O hotărâre de Consiliu Local, votată pe repede înainte, a stârnit o avalanșă de nemulțumiri în rândul chiriașilor ANL, care se văd puși să plătească întreținerea și reparațiile blocurilor în care trăiesc, deși proprietar e Primăria Bacău. Chiriașii susțin că decizia Consiliului Local este ilegală și cer abrogarea hotărârii prin care Primăria ajunge practic să scape de obligațiile sale legale de a întreține locuințele pe care le deține.
Hotărârea de Consiliu Local 511 a fost votată în noiembrie anul trecut. Prin intermediul acesteia, Primăria Bacău, în calitate de proprietar, dă în administrare asociațiilor de locatari apartamentele ANL și cele sociale. Ce înseamnă acest lucru? Chiriașii vor suporta din buzunarul lor întreținerea spațiilor comune, de la lifturi și centrale termice, până la reparații curente la clădire, ce includ zidărie, tencuieli, izolații etc. Practic, deși clădirea este a Primăriei Bacău, chiriașii sunt nevoiți, să repare pe cheltuiala lor acoperișul, țevile sparte de prin subsoluri sau chiar și fațada blocului dacă suportă avarii.
Pentru a aplica această decizie, Primăria a interpretat o serie de legi, precum cea a locuinței, într-un mod contestat acum de chiriași. Ei susțin că municipalitatea poate, conform legii, să dea în administrare, în anumite condiții, locuințele către asociații, însă acest lucru nu o exonerează de obligațiile legale, anume cele legate de reparația și întreținerea clădirii.
Deja, o asociație de locatari a sesizat Consiliul Local și a cerut abrogarea hotărârii menționate. „Cerem abrogarea HCL 511/29.11.2022 deoarece contravine legislației în vigoare și vă rugăm respectuos să studiați în amănunt legea 196/20.07.2018 și să faceți diferența între o locuință personală și una ANL, socială, dar și între drepturile și obligațiile unei asociații de locatari față de o asociație de proprietari”, se arată în plângerea depusă pe 17.03.2023 de Asociația ANL Bucegi către Consiliul Local Bacău.
Contactată de Ziarul de Bacău, Simona Pușcuță, președinta Asociației ANL Bucegi, susține că nu e normal ce se întâmplă. „Ei încasează toată chiria și noi ar trebui să facem toate reparațiile, inclusiv acelea foarte mari și costisitoare ce țin de structura blocului, de acoperiș. De 20 de ani știu că e o problemă la 138 și nu s-a reparat nimic. Mă puneți să repar eu? Cu ce bani?”, a declarat Pușcuță.
„Vor să se spele pe mâini de reparații și întreținerea locuințelor. Nu că până acum ar fi făcut vreo reparație, deși dispun de fonduri prevăzute de lege pentru așa ceva, din chirie”, ne-a declarat și un chiriaș ANL, revoltat de hotărârea Consiliului Local.
Majoritatea chiriașilor trebuie să semneze că sunt de-acord
Pe de altă parte, așa cum recunoaște și Primăria Bacău, darea în administrare se poate face numai cu acordul majorității chiriașilor. Doar o semnătură a președintelui de asociație nu e suficientă, fiind necesare semnăturile a 50% + 1 dintre chiriași. Lucru mai greu de realizat, deoarece locatarii ANL sau ai locuințelor sociale nu vor să bage mâna în buzunar pentru a repara clădirile Primăriei.
„În cazul în care nu semnează și nu sunt de-acord se revine la situația de acum, în care Primăria este administrator. Nu îi putem obliga. În schimb, vor trebui să plătească liftul, centrala și alte bunuri comune pe care ei le folosesc. Nu mi se pare normal ca noi (Primăria Bacău, n.r.) să le plătim, pentru că nu noi le folosim. De altfel, și Curtea de Conturi ne-a pus în vedere, de exemplu, că liftul trebuie plătit de asociație și nu de municipalitate”, a declarat secretarul general al municipiului Bacău, Ovidiu Popovici.
Presiuni pentru a semna acordul de preluare în administrare
În schimb, președinții de asociații susțin că sunt deja supuși unor presiuni din partea reprezentanților Primăriei pentru a încheia acordurile de preluare în administrare a clădirilor, chiar dacă nu au trecut decizia prin Adunarea Generală și nu au semnăturile.
„La sfârșitul contractului ei scriu că acel contract a fost citit și aprobat în Adunarea Generală de chiriași. Acest lucru nu s-a întâmplat. I-am spus și doamnei Bardașu (Cristina Bardașu, șefa Serviciului Patrimoniu din Primăria Bacău, n.r.). Nu îl pot semna în două zile. I-am spus să aștepte până la finalul lunii, pe 29, să îl trec prin adunarea generală. Dar doamna știe că nu va fi aprobat niciodată în această formă. Mi s-a spus că dacă nu sunteți în stare să administrați, să închideți asociația”, a declarat Simona Pușcuță pentru Ziarul de Bacău.
Reprezentanții Primăriei Bacău susțin că nu este nimic ilegal în hotărâre, iar demersul este unul normal. De altfel, aceștia susțin că deja există acorduri semnate de chiriași la unele asociații. „Acordul de voință al asociației de proprietari se realizează în baza declarațiilor scrise și semnate ale fiecărui proprietar, conform art.50, lit.b din Legea nr.196/2018. Există un număr de aproximativ 100 de acte adiționale ale Contractelor de închiriere, semnate de locatari (chiriași)”, ne-a transmis Primăria Bacău.
Radu a zis
După ce că stau pe niște chirii modice, nu sunt in stare să pună mână de la mână să dea cu un văr, sau sa schimbe un geam.. Pleașcă, plătită de noi toți!
Daca ai curiozitatea sa te uiți la ce mașini sunt parcate prin fața unor astfel de ANL-uri, cu siguranță că însă realizezi că acestea sunt orice, numai apartamente „sociale” nu!
Marius a zis
În locul dumneavoastră aș tace din gură. Nu este datoria mea ca și chiriaș să plătesc reparații ale blocului care legal sunt în administrarea primăriei și care încasează în valoarea chiriei cotă parte pentru reparații. Dacă nu cunoașteți vă invit la mine să vă arăt cum este apartamentul acum și cum arăta când l-am primit în chirie. Atunci nu veți mai avea aceeași părere. Studiați întâi legea și abia după comentați. Când l-am primit în chirie am investit peste 20000 de lei să pot locui cu familia în condiții decente și asta datorită nepăsării primăriei care nu gestionează situația prin controale periodice. Interesul lor este să încaseze banii, dacă blocul se dărâmă au ei grijă să găsească țap ispășitor
:-) a zis
Si cand,chiriasi fac stricaciuni?,Sa repare pe 200 ron din chiria care o platesc?Sa aiba grija sa pastreze ordinea si curatenia spatiilor comune,scari de bloc,uscator.Sunt cateva blocuri,care arata ca dupa razboi.Nu se poate asa ceva.Aici,primaria e de vina,ca nu sunt supraveghiati si pusi sa plateasca.Iar,daca se strica ceva,din alte cauze,nu din vina chiriasilor,atunci ar trebui sa repare din bani luati pe chirie,care cam modica,pentru uni care detin si 4 masini propietate personala,si masini tata,scumpe