Conflictul de muncă de la CRAB se acutizează, după ce negocierile de marți au eșuat, iar sindicatele amenință cu încetarea lucrului. Conducerea Companiei de Apă dă asigurări că nu este pusă în pericol alimentarea cu apă a județului Bacău.
Membrii Sindicatului Liber Independent din Compania Regională de Apă Bacău au declanșat un conflict de muncă, nemulțumiți de majorările salariale propuse la negocierea noului contract colectiv de muncă.
Marți, după protestul de la stadion și după altă rundă de discuții, la care a participat și ITM, conducerea CRAB a negociat din nou cu sindicatul. Părțile nu au ajuns la nicio înțelegere, pentru că liderii de sindicat cer majorarea salariilor cu 7 milioane de lei anual, în timp ce conducerea oferă numai 1,2 milioane de lei. Suma oferită ar acoperi 9 din cele 20 de revendicări ale sindicaliștilor din CRAB. Disputa are loc în contextul în care profitul pe 2019 va fi de circa 100.000 de lei, mai mic de 7 ori decât anul anterior, din cauza intrării la plată a unui credit de investiții.
În susținerea cererilor, liderii de sindicat au identificat trei posibile surse, toate respinse de management ca fiind ilegale sau „neprincipiale”: să se ia bani din investiții, din provizioane sau să se scumpească apa vândută către populație și persoane juridice.
În apărarea sa, conducerea CRAB a prezentat într-o conferință de presă, miercuri, situația salarială a companiei. Potrivit lui Ovidiu Turcu – președintele Consiliului de Administrație CRAB, salariul mediu brut în CRAB este de 5.000 de lei, sumă ce plasează compania pe locul al doilea al topului național, în domeniu.
Dacă s-ar accepta revendicările sindicaliștilor, compania ar intra pe panta insolvenței, pericol pe care angajații par să-l ignore cu desăvârșire. Trecerea pe pierderi a CRAB ar putea afecta derularea investițiilor de sute de milioane de euro ce urmează să se facă prin POIM (Planul Operațional Infrastructură Mare) al Uniunii Europene.
„Singura posibilitate de redresare sunt fondurile europene, pe care majorările salariale le pot pune în pericol”, a spus directoarea generală a CRAB. Nina Chiper a admis că în companie există o stare de ostilitate între sindicaliști și angajații Unității de Implementare a Proiectelor, deși sindicaliștii se laudă cu fondurile europene atrase.
Referitor la acuzele lansate de liderul de sindicat, conform cărora ar fi încasat 8.000 de lei pentru patru zile de concediu, Nina Chiper a precizat că nu a încasat această sumă și nici nu și-a luat vreun concediu. Suma apare doar în evidențele companiei, ca fiind de fapt un brut neplătit ce i s-ar fi cuvenit pentru nouă zile de concediu. „Nici nu am luat, nici nu voi lua!”, a declarat directoarea generală a CRAB.
Conducerea CRAB s-a declarat deschisă la orice soluție legală cu care sindicaliștii își vor mai susține revendicările.
Referitor la formele pe care le poate lua acest conflict de muncă, Petruș Rădulescu, directorul tehnic, a ținut să liniștească populația, pentru că sistarea furnizării apei este total exclusă.
gigi a zis
Au salari prea mari. Mai taiati din ele poate le vine mintea la cap.
STAN a zis
Dintre cele patru persoane din fotografie doua sunt numite politic si sunt paralele cu obiectul de activitate iar al treilea e vesnic in CA.
Intalnirea de dinainte de alegeri nu a avut nici un succes, nu s-a promis nimc?
Sau sindicalistii au inghitit numai pe jumatate gogosile aruncate atunci pentru linistea candidatilor?
Doamnele director general si director de dezvoltare programe pot enumera proiectele cu finantare europeana pe care le-au depus de cand incaseaza salariile?
Ma refer la cele derulate si finalizate deja nu la unele desenate pe coli de hartie si prezentate in campanii electorale.
Domnii din CA ne pot spune care este fondul de salarii al personalului TESA (cel care nu iese din birouri) + CA (indemnizatii anuale) raportat la total fond de salarii?
Cati sunt cei cu mapa si cati cei cu sapa in soare si noroi?
Oare acel salariu mediu nu este crescut de salariile celor de la caldurica, neamuri si sinecuri de partid?
Ar fi mai corect sa comunicati o medie salariala a celor direct implicati in activitate comparativ cu cei din birouri.
Asteptam cu mare nerabdare urmatoarea criza a apei !