Cornul și laptele – sperietoare pentru primarii de la țară
• primarii din mediul rural habar nu au ce trebuie să facă, se plîng că nu au bani la buget și așteaptă ajutor de la județ • autoritățile de la Bacău, în schimb, spun că primarii trebuie să găsească soluții pe plan local • subprefectul Gabriel Vlase nu exclude posibilitatea ca unii elevi să nu primească un corn și o cană cu lapte din prima zi de școală
Una dintre cele mai spinoase probleme pentru autoritățile din județ este în această perioadă asigurarea cornurilor și a laptelui pentru elevii din ciclul primar. Guvernul a stabilit ca fiecare școlar de la clasele I-IV să beneficieze zilnic de aceste alimente, iar la nivel de județ toată lumea se dă de ceasul morții să rezolve problema pînă la începutul anului școlar. Cel puțin, la nivel de intenție. În realitate lucrurile sînt cu mult mai complicate și există riscul ca trîmbițatul proiect al Guvernului Năstase să se transforme într-un nou balon de săpun. Așa cum s-a întîmplat și cu alte proiecte, inițiate la București și pasate în cîrca autorităților locale, care și așa duc lipsă de fonduri. Autoritățile de la Bacău aruncă responsabilitățile în cîrca primarilor din județ, iar aceștia din urmă așteaptă ca cei de la județ să le sară în ajutor.
Pînă acum s-au parcurs niște pași, de altfel și cei mai simpli. Firmele s-au înscris la licitație, s-au desfăcut plicurile cu oferte și s-au aflat agenții economici interesați să participe la licitația electronică din cinci septembrie. Aceștia sînt Prolabac, singura firmă din județ interesată să livreze lapte, și alte șase firme dornice să distribuie cornuri: Pambac, Prima Prim, Transilvania, Transpanimon, toate din Bacău, Panimon Onești și Rosid Moinești. Imediat după cunoașterea firmelor acceptate la licitație au apărut și primele probleme.
Una dintre nemulțumiri a fost pusă pe tapet de subprefectul Gabriel Vlase, la sfîrșitul săptămînii trecute. El s-a declarat nemulțumit de condițiile impuse de Pambac, care, spunea subprefectul, ar dori să distribuie cornuri doar în municipiul Bacău și în comunele apropiate. Gabriel Vlase a spus atunci pe un ton foarte categoric că „așa nu merge, că cine ia ciocolata din mijloc, trebuie să accepte și cojile”. Subprefectul a adăugat atunci că problema urmează să mai fie discutată de comisia care supervizează acțiunea „cornul și laptele”, formată din Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean, prefectul Radu Cătălin Mardare, Ghiorghi Iorga, inspectorul școlar general, Cornelia Cojocaru, directorul Direcției de Sănătate Publică și Petru Hăineală, directorul Direcției de Finanțe. Ieri, însă, atitudinea subprefectului s-a schimbat radical. Vlase a spus că nu mai există deocamdată motive de discuție pe tema Pambac, și că rămîne de văzut care este oferta firmei cînd va avea loc licitația propriu-zisă.
Anumite discuții ar mai putea isca și divagațiile de la motivul licitaței. Adrian Năstase și compania vorbesc de la începutul verii că elevii trebuie să primească un corn și o cană de lapte zilnic. Idee clară ca lumina zilei. Cum se întîmplă de regulă la români, de la un amărît de corn și o biată cană de lapte s-a ajuns la cu totul altceva.
Subprefectul Vlase spunea mai deunăzi că o firmă a lansat ideea livrării doar a unei plăcinte cu brînză, care ar împușca, vezi Doamne, doi iepuri dintr-odată: adică într-o singură plăcintă elevul găsește și produsul de panificație și laptele, conținut de brînză. O altă găselniță este și ideea livrării în locul laptelui a brînzei topite. Această idee a fost lansată de unii primari de pe Valea Muntelui, care spun că au sate foarte îndepărtate, unde cu siguranță nu vor putea livra lapte proaspăt în fiecare zi.
Grija lor este de înțeles, ținînd cont că la Ghimeș Făget, de exemplu, satele Bolovăniș și Răchitiș, unde sînt peste 3.000 de familii, sînt la 15 kilometri depărtare de centrul comunei. Primarul Dumitru Balcan spune însă că nu poate ajunge în acele localități, pentru că podul care făcea legătura a fost luat de viituri. Cum Guvernul Năstase a alocat doar două miliarde de lei pentru reparații, deși i s-au cerut zece miliarde, e clar că mașinile cu lapte și cornuri n-au cum să ajungă la destinație. Vina este, evident, a celor de la București, care n-au dat bani, dar cine să le spună mai marilor din PSD cum stă treaba. Cei de la județ nu îndrăznesc să-și deranjeze șefii de partid și se gîndesc că e mai simplu să le dea elevilor brînză topită în loc de lapte. N-ar fi rău ca cei care au lansat ideea să se pună în locul unui copil de vreo opt, nouă ani, pus să mănînce un corn cu ciocolată concomitent cu brînză topită. Ca să nu mai spunem că o altă firmă a fost acceptată, deși ea oferă produse de panificație preambalate, adică napolitane și altele de felul acesta.
Toate discuțiile despre înlocuirea unui produs cu altul și eventualele abateri de la ideea de bază, subprefectul Vlase le-a lăsat pentru mai tîrziu. „De acum și pînă la licitație nu se va mai întîmpla nimic. Să vedem ce oferă firmele în momentul licitației. Noi trebuie să respectăm un cadru legal. După ce se termină, discutăm despre celelalte condiții. Fiecare poate licita ce vrea”, ne-a declarat subprefectul Gabriel Vlase.
Problema se rezolvă, nimeni nu știe cum
Adevăratele probleme referitoare la livrarea cornurilor și a laptelui vor începe abia după ce se vor ști firmele cîștigătoare și cînd se va pune problema transportului și a depozitării mărfii.
Subprefectul Vlase a afirmat că s-a întîlnit cu mai toți primarii de pe Valea Muntelui și că aceștia i-au ridicat o serie de probleme. Cea mai gravă este că primarii nu au frigidere și spații de depozitare. Gabriel Vlase este, însă, convins că primarii vor trece și peste acestă dificultate. „Nu se poate să nu găsească spații să depoziteze cîteva căni de lapte. Primarii mi-au spus că au anumite probleme, dar, deocamdată, n-a țipat nimeni, să spună că nu pot, nu pot și nu pot să le rezolv. Ei trebuie să se descurce”, crede subprefectul. Din birou e simplu. Mai mult, subprefectul a spus că autoritățile de la Bacău îi vor ajuta pe cei care au mare nevoie de ajutor. Cum? „Nu știu să-ți spun acum”, a replicat Gabriel Vlase.
Una peste alta, Gabriel Vlase a recunoscut că se așteaptă ca unii elevi să nu primească un corn și o cană de lapte din prima zi. Declarația lui este mai mult decît justificată, dacă ținem cont de confuzia care domnește în rîndul primarilor de la țară. În timp ce șefii de la județ spun că primarii trebuie să pună lucrurile la punct, primarii de la țară așteaptă ajutor de la centru.
„Există o ladă firgorifică de 30 de ani, care pute a pește”
Una dintre chestiunile esențiale pentru distribuirea alimentelor către elevi este ca școlile sau primăriile să aibă în comună frigidere în care să păstreze alimentele. Prefectura și Consiliul Județean au trimis fiecărei primării o adresă în care se solicită cumpărarea frigiderelor și amenajarea unor spații de depozitare. Cum era de așteptat, primarii nu dispun dispun de aceste bunuri și nici bani la buget nu au ca să le cumpere.
La Ghimeș Făget, de exemplu, nu există nici un frigider, nici la școli, nici la primărie. De fonduri nici vorbă, așa că problema a rămas în aer. Reprezentanților primăriei le-a trecut pe la ureche un zvon că s-ar putea ca alimentele să fie depozitate în comuna Agăș, de acolo urmînd să fie luate periodic, însă nimic nu-i sigur. „Așteptăm, domnu'”, ne-a declarat secretara. Situația este identică la Asău, unde nu există nici spații de depozitare și nici frigidere. „Avem un biet frigider la primărie, dar este foarte mic, nici vorbă să ajungă la nevoile noastre. Este o problemă, pentru că avem două sate în capătul Asăului, la Păltiniș, la o distanță de vreo 16 kilometri. Mai avem o școală la Ciobănuș, la o distanță de șase kilometri. Avem 550 de copii în clasele I-IV și nu știu ce-o să facem. Poate vin cei de la Bacău cu o soluție. Noi nu știm cum să procedăm. Magazii ar fi, dar ne trebuie scula. Poate cine asigură hrana vine și cu frigidere, cum e la Coca Cola. Nici nu știm cîtă cantitate de mîncare este”, ne-a conturat rapid primarul Constantin Rădulescu dilemele la care n-are nici pe departe răspuns. Există soluții, la Bacău, pe hîrtiile subprefectului Vlase.
Parcă și mai pornit pe ceea ce se întîmplă este primarul din comuna Dealu Morii. Ion Stan susține că în comună sînt spații de depozitare, dar nu sînt frigidere nicăieri. În ciclul primar învață 875 de elevi și, pentru depozitarea laptelui, are nevoie de o vitrină frigorifică sănătoasă. „Nu am bani de frigidere. Am unul la primărie, în care încap cinci pîini. O vitrină frigorifică mare cît un perete, așa cum mi-ar trebui aici, costă vreo 30 de milioane de lei, iar eu fonduri nu am. Gîndiți-vă că în satul Neculești, aflat la zece kilometri de centrul comunei, am o școală, iar pînă acolo este ceva de mers. Mă întreb în ce postură vom fi puși cînd vom împărți cornurile și laptele la elevi. Pe holul școlii sînt clase de la I-IV și tot acolo și copiii de la grădiniță. S-a gîndit cineva la situația asta? Cum să trec eu cu mîncare pentru cei de clasa întîi, care au șase ani, iar cei de la grădiniță, care au cu un an mai puțin, să se uite la ceilalți cum mănîncă. Ce voi face dacă încep deodată 30 de copii să plîngă, pentru că lor nu le dau nimic?”, a întrebat primarul Stan, iritat la gîndul unei situații de acest gen. Singura variantă viabilă ar rămîne în acest caz ca primarul să apeleze la Cooperație, unde există o ladă frigorifică mai mare. „Nici acolo nu prea am ce face, că nici la Cooperație nu sînt condiții bune. Au o ladă frigorifică de 30 de ani, care pute a pește. Să intervină Prefectura sau Consiliul Județean pe la Coca Cola, să luăm frigidere cu chirie mai mică”, a încheiat Ion Stan.
La fel de sumbre sînt perspectivele și în comuna Motoșeni. Răspunsul viceprimarului Traian Duca au fost aproape identice cu ale celorlalți omologi din județ: nu sînt spații de depozitare, iar de frigidere nici nu poate fi vorba. „La primărie nu putem depozita nimic, că și clădirea asta mai are puțin și cade pe noi. La școli nici atît. Școala din centru, de exemplu, e în reparații capitale și nici nu cred că o vom dechide la 15 septembrie. Noi nu știm ce vom face cu elevii, cît despre frigidere, e deja o glumă”, ne-a declarat viceprimarul Duca.
Cu alte cuvinte, situația din județ este de-a dreptul. Asigurarea spațiilor de frig și depozitarea în condiții normale reprezintă probleme serioase. Despre aceste probleme cei de la Bacău spun că le rezolvă primarii, iar primarii ar rezolva, dacă ar avea și fonduri pentru asta. Și toate astea se întîmplă cînd mai sînt doar două săptămîni pînă cînd va suna clopoțelul în școli. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns