul celor ce s-au racordat ilegal la rețeaua din subsolurile blocurilor, folosind apa la spălatul autoturismelor sau la udatul grădinilor”.
În Moinești, contorizarea livrării apei este practic încheiată în zona centrală a orașului și spre finalizare în alte două cartiere: Lucăcești și Găzărie. Dar și apometerele pot face înregistrări eronate, uneori datorită voinței directe în acest sens a proprietarului. „Majoritatea apometrelor montate în apartamente sînt dintr-o clasă de precizie scăzută. Dacă proprietarul folosește robinetul cu un debit mai scăzut de apă, respectiva cantitate nu mai este înregistrată. În momentul de față, elaborăm, împreună cu Administrația Locală și Asociațiile de proprietari, un regulament de folosire și funcționare pentru apometre și un plan de înlocuire a celor depășite ca precizie cu altele noi, de ultimă generație”, a mai completat Relu Adam. (M. VIERIU)
Lasă un răspuns