– spune Stefan Talamba, directorul coordonator adjunct pentru probleme de Dezvoltare rurala al Directiei Agricole Bacau
Blocajul in justitie a unor licitatii initiate de Ministerul Agriculturii a stopat depunerea de proiecte de finantare pentru dezvoltare rurala. Daca anul 2009 a inceput promitator in privinta unor astfel de finantari, de la jumatatea lui blocajele au lasat sute de investitori in afara sistemului de finantare. Primul blocaj a fost stavila finantarii fermelor de subzistenta, cel de al doilea infiintarii de Grupuri de Actiune Locala (GAL). Despre cel de al doilea si efectele lui in judetul Bacau ne-a vorbit Stefan Talamba, director coordonator adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala pe probleme de Dezvoltare rurala.
– Asadar, cel de-al doilea blocaj, domnule director, a aparut la infiintarea GAL-urilor, care se pot infiinta si activa prin Programul Leader. Ce sint aceste GAL-uri si cum pot fi infiintate?
– Prin programul Leader s-a deschis o competitie pentru GAL-urile care doresc sa aplice la acest program, insemnind finantarea, printr-o axa speciala in cadrul Fondului European de Dezvoltare Rurala, a initiativelor locale. Deci, o comunitate, care nu era limitata la teritoriul unei comune sau sat, care ar fi trebuit sa cuprinda intre 10.000 si 150.000 de locuitori (7 – 20 de comune), daca reusea sa isi imagineze un plan de dezvoltare locala adaptabil nevoilor ei (un plan zonal – ferme agricole, infrastructura rurala, promovarea patrimoniului cultural) putea sa se inscrie in program. Aceasta este in interesul unor comunitati, dar si a unor primari din zona, care s-au asezat la aceeasi masa, nu pe principii politice, ci pe interese comune, si au inceput sa lucreze. In judetul Bacau sint patru asemenea GAL-uri. La infiintarea lor s-a inceput cu un exemplu trist, dar inlocuit de unul fericit, insa acum stagneaza totul.
GAL-ul – de la esec la speranta
– Care a fost primul exemplu de infiintare a unui GAL si de ce a fost urmat el?
– L-am regasit in initiativa unui tinar care, in 2006, citind despre Programul Leader, a depus la Ministerul Agriculturii o cerere de finantare pentru Valea Muntelui (de la Comanesti pina la Ghimes). El a pornit cu elan, dar nu a respectat una dintre regulile de baza: initiativa trebuia sa plece de jos, de la nivelul comunitatii. Deci, primarii, care nu si-au asumat proiectul, nefiind de-al lor, nu l-au sustinut aproape deloc. Daca exista numai o comuna din teritoriul pentru care se solicita finantarea care se opune, atunci acest proiect isi pierde continuitatea si eligibilitatea. In aceste conditii, am inceput sa promovam in tot judetul aceasta masura si am constatat ca pe Valea Trotusului (Urechesti, Cotofanesti, Stefan cel Mare, Buciumi, Caiuti si Gura Vaii) primarii au fost foarte receptivi. Au solicitat consultanta. Au mers chiar pina la a-si ingaja un consultant strain, un irlandez, iar la prima etapa, cea de evaluare a teritoriului, acesta le-a transmis informatia ca teritoriul lor este prea sarac si nu va putea sustine financiar cofinantarea. Astfel, le-a recomandat sa se extinda ca teritoriu. Atunci au mai aparut inca cinci comune in acest GAL (Birsanesti, Helegiu, Manastirea Casi, Casin si Tirgu Trotus). Sint 11 comune care au reusit pina aproape la finalizarea dosarului de candidatura. In octombrie 2009 toti asteptam sesiunea de depunere a dosarelor.
Ministerul pune frina
– Initiativa parea a fi pe un drum bun. Cum s-au incurcat lucrurile si ce sperante mai sint?
– Ca si in exemplul din dialogul nostru de ieri, Ministerul Agriculturii a organizat o licitatie, pentru a sprijini GAL-urile in elaborarea dosarelor de candidatura. Aceasta inseamna doua faze de seminarii pentru pregatirea populatiei, selectarea reprezentantilor comunei, instruirea acestora, iar faza a treia e finantarea pentru elaborarea dosarului de finantare, pentru 60.000 de euro. Licitatia s-a desfasurat, pentru desemnarea organizatorilor primelor doua faze, pentru seminarii, dar au fost contestate si s-au blocat actiunile. Din fericire, s-a deblocat faza a treia si am avut mare satisfactie ca oamenii sa treaca peste aceste impedimente. Primarii si-au asumat, prin resurse proprii, efortul de a depune in termen cererile de finantare. Dar. aceste neclaritati in actele normative, care reglementeaza finantarile. conduc la blocaj si la pierderea banilor. In judetul Bacau mai sint trei asemenea GAL-uri: Valea Muntelui, Valea Bistritei, iar al patrulea se numeste „Agricultura si traditii bacauane – Noi orizonturi” (in zona Sascut, Corbasca, Pincesti). Sint sigur ca, existind aceasta competitie, dosarele de candidatura vor fi din ce in ce mai bune si vom avea succes.
Lasă un răspuns