Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău organizează şi în acest an, în data de 14 mai 2022, alături de instituţii culturale europene, un eveniment de tradiție: Noaptea Muzeelor.
Instituţia propune vizitatorilor următoarele activităţi:
Galeriile „Alfa”, str. Mărăşeşti, nr. 12:
Deschiderea oficială a manifestărilor dedicate Nopții Europene a Muzeelor
Vernisarea expoziției „Rezidenţa Internaţională Tescani ”
Sediul central din str. 9 Mai, nr. 7:
Expoziţiile permanente ale Secţiei de Arheologie-Istorie și expoziţia permanentă a Secţiei de Etnografie;
Expoziţiile temporare: „HAPPY EU – Live somewhere in Europe”, „Păpuși în costume populare”, „Predanii: …numai lapte şi miere”, „Amintiri”, „Naiv şi pitoresc. Catapetesme pictate de ţărani”
Muzeul de Artă, str. Nicolae Titulescu, nr. 23.
Casa Memorială „George Bacovia”, str. George Bacovia, nr. 13.
Casa Memorială „Nicu Enea”, str. Nicu Enea, nr. 31.
Muzeul de Științele Naturii ”Ion Borcea” și Observatorul Astronomic ”Victor Anestin” se alătură, ca de fiecare dată, manifestării ”Noaptea muzeelor”, astfel:
La Muzeul de Științele Naturii, vor fi deschise spre vizitare:
Expoziţiile permanente: „Păduri din România”, „Ocrotirea Naturii”, „Flori din adâncurile Terrei”, „O lume dispărută”, „Împreună cu băcăuanii din anul 1958”
Expoziţiile temporare: „Mirodeniile – povești cu gust”, „In memoriam Constantin Măzăreanu (1941-2005)”, „Superorganismul – viața ascunsă a furnicilor”, „Personalități băcăuane – conf. univ. dr. Cătălin – Petre Rang”, „Exponatul lunii”, „Valoarea cărții”;
Expoziţia itinerantă „Florile Dobrogei Continentale” – expoziție de fotografie realizată în colaborare cu specialiști de la Complexul Muzeal Naţional Neamţ, Muzeul de Ştiinţe Naturale Piatra Neamţ;
Sera cu plante ornamentale și Grădina Senzorială.
La Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, pot fi vizitate:
Expoziţia permanentă „Universul – de la Pământ la stele”, cu următoarele teme: „Sistemul solar”, „Astronautica”, „Grupuri stelare”, „Evoluţie stelară”, „Forma şi evoluţia Universului”:
Expoziţia temporară: „Luna – o călătorie în timp”.
Dacă vremea va permite, publicul va avea acces și pe terasa circulară a Observatorului Astronomic de unde doritorii vor putea admira panorama Bacăului noaptea.
Intrarea este gratuită la toate expozițiile din muzeele băcăuane iar programul de vizitare va fi între orele 18.00-1.00.
Ina a zis
E f frumoasa această initiativa, dar sa nu uitam ca toate sint deschise si in timpul anului si nu gem de vizitatori. Iese cumva la iveala trăsătura principala a poporului român, pomana? Daca e gratis, cu plăcere, hai sa ne inghesuim! In timpul anului uitam ca există si citeva muzee.
Ioana a zis
Nu cred că pomana e de vină. Ci programul instituțiilor de cultură din Bacău. Cam toate se închid la 16. Și noi toți lucrăm până la 16-17 cel puțin. Iar la ora aia în Bacău dacă vrei să vizitezi ceva… nu mai ai nici un muzeu deschis! Nici măcar observatorul astronomic, care… wtf, e observator astronomic (seara, noaptea, doh!)!