Orașul Comănești are din nou probleme cu gunoiul, dar și cu apa, după ce edilii localității au refuzat să îndeplinească propriile angajamente. În timp ce Primăria Comănești și firma sa de salubritate este amendată cu sute de milioane, primarul Viorel Miron a ieșit la atac și a acuzat autoritățile județene că încearcă să-l blocheze.
„Ei încearcă să ne sufoce, să ne închidă apa, să ne oprească să depozităm gunoiul la groapă și alte metode de constrângere. Le-am transmis că nu ei ne-au desființat și nu ei ne vor putea omorî”, a declarat Viorel Miron, într-o emisiune de la postul Tele M. Replica a venit într-o conferință de presă comună ținută de conducerile Consiliului Județean și Prefecturii Bacău.
„Ei vor să mă împingă în penal, ca să mă scoată din joc”
În emisiunea la care a fost singurul invitat, primarul Viorel Miron a făcut mai multe afirmații referitoare la problemele orașului, apa și gunoiul.
„Se dorește și ni se propune să închidem compania de apă. Cei de la Garda de Mediu ne-au dat amendă, pentru că nu dorim să modernizăm stația de epurare, pentru că apele ce rezultă depășesc indicatorii la ora aceasta, drept pentru care noi plătim și penalități. Noi am făcut documentația pentru a obține finanțare pentru reabilitarea și modernizarea stației de epurare, dar și racordarea canalizării Zăvoi la rețeaua de apă a orașului, extinderea canalizării în Lăloaia și Șupan. Am depus documentație la Ministerul Dezvoltării, pentru că PNDL era singura sursă eligibilă pentru noi, ca orașul Comănești. Nu ne încadram în alte surse, pe fonduri europene”, a afirmat Miron.
„Dacă alte proiecte au fost aprobate, cum este cel al asfaltărilor, pentru cele de modernizare a stației de epurare și racordare a cartierului Zăvoi nu ni s-a răspuns în niciun fel, nici că-i laie, nici bălaie. În cele din urmă, mi s-a răspuns pe baza unei adrese de la Consiliul Județean Bacău că nu primim bani prin PNDL, pentru că putem beneficia de finanțare pe POIM, ceea ce e o minciună, noi nu ne încadrăm. Acum, au trimis Garda de Mediu și ne-au dat amenzi de 300 de milioane și 500 de milioane (30.000 și, respectiv, 50.000 de lei noi – n.n). Acest lucru se întâmplă deoarece noi am fost rugați să intrăm în ADIB (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău –n.n), pentru ca să fie un singur operator în județ. Consiliul Local nu a aprobat aderarea, pentru că ar fi trebuit să predăm gratuit stația de tratare, stația de epurare și rețelele de apă. Avem programe de zeci de milioane de euro de rulate, pe care trebuia să le dăm gratuit”, a mai susținut primarul Viorel Miron.
Referitor la problema gunoiului, pe care primăria îl depozitează pe unde apucă, Viorel Miron a amintit episodul de la începutul anului, când a mai avut un acces de revoltă care s-a întors contra sa.
„După ce le-am acceptat toate condițiile, am majorat și prețurile, s-au văzut cu sacii în căruță, nu ne mai lasă să ducem gunoiul la groapa de gunoi și nu vor să dea licență (ANRSC –n.n) firmei noastre, Eco Valea Muntelui. Legislația nu interzice prin nimic ca operatorul nostru, chiar nelicențiat, să depoziteze gunoiul la groapa unică a județului, dar operatorul de acolo (Eco Sud –n.n) nu ne dă voie și ne-a întors mașinile din drum. «Băieții deștepți» au pus Garda de Mediu să amendeze societatea noastră că nu vrea să depoziteze gunoiul la groapă, în loc să-i amendeze pe cei care nu primesc gunoiul. Ei vor să ne falimenteze firma, deși avem proiect european pe gunoi. Ei nu ne vor pe piață, ca nu cumva să le stricăm monopolul pe preț”, a acuzat Miron, în emisiunea tv.
„Știți unde ducem gunoiul? Avem o termocentrală care a falimentat cu ani în urmă și am început să depozităm gunoiul în halele de acolo, pentru că legea ne permite să depozităm timp de un an pe platforme betonate. Ne descurcăm pentru moment, dar nu știu cât poate să meargă bătaia de joc. Ei vor să mă împingă în penal, ca să mă scoată din joc”, a mai susținut primarul orașului Comănești.
„Comăneștiul trebuie să intre în legalitate”
Replica autorităților județene a venit luni dimineață printr-o conferință de presă comună, organizată de conducerile Consiliului Județean și Instituției Prefectului Bacău. Au participat prefectul Luminița Maricica Coșa, președintele Sorin Brașoveanu, subprefectul Valentin Ivancea și vicepreședinții Silviu Pravăț și Adrian Popescu. De asemenea, a vorbit Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate).
„Consiliul Local Comănești trebuie să intre în legalitate”, a precizat încă de la început prefectul Luminița Maricica Coșa, care a vorbit despre sesizări de la cetățeni referitoare la depozitarea neconformă a deșeurilor în oraș. Coșa a negat categoric că s-ar dori sufocarea orașului prin îngroparea sub gunoaie și întreruperea apei. „Comăneștiul se încăpățânează și nu intră în legalitate, de aceea se adună munți de gunoaie”, a spus prefectul Coșa, care a amintit că localitățile funcționează pe principiul autonomiei locale, iar responsabilitatea revine autorităților din Comănești.
Subprefectul Valentin Ivancea a precizat că din 2015 orașul trebuia să respecte un plan de conformare referitor la furnizarea apei și, mai ales, la funcționarea stației de epurare, dar nu l-a îndeplinit. În principal, primăria s-a angajat să racordeze cartierul Zăvoi la canalizare și să modernizeze stația de epuraare, dar acestea nu s-au produs, iar Administrația Bazinală a Apelor „Siret” a anunțat că nu mai poate autoriza stația de epurare. Autorizația actuală expiră la finalul anului 2018.
„Nu se pune problema sistării apei potabile, apa din rețea este bună, însă apa din Trotuș și afluenți nu poate fi folosită”, a spus Ivancea. Apele uzate din Comănești sunt deversate direct în Trotuș, iar municipalitatea plătește penalități. „Dai miliarde de lei penalități, dar nu ești în stare să cumperi niște separatoare!”, s-a mirat prefectul Coșa. Separatoarele ar despărți reziduurile de apele uzate.
„Comăneştenii trebuie să ştie că problemele lor au rezolvare”
Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, a negat categoric că orașului Comănești i se pun piedici. „Ministerul Dezvoltării ne-a întrebat dacă aceste investiții nu sunt prinse și pe POIM, iar noi nu am făcut decât să răspundem. Scopul era să se evite dubla finanțare”, a precizat Sorin Brașoveanu.
„Comăneştenii trebuie să ştie că problemele lor au rezolvare. Vorbim despre gestionarea infrastructurii de apă şi a celei pentru deşeuri, iar între Consiliul Judeţean Bacău, Instituţia Prefectului judeţul Bacău precum şi alte instituţii ale statului, există colaborare pentru a debloca situaţia creată. Suntem în punctul în care orgoliile locale, încăpăţânarea sau interpretarea eronată a unor acte normative devin distructive”, a declarat președintele Brașoveanu.
În opinia șefului Consiliului Județean, refuzul primarului Viorel Miron de a se conforma pune în pericol funcționarea proiectului „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor”. În toate celelalte 93 de UAT-uri membre ale ADIS, proiectul este unul funcțional dar, din cauza neîndeplinirii de către Comănești a obligaţiilor de plată şi a fluxului de gestionare a deşeurilor, aşa cum au fost acestea asumate prin contractul de finanţare, întregul județ ar putea primi corecţii financiare din partea Comisiei Europene.
Motivul pentru care firma primăriei Comănești nu poate depozita gunoiul la depozitul ecologic este lipsa licenței ANRSC. De altfel, în aceste zile ANRSC se află în control la Comănești.
Potrivit conducerii ADIS, soluția în acest moment este ca Primăria Comănești să înființeze un serviciu public local de salubrizare, care ar putea depune documentele de autorizare și, astfel, ar putea face contract pentru depozitatea deșeurilor. Serviciul s-ar putea înființa prin votul Consiliului Local Comănești. De asemenea, investiția de la stația de epurare este eligibilă pe fonduri europene, Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Pentru accesarea banilor, este nevoie ca orașul să adere la ADIB.
Vom reveni.
Matei a zis
Deci… bacaul este membru adib, rezerva de apa se face prin pndl deși era eligibila pe poim. Comăneștiul nu este membru adib și proiectele sale nu sunt finanțate prin pndl deoarece sunt”eligibile pe poim”… pentru unii muma pentru alții ciuma? Pesede ciuma roșie!
Silviu a zis
Si se mai intreaba Psd-isi de ce ii uraste lumea ca ei „au crescut pensiile si salariile” si nu avem nici un motiv.
Unul din ele este mai sus, pe langa multe altele.
Au marit salariile doar la stat, iar pt noi astia de la privat sau gandit sa elimine si salariul minim obligatoriu”doar pt noi”.
Ce ticalosi!
mariandtru a zis
nu le iese pasenta, ce sa-i faci, capra nu o sa poata sta, ca au ei de grija sa il rezolve, dar poate mai rezista pana la alegeri primarul si scapam de aceste …………
Stoian vasile a zis
Eu nu am crezut ca niste oameni relativ destepti au o atat de mare ura pe propria lor tara . Mie scarba