• deși legislația le permite, doar 150 de firme din 3.000 solicită să nu mai fie plătitoare de TVA • avantajele ar fi de natură pur birocratică pentru patroni • de la 1 octombrie, TVA va putea fi recuperată în 15 zile
Din această lună, plătitorii de TVA, care anul trecut au realizat venituri din operațiuni taxabile mai mici de 1,5 miliarde de lei, pot să solicite scoaterea din evidențe ca plătitori ai acestei taxe, pînă la data de 30 septembrie 2002. Același lucru pot să îl facă și firmele înființate după 1 ianuarie 2002, în cazul în care veniturile lor s-au situat în primele șase luni ale anului sub plafonul de 600 de milioane de lei. Noutatea a fost introdusă prin Legea 345/2002 privind taxa pe valoarea adăugată, intrată în vigoare la începutul acestei luni. Purtătorul de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Bacău, Maricel Radu, a precizat ieri, într-o conferință de presă, că avantajele pentru aceste firme sunt reducerea formalităților și, implicit, economie de timp, iar, pentru stat, economii la buget, asemenea evidențe nemaifiind plătite. Se pare, însă, că investitorii nu apreciază prea mult aceste „avantaje”, pentru că, din 3.000 de firme cu venituri sub plafoanele de 1,5 miliarde de lei și, respectiv, 600 de milioane de lei, doar 150 și-au manifestat intenția să nu mai fie plătitoare de TVA. Ei mai au timp să ceară această facilitate pînă la 1 septembrie, în caz contrar rămînînd în evidențele finanțiștilor ca plătitori ai acestei taxe. Maricel Radu crede că reticența firmelor este cauzată de faptul că, neavînd drept de deducere a TVA, acestea ar cheltui mai mult.
TVA-ul se va rambursa mai repede. Dar numai celor cu datoriile la zi
O altă noutate adusă de Legea 345/2002, este introducerea posibilității de rambursare a TVA cu control ulterior, adică semestrial, începînd cu 1 octombrie 2002. Această prevedere va reduce cazurile de rambursare întîrziată a acestei taxe, deseori reclamate de reprezentanții firmelor. Procedura de rambursare cu control ulterior se bazează pe un punctaj stabilit prin Fișa de analiză de risc, care se întocmește de către organele fiscale teritoriale pe baza datelor din dosarul fiscal al plătitorilor de TVA. Maricel Radu afirmă că aceste criterii cuprinse în fișă „sunt obiective și asigură un tratament egal tuturor agenților economici”. Procedura implică restituirea TVA într-un termen foarte scurt, 15 zile de la solicitare, și este, în viziunea legiuitorului, menită să stimuleze activitatea firmelor care au un „comportament fiscal corect”. Printre criteriile din grila de analiza de risc se află comportamentul persoanei juridice impozabile în ceea ce privește plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat și dacă a fost sancționată cu ocazia controalelor pentru evaziune fiscală. De asemenea, se mai are în vedere dacă firma a înregistrat pierderi în ultimii trei ani, dacă este la prima cerere de rambursare și data înființării societății. Limita maximă care permite aprobarea de rambursări cu control ulterior este de 135 de puncte. Maricel Radu a precizat că „decizia finală pentru aplicarea acestei proceduri aparține unității fiscale, care își asumă riscul”.
Construcțiile începute pînă la 31 mai 2002 sunt scutite de TVA
Pînă la sfîrșitul acestui an se vor mai acorda, conform aceluiași act normativ, scutirile de TVA acordate de legislația în vigoare la finele lunii mai 2002, pentru serviciile turistice contractate cu beneficiari din străinătate, importurile de bunuri și construcțiile de locuințe.
Ministerul Finanțelor Publice a aprobat noul formular intitulat „Decont privind taxa pe valoarea adăugată”. În premieră, acest formular poate fi transmis de firme și în format electronic (pe dischetă). (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns