Puțină lume știe că în Bacău există un Centru pentru victimele violenței sexuale (CVVS), care funcționează în cadrul Spitalului Județean de Urgență. De fapt, atât de puțină lume știe de el, încât, de la deschiderea sa de acum 1 an și jumătate și până acum nu i-a trecut pragul niciun pacient. Între timp, statisticile poliției arată că anul trecut au avut loc peste 170 de infracțiuni sexuale în județ.
România are zece astfel de centre deschise în cadrul unor spitale de urgență. Scopul lor este de a oferi un ajutor integrat victimelor violurilor sau agresiunilor sexuale: ajutor medical, consiliere psihologică, prelevare de probe biologice. Astfel de servicii sunt esențiale pentru victime care trec printr-un viol sau agresiune sexuală. Ajutorul este oferit, în teorie, de către o echipa multidisciplinară de intervenție din care pot face parte: medic, asistent social, medic legist, agent de poliție, psiholog, psihiatru, consilier juridic, scrie libertatea.ro. Publicația arată că, în total, anul trecut, doar 15 pacienți au trecut pragul acestor centre. Iar în județe precum Bacău, Neamț sau Constanța… niciunul.
Peste 170 de infracțiuni sexuale, în 2022
Conform Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bacău peste 170 de infracțiuni sexuale au avut loc, pe parcursul anului 2022, în județul Bacău. Dintre acestea, 80 au fost violuri, iar 40 au fost acte sexuale cu minori. „În anul 2022, au fost sesizate 80 de fapte de viol, 42 de agresiune sexuală, 40 de infracțiuni de act sexual cu minori, 10 de corupere sexuală și 2 de racolare de minori în scopuri sexuale”, conform unui răspuns al IPJ Bacău.
Cum explică autoritățile lipsa de adresabilitate a centrului
Reprezentanții SJU Bacău susțin că victimele agresiunilor sexuale refuză să vorbească despre incident, din cauza rușinii, iar astfel nu mai ajung să beneficieze de serviciile CVVS.
„Majoritatea victimelor agresiunilor sexuale ajung în serviciul UPU pentru conduita de urgență, dar nu își dau consimțământul pentru a raporta incidentul alegând calea reconcilierii și întoarcerea în familie.
Deseori victima unui abuz sexual este și victima altor tipuri de abuz (fizic, emoțional, verbal) despre care victimelor le este mai ușor să vorbească ascunzând să raporteze agresiunea sexuală. Din cauza rușinii și a altor presiuni exercitate de agresor asupra victimei, fiind deseori vorba despre un membru al familiei ( control exagerat, coercitie financiară sau folosirea copiilor pentru a manipula acțiunile victimei) victimele refuză raportarea agresiunii sexuale și sprijinul serviciilor sociale”, susțin reprezentanții SJU Bacău într-un răspuns către Ziarul de Bacău.
La nivelul centrului CVVS Bacău lucrează o echipă multidisciplinara formată din: 1 medic, 4 asistenți sociali , 1 psiholog care pot gestiona în sistem integrat cazurile victimelor agresiunilor sexuale. Munca prestată pentru activitatea centrului nu este remunerata suplimentar, susțin reprezentanții SJU Bacău, personalul fiind din structura unității medicale.
Cum poate ajunge o victimă la CVVS
Modalitățile prin care victimele agresiunilor sexuale se pot adresa centrului CVVS din cadrul SJU Bacău sunt următoarele:
• Prin serviciul 112 cu ajutorul ambulanței;
• Prin intermediul poliției, care însoțește victima la spital și îndrumă sau asigură deplasarea acesteia către serviciul CVVS ;
• Prin prezentarea directă la UPU Bc unde cu consimțământul victimei poate fi direcționata către centru;
• Prin prezentarea directă la serviciul de Medicină Legala, victima poate solicita sprijinul serviciilor sociale.
Lasă un răspuns