Salubrizarea este în impas, în județul Bacău, pentru că proiectul Sistem Integrat de Management al Deșeurilor este pe cale să eșueze, după un lung schimb de notificări între Romprest SA și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare din Bacău (ADIS).
În urmă cu peste 90 de zile, Romprest SA, firma care ridică gunoiul în 65 de localități ale județului, a cerut rezilierea contractului cu ADIS, iar termenul limită a fost prelungit de mai multe ori, pentru că s-au purtat negocieri. O rundă crucială este programată miercuri, de la ora 13:00, la sediul Consiliului Județean Bacău.
În cele câteva runde de negocieri de până acum, ADIS și Romprest SA nu s-au putut pune de acord asupra actului adițional ce trebuie semnat pentru ca activitatea de salubrizare să continue. Asta, deși problemele principale sunt recunoscute de toți cei implicați: ADIS are datorii de 4,5 milioane de lei la Romprest SA, este nevoie de reducerea redevențelor pe care prestatorul le achită degeaba și asigurarea echilibrului bugetar al contractului.
Un prim mare pas s-a făcut, în sensul că toate cele 65 de localități membre ale ADIS au fost de acord cu măsurile propuse de ADIS. De asemenea, moinești și Consiliul Județean au votat la finalul lunii mai reducerea redevențelor.
Echilibrarea contractului înseamnă pe de o parte decontarea costurilor suplimentare pe care Romprest SA le are cu transportul până la groapa de gunoi din Bacău, iar pe de alta, normalizarea raportărilor autorităților locale, care reduc artificial și numărul populației, și al agenților economici, ca să plătească mai puțini bani. Așa s-a ajuns de pildă la Moinești, ca primăria să raporteze circa 10.000 de locuitori, în condițiile în care sunt de fapt peste 20.000 de moineșteni. O dovadă este și numărul de votanți, de aproape 10.000 de oameni, la alegerile de duminica trecută.
Negocierile programate pentru azi vor fi purtate de conducerea ADIS și reprezentanți ai Romprest SA. Recent, conducerea firmei de salubrizare a fost schimbată, Marin Necula, președinte-director general a fost înlocuit cu Cosmin Alexandru Walter, fiul lui Florian Walter.
De rezultatul discuțiilor depinde termenul limită, care este acum 19 iunie 2017. În caz de eșec, se poate ajunge la sistarea ridicării gunoiului din județ.
Lasă un răspuns