Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” invită publicul băcăuan să participe în noaptea de 17 mai 2025 la cea de-a XXI-a ediţie a manifestării „NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR”, care se va desfășura la două dintre muzeele noastre – Muzeul de Științele Naturii și Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, între orele 18:00-01:00 (00:00 fiind ora de intrare a ultimului vizitator).
Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a XXI-a ediție. Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte.
La nivel naţional, evenimentul este finanţat de Ministerul Culturii şi coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.
Ca în fiecare an, specialiştii din muzee vor fi împreună cu comunitatea sub sloganul: „Mai aproape de oameni, într-o noapte de mai”.
În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor este sărbătorit în fiecare an, începând din 2007. Între orele 18:00-01:00 (00:00 fiind ora de intrare a ultimului vizitator), vor fi organizate diverse activităţi la sediul celor două muzee mai sus menționate.
Astfel, la Muzeul de Științele Naturii, vor fi deschise spre vizitare următoarele expoziţii:
- Expoziţiile permanente: „Păduri din România”, „Ocrotirea naturii”, „Flori din adâncurile Terrei”, „O lume dispărută”, „Împreună cu băcăuanii din anul 1958”;
- Expoziţiile temporare: „Din lumea scoicilor”, „Superorganismul – viața ascunsă a furnicilor”, „Personalităţi băcăuane – Klaus Werner Battes (1943-2021)”, „Exponatul lunii”, „Valoarea cărții”;
- Fotoexpoziție – „Frumusețile naturii” – Ediția I;
- Sera cu plante ornamentale și Grădina Senzorială.
- De asemenea, în cadrul „Galei filmului ştiinţific” publicul băcăuan poate viziona filme documentare având drept subiect natura.
La Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, pot fi vizitate:
- Expoziţia permanentă „Universul – de la Pământ la stele”, cu următoarele teme: „Sistemul solar”, „Astronautica”, „Gruparea stelelor”, „Evoluţie stelară”, „Formarea şi evoluţia Universului”;
- Expoziția temporară „Noutăți în astronautică”;
- Dacă vremea va permite, publicul va avea acces și pe terasa circulară a Observatorului Astronomic de unde doritorii vor putea admira panorama Bacăului noaptea.
Intrarea este gratuită!
De ce nu faceți și observații astronomice? Daca nu merge telescopul se poate repara, daca nu știți să îl folosiți puteți învăța.
Deci… De ce nu se fac observații astronomice la bacau? Și nu mă refer la alea la luna plină!