Se agravează criza gunoiului din județul Bacău, care a început cu refuzul unor localități să achite deșeurile colectate și a continuat cu suspendarea colectării de către Romprest.
Vineri, a avut loc o întâlnire maraton la Palatul Administrativ din Bacău pe tema crizei gunoiului din județ. Au participat, printre alții, vicepremierul Grațiela Gavrilescu, comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu – Bogdan Trif, secretarul de stat din Ministerul de Interne – Dan Chirica, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului – Viorel Toma, președintele Consiliului Județean Bacău – Sorin Brașoveanu și primarii din Moinești și Dărmănești, Valentin Vieru și Constantin Toma.
Discuțiile au durat ore în șir, însă nu s-a ajuns la nicio soluție care să deblocheze situația. Primarii din Moinești și Dărmănești nu au vrut să ia în calcul niciun compromis pentru rezolvarea crizei, iar viitorul arată sumbru.
Președintele Consiliului Județean Sorin Brașoveanu a declarat pentru Ziarul de Bacău că nu s-a schimbat nimic în urma discuțiilor, ba chiar mai rău, asupra județului planează posibilitatea pierderii finanțării pentru proiectul de gestionare a deșeurilor și intrarea sub stare de urgență.
“Nu mai avem timp. Dacă situația colectării deșeurilor nu devine funcțională până la 31 decembrie 2017, Consiliul Județean va trebui să dea înapoi 38 de milioane de euro, cât a fost finanțarea proiectului, plus penalități. De asemenea, dacă operatorul, Romprest, renunță la contract din cauza datoriilor care s-au adunat, vom fi nevoiți să solicităm stare de urgență la nivel de județ. Astfel, va trebui ca ADIS să inițieze o procedură de încredințare directă pentru un nou operator de salubritate, până se reface documentația nouă. Asta înseamnă alte luni pierdute și alți bani”, a declarat Sorin Brașoveanu.
În următoarele zile, Consiliul Județean va trimite către Autoritatea de Management a Fondurilor Europene o serie de documente, pentru a solicita punctul de vedere vizavi de respectarea indicatorilor de salubritate.
“Să ne dea un punct de vedere despre care e procedura de urmat ca să evităm corecții financiare. După aceea, vom vedea ce soluții putem găsi pentru deblocarea crizei. Luăm în calcul și criteriul cantității, solicitat de cei din Moinești, adică să plătim cât consumăm. Însă e nevoie de niște simulări, iar contractul va fi făcut tot de ADIS, nu de fiecare primărie în parte. Asta, dacă Autoritatea de Management va fi de-acord cu această soluție. Pe de altă parte, s-ar putea să ne trezim că prețul la gunoi va fi mai mare prin această metodă. Nu e vorba despre un oraș, e vorba despre întreg județul. Trebuie să ne gândim la cetățeni”, a mai spus președintele CJ Bacău.
Din 1 noiembrie 2017, Romprest a sistat în 33 de localități activitatea de salubrizare, din cauza datoriilor. Între timp, numărul datornicilor s-a redus la circa 20, însă topul acestora este condus de Moinești și Dărmănești, localități care au contestat datoriile în instanță și cer ca serviciul de salubrizare să continue până când instanțele de judecată se vor pronunța. În Moinești, gunoiul este strâns de pe rampe de utilaje închiriate de municipalitate, după ce s-a declarat stare de alertă, pe 10 noiembrie 2017.
Eșecul negocierilor de azi, în prezența vicepremierului Grațiela Gavrilescu, vine după alte încercări similare, în Bacău și București, care s-au soldat cu o singură concluzie, operatorul nu poate fi obligat să presteze un serviciu pentru care să nu fie plătit.
Lasă un răspuns