Municipiul Bacău va găzdui, în vacanța de Paște a anului școlar în curs, fazele naționale a două olimpiade școlare: cea de limbi romanice – franceză, italiană, spaniolă și portugheză – și cea de educație tehnologică, clasele V – VIII. Anunțate ieri de intenția Ministerului Educației, cele două inspectoare de specialitate din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), Mihaela Savin și Rodica Mînecuță, au fost de acord că „decizia este onorantă, dar presupune foarte multă muncă, pentru că nu e deloc ușor să organizeze o olimpiadă națională”. În ceea ce privește concursul de limbi romanice, la Bacău vor veni aproximativ 450 de elevi, dintre care circa 250 vor participa la olimpiada de limba franceză. „Nu m-am gîndit încă la liceul care va găzdui, efectiv, olimpiada, dar trebuie ales unul care să poate asigura toate condițiile de concurs, dar și de cazare și masă. Nu e exclus ca întrecerea să se desfășoare în două școli”, ne-a declarat inspectoarea Mihaela Savin. Ea a recunoscut însă, că cele mai mari șanse de a găzdui „naționalele” de limbi romanice le au cele trei colegii naționale din oraș, respectiv „Ferdinand I”, „Gheorghe Vrănceanu” și „Vasile Alecsandri”.
Cît privește participarea băcăuană, anul trecut am fost reprezentanți de opt elevi la „naționalele” de franceză și de cîte doi la italiană și spaniolă. Inspectoarea Savin spune că, în calitate de gazde, e foarte probabil ca Bacăul să aibă mai mulți elevi în concurs, singura excepție fiind dată de întrecerea de portugheză, unde Bacăul nu va avea nici un reprezentant. Și asta pentru simplul motiv că limba portugheză nu se predă în județul nostru.
Faza națională a olimpiadei de educație tehnologică va aduce la Bacău circa 170 de elevi de gimnaziu. Inspectoarea Rodica Mînecuță spune că, din punct de vedere al școlii gazdă, aceasta va fi, mai mult ca sigur, un liceu tehnologic. „Nu este o decizie finală, dar mă gîndesc, în primul rînd, la Colegiul Tehnic «Anghel Saligny» și Liceul Economic. Acestea fac față atît din punct de vedere al cazării și mesei, dar și a condițiilor de concurs”, a explicat inspectoarea Mînecuță. Fostul liceu industrial nr. 5 are însă, avantajul dotării superioare cu calculatoare, necesare pentru proba practică a concurenților de clasa VIII-a și poate asigura fără probleme spațiile pentru proba practică a celorlalți elevi. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns