Acest an a marcat o dezvoltare rapidă pentru sectorul jocurilor de noroc și agențiilor de pariuri. Acestea s-au înmulțit în aproape toate cartierele din oraș. Dacă în urmă cu doi-trei ani, erau mai greu de găsit, acum, agențiile sunt la tot pasul. Doar în zona de sud a orașului, de exemplu, s-au deschis recent, cinci astfel de unități.
Potrivit Registrului Comerțului, anul acesta 4 societăți au declarat că desfășoară activități din această sferă, a jocurilor de noroc și pariurilor, iar anul trecut, nu mai puțin de opt societăți au fost înmatriculate, cu același domeniu de activitate. Conform cifrelor publicate de INS pentru anul 2017, jocurile de noroc se află pe locul 6 în clasamentul celor mai mari creşteri ale cifrelor de afaceri, cu un procent de 23,9%.
Media mizei per bilet este mai mică de 2 euro, arată studiile specialiștilor din piață. În ce priveşte premiile plătite, la pariuri câştigurile sunt frecvente şi mici. 99 % din biletele declarate câştigătoare presupun premii situate sub 1000 lei. Opt la sută dintre românii cu vârste de peste 18 ani intră cel puţin o dată pe săptămână într-o sală de păcănele, de pariuri sportive ori într-o agenţie a Loteriei.
Aceşti jucători sunt preponderent bărbaţi tineri, necăsătoriţi, locuiesc în oraş, au educaţie medie şi un venit mediu de aproximativ 2.500 de lei, mai arată studiile.
Joacă nu doar adulții, ci și copiii lor
Potrivit legii, veniturile din premii și jocuri de noroc se supun impozitării, pe tranșe. Până la 66.750 de lei, impozitul este de 1 la sută, iar pentru venituri între 66.750 și 445.000, impozitul este de 667,5 lei plus 16% pentru ceea ce depășește suma de 66.750 lei. Și chiar dacă jucătorii nu merg personal în agenții, trebuie să știe că și pariurile online au același regim.
Din 23 martie anul acesta, reținerea se face direct la sursă, adică de către operatorul de pariuri. Totuși, pentru câștigurile realizate din ianuarie anul acesta și până în martie, trebuie depusă declarația unică, impozitul aferent urmând să fie plătit până anul viitor.
În aceste condiții, au apărut și situații neobișnuite. Angajații Administrației Finanțelor Publice Bacău au trimis notificări de plată, iar unii contribuabili au venit nelămuriți la finanțe, întrucât știau că nu au datorii la stat. Au aflat însă că progeniturile lor au jucat la pariuri sau jocuri de noroc fie în nume propriu, fie folosind actele lor de identitate, iar acum sunt buni de plată.
„Dintre cele 3.800 de persoane care au fost notificate cu privire la obligația de a depune declarația unică, 700 ar avea venituri din jocuri de noroc, obținute în mare parte din mediul online. Cei care au obținut venituri de peste 20.000 de lei, datorează un impozit de 20 de lei”, a declarat Adrian Anghel, purtător de cuvânt al AJFP Bacău.
Întrucât costurile de recuperare ar fi prea mari comparativ cu sumele datorate, pentru cei care au obținut venituri sub acest prag, nici nu se va mai încerca recuperarea prejudiciilor.
D a zis
Un barometru al saraciei(jocuri de noroc, case de amanet, second hand, sali de jocuri zise si pacanele, case de pariuri). Se spera la castiguri peste noapte. Jucati fratilor!
Geo a zis
E foarte profitabil pentru detinatorii caselor de pariuri, pur si simplu primesc bani fara sa ofere nimic in schimb, decat iluzia unui castig. Cum sa nu fie plin orasul de tot felul de astfel de agentii cand ai nevoie doar de un spatiu, un angajat si un calculator, in rest fraieri sa fie. Am jucat si eu prin anii 2000-2005 la loteria romana si tot adunam biletele, la un moment dat facusem socoteala banilor cheltuiti, imi venea sa imi trag palme cand am vazut suma irosita. Si de atunci stau linistit, e ca si cum ai arunca bani pe fereastra avand iluzia ca se vor intoarce inapoi pe geam, jocurile de noroc sunt facute ca sa pierzi, nicidecum sa castigi, iar multe nici nu prezinta credibilitate, mai ales cele de pacanele care sunt de obicei smenuite sau cu contorul modificat sa nu inregistreze nimic, mai ales cele de la sate unde betivanul duce pana si alocatia copiilor. Munciti doar ca sa ii imbogatiti pe altii, un aparat de pacanele intr-o comuna aduna si 6.000 lei pe zi, cati din astia care baga bani la pacanele castiga atat intr-o luna?