„Zilele Bacăului” au început vineri, iar de terminat s-au terminat ieri, adică pe 5 octombrie. Adică au ținut trei zile. Nu șiu cum se-ntîmplă, dar de fiecare dată atmosfera de pe centru este aceeași: oamenii se calcă pe picoare, se-mping, se-njură unii pe alții, iar din cînd în cînd mai vezi că se mai lasă și cu cîte o amenințare sau chiar o bătaie mică. Centrul Bacăului a devenit așadar „autostrada plictiselii” din acest punct de vedere. Ce a fost interesant anul acesta însă, a fost faptul că organizarea a fost ceva mai bună decît în anii precedenți, mulțimea gravitînd în jurul a două puncte de interes (au fost amplasate două scene), dacă nu chiar trei, luînd în considerare faptul că au fost aduse niște mașinării extrem de curioase anul acesta, despre care se poate spune că erau … interesante. Adică fiecare îți testa abilitatea de a-ți păstra bolul alimentar. Interesant, ce să zic, dar să lăsăm asta la o parte; merita să te dai în ele. Vineri a fost o reprezentație de arte marțiale (a organizației SOS din Bacău).
Programul „Zilelor Bacăului”, ca și punctele culminante ale acestuia rămîn să fie clasificate de fiecare băcăuan în parte. Petru că, la urma urmei, toți sîntem capabili să facem asta. În orice caz, centrul a fost mai decongestionat ca în alți ani; ah, și încă un lucru de remarcat: o tarabă cu nuga, care chiar că nu-și avea rostul acolo.
Alte lucruri interesante dar neremarcate, probabil din lipsa de publicitate, au fost activitățile culturale organizate cu ocazia sărbătoririi Bacăului. În Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” a avut loc expoziția „Personalități băcăuane în muzică și pictură”. Per total, aceste spectacole, activități dedicate orașului nostru nu sînt nimic mai mult decît pretexte pentru a ieși din casă. Au fost mulți care au fost doar pentru o plimbare acolo, în centru. Nu e cazul adolescenților, care au venit pentru a sta. Dar, oricare ar fi fost motivul, e clar că singurul lucru pe care l-au avut de pierdut a fost ceva somn. În rest, lucruri bune (nu neapărat frumoase): au fost trei zile de sărbătoare în cinstea Bacăului. Mai mult de atît ce poți spune? Poate că ar mai trebui să amintesc în final că modul în care unii și-au lăsat resturile la întîmplare nu are nimic de-a face cu Europa spre care tindem și că e bine ca polițiștii să le mai atragă atenția celor care fac astfel de gesturi, că doar sînt de proximitate, adică aproape de cetățean. (Bianca BALCOȘ)
Lasă un răspuns