• Echipa lui Petru Zaharioaia (SCM Bacău) a cucerit 21 de medalii la Campionatul Național de la Constanța (24-30 iunie), lăsînd mult în spate pe cea a gazdelor, considerată apriori ca principală favorită • Marius Cheșcu (dublu campion național) și Costică Suvac (medaliat, de asemenea, cu aur) vor reprezenta România la Campionatul Mondial de la Hanovra (Germania) • performanța băcăuanilor a fost realizată în condiții greu de imaginat, constructorii fiind nevoiți să-și păzească noaptea lucrările pentru a nu rămîne fără ele
„Numai n-am făcut infarct. Nu a fost nimeni în primele două zile ale concursului care să aibă grijă de lucrările pariticipanților. Efectiv, am fost obligați să facem de pază pentru că sala unde erau depozitate machetele era mai mult decît neprotejată. După două nopți de veghe am reușit să convingem femeia de serviciu să încuie ușa. Ea nu avea, oricum, nici o vină. Organizarea a fost toată problema”, s-a destăinuit ieri Petru Zaharioaia, antrenorul coordonator al secției de modelism de la Sport Club Municipal Bacău, maestru al sportului.
O echipă de zece navomodeliști băcăuani au izbutit să cucerească 21 de medalii la Campionatul Național de la Constanța în condițiile descrise, pe scurt, mai sus. Cel mai important concurs intern al anului a avut loc chiar la Muzeul Marinei Române. Probabil că dacă ar fi avut loc în piață condițiile de desfășurare ar fi fost mai bune. Fiecare dintre lucrările prezentate de participanți are o valoare estimată la zeci de mii de dolari. Faptul că mulți dintre colecționarii de pe continentul american le achiziționează la prețuri exorbitante, peste 100 de mii de dolari, spune și mai multe despre valoarea unui navomodel. Acesta este construit din mii de piese pe parcursul a cinci, șase sau șapte ani. Cei care-și pierd zilele și nopțile cu această ocupație o știu cel mai bine, dar n-o mai spun. Pasiunea și îndărătnicia de a crea o machetă, în pofida lipsei banilor pentru procurarea celor trebuincioase, îi fac să renunțe la multe, chiar și la pîine, pentru a-și vedea treaba terminată bine.
Machete de doi metri și miniaturi
Trupa de navomodeliști de la SCM Bacău, formată din Marius Cheșcu, Costică Suvac, Gheorghe Aldea, Ștefan Roșu (seniori), Mădălina Păduraru, Ioana Roșu, Roxana Gugleș, Mihaela Gugleș, Alin Cojocaru și Mircea Luca (juniori), a depășit toate așteptările, inclusiv ale gazdelor, principale favorite la medalii. O mare bucurie a fost și pentru coordonatorul Petru Zaharioaia ca și pentru directorul SCM Bacău, Dorin Arădăvoaicei, care ieri „le-a scos ochii” antrenorilor de la celelalte secții cu rezultatele navomodeliștilor. Campionatul, la care au luat parte peste 15 echipaje din Bacău, București, Constanța, Sibiu, Timișoara, Iași, Suceava, Galați etc., a fost clar dominat de băcăuani. 21 de medalii (8 de aur, 5 de argint și 8 de bronz), 10 la seniori (4 de aur, 1 de argint și 5 de bronz) și 11 la juniori (4 – 4 – 3), stau de duminica trecută în vitrinele cu trofee ale sportivilor băcăuani. Competiția s-a disputat la șapte clase (C1, .., C7), stabilite funcție de felul machetelor. Machetele mari pot măsura pînă la 2 metri lungime iar cele mai mici pot fi construite într-o sticlă, pînă la o scară de 1:1000. C1 sînt modele ale navelor cu vele, C2 sînt nave militare, C3 – nave în construcție sau cu dimensiuni mai mici decît ale machetelor de anvergură, C4 – nave militare sau civile realizate la scară mică, C5 – secțiuni de navă, C6 – nave în miniatură construite în spații închise (sticle etc.), C7 – modele construite din piese cumpărate din magazin („chituri”, în limbajul modeliștilor). În probele pe echipe bilanțul a fost o medalie de argint la clasa C2, una de bronz la C4 (seniori), „aur” la C1 și „argint” la C2 (juniori).
Marius Cheșcu și Costică Suvac le-au arătat constanțenilor cum se fac navomodelele
Sportivii de la grupa de seniori a luat de patru ori „aur”, o dată „argint” și de alte cinci ori „bronz”. Vedetele echipei au fost Marius Cheșcu – dublu campion național – și Costică Suvac, medaliat, la rîndul său, cu aur. Marius Cheșcu, campion european în 2001 (în Cehia) a încheiat pe primul loc la clasele C1, cu nava „Delft”, respectiv C4 – cuirasatul „Yamato”. Component al lotului național, maestru emerit al sportului, inginer constructor de nave, Cheșcan va participa în perioada 13-20 iulie la Campionatul Mondial de la Hanovra (Germania). De peste 10 ani ia medalii la campionate naționale și internaționale. Este sportivul numărul 1 în modelismul românesc, conform clasamentului alcătuit la Federația Română de Modelism, campion mondial în 2000 la categoria nave (machete). Costică Suvac, medaliat cu bronz anul trecut la Campionatul European, autorul faimosului model „Bismark”, a cucerit titlul național la clasa C2 cu nava militară „Schanhorst”, una încă nedefinitivată dar de o mare complexitate, cu multe elemente greu de realizat. Cu această lucrare, ce se dorește a fi încheiată în maximum 10 zile, Suvac va participa la Campionatul Mondial de la Hanovra.
Cel de al patrulea medaliat cu aur din lotul de seniori al SCM Bacău este Ștefan Roșu. Medalia a obținut-o cu macheta „Goldenhind” la clasa C5 – navă realizată într-un bec de 300 de wați (n.r., cu catarge, vele etc., precum originalul). Tot el a mai cucerit două medalii de bronz la clasele C1 (macheta „Lancia Armata”) și C3 (panou cu piese de marină și secțiune prin navă). În fine, Gheorghe Aldea s-a clasat de două ori pe poziția a treia la clasa C1 cu yahturile „Piotra” și „Goldenstar”, nave cu vele.
Din categoria sporturilor de o mai mică popularitate face parte și modelismul, cu toate ramurile sale, deși România are tradiție în acest domeniu și performanțe pe măsură. În noiembrie 1999, la Sport Club Municipal Bacău a fost cooptată o secție de modelism (auto-, aero-, navo- și rachetomodelism) și roadele colaborării nu au întîrziat să apară. Prima „lovitură” a fost dată chiar în anul amintit de navomodelistul Costel Suvac care, la Campionatul Național de la Constanța, desfășurat tot cam pe vremea asta, a cîștigat la clasa C2 într-o manieră categorică. Deși nava cu care a participat în concurs, „Hood”, nu era încă terminată, Costel Suvac a stîrnit admirația specialiștilor prezenți, inclusiv a reprezentanților federației. Valoarea navei, dată atît de gradul extraordinar de tehnicitate cît și de estetica deosebită, a făcut ca voturile să curgă în favoarea băcăuanului și, în consecință, el a cucerit medalia de aur. Totodată, Costel Suvac, a obținut dreptul de a reprezenta România la Campionatul European de la Barcelona programat a avea loc pe 20 noiembrie 1999. În 2000, băcăuanul a participat și la Campionatul Mondial din Belgia.
Pentru a vă face asupra valorii unui asemenea obiect, manufacturizat în totalitate, care înglobează mii de ore de muncă, să vă spunem că Suvac a primit ca ofertă pentru nava „Bismarck” o sumă în dolari cu cinci zerouri. Doar vopseaua folosită costa în 1999 cîteva milioane de lei, de care Suvac a făcut rost cu foarte mare greutate. Navomodelismul nu este pentru Suvac doar o pasiune, ci rațiunea sa de a trăi.
Constănțenii au fost învinși pentru prima oară
Navomodeliștii juniori de la SCM Bacău nu s-au lăsat mai prejos decît seniorii. Machetele lor au trecut cu brio de exigențele jurizării și au urcat de 11 ori pe podium. Noii campioni naționali se numesc Mircea Luca (la clasa C1 cu „Nava egipteană”), Alin Cojocariu (la clasa C4 cu fregata „Comandant Riviere”) și Mihaela Gugleș (la clasa C2 cu nava „Aurora”). Ioana Roșu (clasa C1 – „Tartane”) și Mircea Luca (clasa C5 – cuirasatul „Hood”, navă realizată la scara 1:750) au luat medalii de argint. Cu „bronz” s-au ales Mircea Luca (clasa C3 – secțiune de navă cu un tun) și Mădălina Păduraru (clasa C1 – bricul „Mirnoi”).
Deși au călătorit cu trenul cu ochii pe modele cît cepele și au tras ce au tras la concurs, așa cum am menționat mai sus, băcăuanii le-au arătat colegilor din Constanța, obișnuiți pînă anul trecut cu locul I, cum se realizează machetele adevărate. Cu cazarea, transportul, masa și taxele de participare, cei 11 băcăuani au trebuit să se încadreze în 20 de milioane de lei. Dintr-un total de 18 nave expuse au fost premiate 14, jumătate din expoziție fiind ocupată de modelele băcăuanilor. În total, anul acesta, modeliștii de la SCM Bacău au obținut 41 de medalii. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns