Noua lege a pensiilor, aflată în stadiu de proiect aprobat de Guvern și care urmează să intre în dezbaterile parlamentare, a adunat circa 300 de locuitori din zona Târgu Ocna în subteranul minei Trotuș (vestita salină), unde Adrian Marius Rîndunică, secretar de stat în Ministerul Muncii, a prezentat principalele noutăți, și-a notat sugestiile și a răspuns unor întrebări din public.
Evenimentul a avut loc sâmbătă, 20 octombrie 2018, și a fost inițiat de deputata Theodora Șotcan, iar la discuții au mai participat senatorul Dragoș Benea, Sorin Brașoveanu – președinte al Consiliului Județean Bacău, subprefectul Valentin Ivancea, deputatul Claudiu Ilișanu și Alina Iftode, directoarea executivă a Casei Județene de Pensii Bacău.
Proiectul noii legi a pensiilor stârnește un mare interes atât în rândul celor aflați deja în plată, cât și în rândul celor care mai au până se retrag. Din expunerea și explicațiile secretarului de stat Rândunică, a reieșit principiul minimei vechimi de 15 ani în muncă, fără de care nu va mai exista pensie, ci o formă fixă de ajutor social.
Când noua lege a pensiilor se va aplica, numărul pensionarilor va scădea de la 5,3 milioane la 2-2,5 milioane. Ceilalți vor „accesa” alte bugete, din zona indemnizațiilor sociale, fără să mai pună presiune pe bugetul sistemului public de pensii.
„Acest proiect de lege rezolvă inechitățile din trecut”
„Această lege este foarte importantă pentru toți românii, are un impact asupra unui număr foarte mare de persoane. Cu toții ne dorim să trăim mult și să ne bucurăm de o pensie care să ne ofere tot ceea ce avem nevoie în viața de zi cu zi”, a declarat deputata Theodora Șotcan.
„De câte ori am fost guvernați de cei de dreapta, noi a trebuit să suportăm consecințele porcăriilor pe care le-au făcut”, a mai spus Șotcan.
Senatorul Dragoș Benea, președintele organizației județene PSD Bacău, a afirmat că actualul guvern și majoritatea PSD-ALDE au venit cu acest proiect de lege ca să rezolve inechitățile din trecut. „Această lege este perfectibilă în continuare, dar este cea mai echilibrată Lege a Pensiilor”, a apreciat Benea.
Principiile de bază ale noii Legi a Pensiilor
Adrian Marius Rîndunică, secretar de stat în Ministerul Muncii, a prezentat pe larg principiile de bază ale inițiativei legislative. „Cele patru principii ale legii sunt: contributivitate; egalitate – de exemplu, din doi profesori din care unul a ieşit la pensie în 2017, unul în 2016 şi îndeplinesc aceleaşi condiţii de pensionare să nu mai aibă pensii diferite; imprescriptibilitate – în momentul în care care ai ieşit la pensie nu ţi-o mai ia nimeni – și solidaritate socială”, a explicat secretarul de stat.
Legea va avea impact asupra a 5,3 milioane de persoane care sunt pensionari aflaţi în plată astăzi, dar și asupra tinerilor sau a celor apropiați de vârsta pensionării. Pe lângă stagiul minim de cotizare de 15 ani, mai sunt și alte modificări importante.
Astfel, pentru mamele care au trei copii se reduce vârsta de pensionare. Punctul de pensie va creşte în fiecare an de la 1.265 lei în 2019, 1.775 lei în 2020, până la 1.875 lei în 2021. Pensia va crește nu numai după inflație, ci se va raporta și la salariul minim.
La perioadele asimilate de contributivitate acum se adaugă masteratul şi doctoratul, care nu erau luate în calcul. Pensionarii de invaliditate își vor primi în continuare pensiile, chiar dacă desfășoară alte activități.
„Vor fi recunoscute toate drepturile, fără să-i mai trimitem pe oameni în instanță să și le câștige”, a promis secretarul de stat Rîndunică. Potrivit acestuia, cei cu stagiul de cotizare sub 15 ani nu se vor mai numi pensionari și vor putea să aleagă o indemnizație fixă, la nivelul pensiei minime. Ca și până acum, se va putea „cumpăra” vechime, prin plata retroactivă la Casa de Pensii.
Secretarul de stat Adrian Marius Rîndunică a răspuns și unor întrebări din public, axate pe probleme punctuale sau de sistem. Unii foști angajați din minerit sau petrochimie nu-și pot reconstitui unele sporuri pe care le-au avut. Adeverințele necesare sunt și mai greu de obținut, cu atât mai mult cu cât arhivele multor firme au dispărut sau sunt administrate defectuos. Oficialul guvernamental a explicat că, în lipsa oricărei adeverințe, se pot obține majorări de maximum 10%. Cei care consideră că merită mai mult își pot proba trecutul profesional doar în instanță, unde este acceptată proba cu martori.
După dezbaterea publică, proiectul de lege a pensiilor va fi aprobat în Parlament și, ulterior, va fi promulgat de Președintele României. Se speră că principalii pași vor fi făcuți până la finalul acestui an. După intrarea noii legi în vigoare, absolut toate pensiile vor fi recalculate.
Lasă un răspuns