Legea Educatiei Nationale, promulgata la inceputul acestui an de presedintele Traian Basescu, se va aplica din prima zi a anului scolar 2011 – 2012, a precizat ieri, intr-o conferinta pe aceasta tema, Florin Lazar, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.
Exceptie fac prevederile referitoare la examenele nationale, care se vor aplica pentru promotia care in toamna lui 2011 intra in primul an al invatamintului gimnazial sau liceal.
Gimnaziul se va incheia cu clasa a IX-a
Una dintre modificarile majore aduse de lege este multa discutata trecere a clasei a IX-a la ciclul gimnazial si a clasei pregatitoare, la invatamintul primar.
Astfel, conform articolului nr. 23 din Legea Educatiei Nationale, invatamintul primar va cuprinde clasa pregatitoare si clasele I – IV, invatamintul gimnazial („secundat inferior”), clasele V – IX iar invatamintul liceal („secundar superior”), clasele X – XII/XIII, cu filierele teoretica, vocationala si tehnologica.
„Scolile nu vor a avea probleme, sustine generalul Florin Lazar, pentru ca se vor uni in consortii cite doua – trei institutii de invatamint cu personalitate juridica si isi vor rezolva intre ele eventualele probleme”. Articolul 66 stabileste limita maxima de ore alocat disciplinelor din planurile – cadru.
Astfel elevii din invatamintul primar nu vor avea mai mult de 20 de ore pe saptamina, programul celor din gimnzial se va limita la 25 de ora saptaminale iar cel liceal, la 30 de ore pe saptamina.
Aliniatul 5 al articolului prevede ca pentru fiecare disciplina si domeniu de studiu programa scolara acopera 75 la suta din orele de predare si evaluare, lasind la dispozitia cadrului didactic 25 la suta din timpul alocat disciplinei/ domeniului respectiv.
„Este prima lege care asigura flexibilitate curriculara. Cadrul didactic poate folosi cei 25 la suta din timp pentru invatare remediala, pentru consolidarea cunostintelor sau pentru stimularea elevilor capabili de performanta”, a declarat inspectorul scolar general Florin Lazar.
Examene nationale la sfirsitul clasei a IX-a si la sfirsitul liceului
Evalurea nationala de la sfirsitul ciclului gimnazial va cuprinde dupa caz cinci sau sase probe. Absolventul clasei a IX-a va sustine o proba scrisa la limba si literatura româna, o proba scrisa la limba materna (daca e cazul), o proba scrisa transdisciplinara la matematica si stiinte, o proba scrisa la o limba de circutaie internationala.
La acestea se adauga doua probe care vor fi sustinute in timpul anului: o proba practica de utilizare a calculatorului si o proba orala transdisciplinara de evaluare a competentelor civice si sociale. Rezultatele evaluarii se inscriu in portofoliul educational al elevului, pe baza caruia se va realiza admiterea in liceu, in cazul in care numarul de candidati depaseste numarul de locuri oferite de unitatea de invatamint.
„S-a vorbit foarte mult de aceste evaluari nationale, de numarul lor. Subliniez ca exista doar doua examene nationale, celelalte sint evaluari periodice, din doi in doi ani care au rol de a aplica masuri remediale, nu pentru departajarea elevilor”, a mai precizat inspectorul general Florin Lazar.
Scolile sub 300 de elevi isi pierd personalitatea juridica
Articolul 19 din noua lege creste numarul minim de elevi pe care ii poate avea o institutie de invatamint de stat, cu personalitate juridica.
Daca in prezent sint acceptate scoli gimnaziale si liceale cu minim 200 de elevi, din septembrie 2011 vor mai avea personalitate juridica doar unitatile de invatamint cu minim 300 de elevi. In cazul gradinitelor, limita minima s-a fixat la 150 de prescolari.
Exceptie la aceste reguli fac unitatile scolare din comunele care nu indeplinesc conditiile cerute de lege. De saptamina viitoare, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si inspectoratele scolare vor realiza grupuri de lucru pentru realizrea normelor de aplicare a acestei legi.
Lasă un răspuns