Astăzi începe un nou an universitar. Fără prea mult tărăboi, fără prea multe dileme organizatorice, Universitatea își reia rolul de formator de conștiințe, planificînd, conform unor programe școlare, ejectarea pe piața muncii a unei alte generații de tineri bine instruiți profesional, gata să facă piept noii economii de piață. În mintea multora dintre studenți pîlpie gîndul, asemeni unui foc mocnit, întreținut cu o asiduitate înduioșătoare, îndeosebi în ultimii ani, al plecării peste hotare, cu speranța unui loc de muncă mai bine plătit și al unui nivel de trai omenesc. Iar aceste vise sau fantezii cotidiene sînt cultivate, asemeni unui drog, mai ales cînd studentul, cu buzunarele goale, după ce și-a plătit „dările” către Stat, dă cu ochii de panourile afișate, lîngă Secretariat. În format A4, simple și monocrome, alb-negru, multe dintre ele xeroxate stau afișate la fiecare din cele patru Facultăți, cîte are Universitatea din Bacău, oferte de burse externe. Condițiile și tarifele diferă dintr-o parte într-alta. Însă toți se izbesc cu privirea de ele. Unii zîmbesc și meditează, zîmbind ironic, alții întorc spatele pesimiști.
Iar aceste figuri, triste în marea lor majoritate, dar și vesele în același timp (eternul paradox românesc) le-am întîlnit zilele acestea pe coridoarele Universității. Dar nu cu gîndul la bursele de studiu au dat năvală studenții pe la stimabilele doamne secretare, pisîndu-le cu întrebări și alte asemenea. Departe, cel puțin deocamdată, acest gînd. Ci cu chestiuni mai apropiate și mai grave. Căci, pînă la burse de studii și exilări de bună voie în mult rîvnitul Occident sau mirobolanta Americă trebuie depășit marele obstacol al studenției: cazarea. Nu poți studia, nu te poți apleca asupra lucrărilor de seminar și licențelor, nu poți face un chef ca lumea și nu te poți distra dacă nu ai o cameră, un loc al tău la cămin. Așa că, cei ce au venit la fiecare din cele patru Facultăți din Bacău (e vorba de Inginerie, Științe, Educație-Fizică și Sport, și Litere), și-au amintit că au mare nevoie de un pat.
Zarvă mare în zona Universității
Așa se explică de ce ieri, cu o zi înainte de deschiderea oficială a noului an universitar, era mare zarvă și agitație. Evident, nu ca la Iași sau București, dar oricum, în jurul Tic-Tac-ului se simțea acea zbatere tinerească ce a schimbat nițel imaginea zonei. Tineri cu bagaje, telefoane cu cartelă ocupate și oameni la rînd, iar în fața sediului central al Universității multe mașini cu numere de Buzău, Vrancea, Neamț, Suceava și, bine-nțeles, Bacău.
Adică, a început cazarea. Cea mai grea, cea mai ofticoasă, cea mai enervantă și cea mai agasantă perioadă din toată studenția. Nu îți sare țandăra la examene, nu țipi cînd pici la un colocviu sau cînd întîrzii la un curs, nu plîngi cînd simți că te-ai pierdut din primul an datorită restanțelor. Însă toate stările negative, toate frămîntările și toate angoasele îți revin în fața ochilor, atunci cînd trebuie să te cazezi. Cînd trebuie să verifici listele cu studenții cazați, să vezi dacă ai fost înscris ori ai fost trecut cu vederea. În cazul din urmă, îl cauți pe decan sau dacă ești prea nervos te duci direct la rector, pentru a lămuri situația și a explica că ți-ai făcut cerere de anul trecut, din vară, dar ceva rău s-a întîmplat. Apoi, te strofoci să scoți cîteva cuvinte de disperare amintind situația dificilă din familie, orașul sau comuna depărtată unde locuiești și nevoia de a avea un loc în cămin. Asta în cazul în care media nu este una rezonabilă. Dacă ai rezolvat partea de liste, treci pe la secretariat. Altă mîncare de pește. Aici aștepți să-ți elibereze nu știu ce fișă, să te treacă pe nu știu cîte liste. După ce ai semnat și ai primit cîteva foi, cu încredințarea verbală: „ai grijă să nu le pierzi, că sînt unice și e greu să facem altele”, te repezi în corpul C. Cauți, dacă ești boboc, acest corp C, și o dată descoperit încerci să ajungi la serviciul social. Cu puțin noroc îi găsești pe responsabilii cu căminele și le dai foile primite. Urmează alte ștampile, alte trimiteri. Se prea poate ca mobilul unuia dintre cei care răspund de cazare să sune. Adică să fie chemat la decan ori prodecan pentru nu știu ce situații delicate. Deci trebuie să ai și multă răbdare. Treci și de această treaptă. Vii la caserie, achiți taxele de cămin, în funcție de locul unde ești cazat, în funcție de sex (fetele plătesc mai mult ca băieții, cu cîteva zeci de mii de lei) și apoi te duci la cămin. Aici, dacă ești boboc dai ochii pentru întîia oară cu administratorul, pe care ai să-l cunoști de-a lungul anului, în diverse ipostaze. Îți cauți colegii de cameră cu care ai fost repartizat, îți alegi un șef de cameră, îți iei cazarmamentul în primire (pătură, pernă, saltea, lenjerie) arunci o privire în dulapul pe care ai să-l împarți cu ceilalți trei sau patru colegi, îți alegi cîteva rafturi, dai mîna cu viitorii „conlocatari” și ieși în oraș, la plimbare. Dacă ai trecut de anul I, pleci acasă pentru ultimele pregătiri. Oricum, mai fericit și cu inima mai largă, căci ai reușit să depășești primul și cel mai dificil obstacol: cazarea. Restul vor veni de la sine. Niciodată însă un pat și o echipă bună pentru un an de facultate.
Prețul unui loc într-o cameră în anul universitar 2002-2003 a fost stabilit cu o săptămînă în urmă, la 24 septembrie, de Senatul Universității Bacău.
S-a terminat cu schimbarea camerelor pe ascuns
După cum era și firesc prețurile au crescut față de anul trecut cu peste 150.000 de lei. Astfel, tariful întreg este de 760.000 de lei pentru băieți și 700.000 pentru fete. În regim fără taxă, fetele achită 520.000 de lei, iar băieții 460.000 de lei. Copiii cadrelor didactice vor achita doar jumătate din sumă, adică 260.000 de lei, iar băieții 230.000 de lei. Spre deosebire de anii trecuți și studenții moldoveni vor plăti căminul: 280.000 de lei pentru fete și 220.000 de lei pentru băieți. La toate aceste se adaugă, obligatoriu, bonuri valorice pentru o masă de prînz, cu prețul de 28.600 de lei, iar pentru cei interesați, cina va costa 20.800. „Masa de prînz va cuprinde trei feluri de mîncare, o ciorbă sau o supă, felul doi, și desert, adică convenbil și rentabil pentru o masă”, ne-a spus prorectorul Vasile Puiu.
Curioși să vedem cum începe anul acesta, am trecut și noi, ca foști studenți, cu melancolie și amărăciunea gîndului că timpul a trecut, pe coridoarele reci ale facultăților băcăuane. Să vedem ce va fi, măcar teoretic, pentru început, în noul an școlar. Care, asemeni oricărui început, aduce în atenție și nelipsitul element de noutate. Astfel, am aflat că anul acesta, pentru prima oară, repartiția s-a făcut pe facultăți, numărul de locuri fiind împărțit în funcție de numărul de studenți. Fiecare student cu loc în cămin a primit o legitimație nominală, cu ștampila Facultății, pe care trebuie să o aibă la îndemînă în cazul unor eventuale verificări. Decanii sînt bucuroși de această hotărîre, întrucît se implică direct în cazarea propriilor studenți și au posibilitatea de a cunoaște mai bine pe studenții cazați și modul lor de a se comporta. În altă ordine de idei, mai marii facultăților cred că legitimațiile ștampilate nu vor putea fi falsificate, evitîndu-se în acest mod ocazia de a se schimba locurile prin cămin fără știrea administratorului sau a prodecanului. Apoi, tot ca o premieră, anul acesta, studenții nu au mai plătit, din cîte ni s-a spus, fondul de rulment. Așa că am pornit-o la drum.
Cine își vinde locul în cămin pierde dreptul la cazare
Prima luată în vizor a fost Facultatea de Inginerie, cea mai „grea” Facultate din cadrul Universității din Bacău, la propriu și figurat. Aici vor învăța anul acesta 1.642 de studenți, la care se adaugă 300 la studii postuniversitare. Cu alte cuvinte, mai bine de o treime din numărul total al studenților din orașul de pe malul Bistriței. Cum numărul locurilor este stabilit în raport cu numărul de studenți, acesteia i-a revenit numărul cel mai mare de locuri. În Căminul de fete, în care au fost repartizate cîte patru în cameră, și-au găsit „culcușul” 128 de studente. Însă datorită numărului mare de cereri, s-au mai ocupat trei camere în căminul nr. 2. Per total, au fost cazate 143 de fete. La băieți, numărul celor care au primit cazare este de 158, toți în căminul nr. 2.
După cum era și firesc, cele mai puține cereri le-au făcut cei de anul V, care nu vor avea în acest an decît trei camere, spre deosebire de „bobocei”, care au luat în gestiune nouă camere. Mai multe ca în anii trecuți, ni s-a comunicat de la secretariat, lucru ce dovedește o prezența mai mare a celor din afara Bacăului. Cum s-a efectuat cazarea și pe ce criterii, ne-a spus prof. univ. dr. Gheorghe Simionescu, prodecanul Facultății: „În primul rînd, studenții care și-au depus pînă acum o cerere, în al doilea rînd contează regimul studentului, deoarece cei în regim fără taxă au prioritate în fața celor cu taxă, și apoi ordinea mediilor”. Tot prodecanul ne-a informat că „studenții din anii anteriori care au sfidat regulamentul de ordine interioară și nu au respectat conduita din cămin nu mai sînt primiți la cămin. Drept urmare, la Inginerie lucrurile sînt destul de simple „Studenții din anii II, III și IV rămîn în aceleași camere, iar cei din anul V, plecați, au cedat locurile celor din anul I, pentru că numărul celor care au terminat este egal cu cel al noilor veniți.”
Chiar și așa, datorită faptului că nu s-a reușit încheierea nici unui contract cu unul din căminele de liceu, o parte din cei înscriși la regim cu taxă „vor trebui să-și caute personal cazare”.
La Facultatea de Educație Fizică și Sport, lucrurile sînt ceva mai
simple. Între condițiile în baza cărora s-a efectuat cazarea, la loc de
cinste s-au aflat „media anilor de studiu și bonurile servite la
cantină”. Însă, în mare, s-a respectat situația de anul trecut, adică
anii II, III și IV își păstrează camerele și studenții, excepție făcînd
cazurile în care „unii au fost rău platnici, adică au achitat taxa de
cămin în urma insistențelor noastre și nu de bună voie, cum ar fi
fost normal”, după cum ne-a informat Lidia Pirici, administrator-șef la Facultatea de Educație Fizică și Sport, sau, cazul în care
„au existat probleme de comunicare între cei din aceeași cameră, în
acest caz efectuîndu-se modificări”. În rest, cele 10 camere primite
la Căminul de Fete, și cele 11 de la Căminul nr. 2 au fost suficiente
pentru studenții fără taxă.
Problema apărută acum, tot ca o noutate, este numărul mai mic de studenți în anul I de studiu, comparativ cu anul trecut, eveniment în urma căruia, Facultatea de Educație Fizică și Sport a pierdut două camere. Elena Constantinescu, decanul Facultății, a spus referitor la eventualitatea în care unii ar îndrăzni să-și vîndă locul de cămin, că „își vor pierde dreptul la cazare în anul în curs, iar în viitor nu vor avea prioritate, chiar dacă vor avea o medie bună”. Și aici au apărut probleme cu cei înscriși la regimul cu taxă. „Deocamdată nu le putem asigura cazarea, trebuie să mai aștepte pînă cînd clarificăm situația cu cei trecuți pe liste, apoi în limita locurilor rămase neocupate și în funcție de medie, îi vom caza”, ne-a asigurat Lidia Pirici.
La Facultatea de Litere și la Facultatea de Științe au fost repartizate
la Căminul de Fete 32 de camere, unde vor locui pentru un an de
zile cîte patru fete, iar la Căminul nr. 2, opt camere pentru băieți și,
din cauza numărului mare de fete de la aceste două Facultăți, alte
32 de camere. Adică, deși acest cămin s-a consacrat ca fiind unul
de băieți, iată că sexul frumos tinde a-l modifica în cămin de fete. Și
cel mai grăitor exemplu este numărul de camere acordate
suplimentar domnișoarelor. Am primit asigurări de la administratorul
șef Ilie Pișcu că „nimeni dintre studenții înscriși la regim fără taxă nu
a rămas fără drept de cazare în cămine”, făcîndu-se demersuri și
pentru cazarea celor în regim cu taxă, dacă nu la cele două cămine
ale Universității, măcar la unul din căminele liceelor băcăuane. S-a
reușit stabilirea unor contacte și contracte cu căminele de la Liceul
„Mihai Eminescu” și Colegiul Național „Vasile Alecsandri” pentru
cazarea unora dintre studenți. Dezavantajul este că ei sînt obligați
să plătească atît taxa de cazare, cît și cele trei mese pe zi. Un preț
ce oricum nu se ridică la nivelul unei gazde, a cărei medie atinge, și
70 de dolari pe lună, numai chiria, cu banii în avans pe cîteva luni.
Pe ce dau banii studenții
Pentru sumele mai sus enunțate, studenții primesc un loc în cămin,
adică un pat înzestrat cu două saltele (de obicei), una fiind
insuficientă datorită stadiului avansat de descompunere a acestora,
sau una (dacă este nouă), lenjerie, care va fi schimbată o dată la
două săptămîni, o masă (pentru toată camera), un dulap (împărțit în
două, dacă sînt patru în cameră, deoarece în fiecare cameră există
două dulapuri), covor, perdea și altele, la care se adaugă hîrtia
studentului sau posterele pentru acoperirea și înfrumusețarea
pereților și a decorului interior, dulapurile improvizate lîngă ori
deasupra patului și alte minunății, descoperite de minte veșnic pusă
pe inovații a studenului român.
La loc de cinste se află, obligatoriu, bonuri valorice pentru o masă
de prînz, cu prețul de 28.600 de lei. O inițiativă de care, după cum am văzut, atîrnă cazarea în anul viitor, binevăzută de decanii băcăuani al căror sentiment matern și patern este deasupra oricărui dubiu. „Oricum, studenții nu prea mînîncă cum trebuie, deci o masă de, prînză este binevenită și pentru ei”, ne-a spus unul dintre decani. Pentru cei interesați, la loc de cinste este și cina, care va costa 20.800 de lei. Prețurile sînt, după cum vă puteți da seama valabile pentru o zi.
Avantajul mesei la cantină constă în aceea că, ai sau nu bani, de-a
lungul unei luni de zile, ai șansa unui loc unde să mănînci o dată pe
zi, cel puțin. Mai ales că Universitatea a instituit un orar în care în
perioada 12-16 sînt introduse pauze de două ore speciale pentru a
se putea servi masa la cantină. Dezavantajul este că, în cazul unei
lipse de chef de mîncare sau a unei plecări din localitate, pierzi
masa și, implicit, banii investiți în mîncare. Și, de cele mai multe ori,
studenții preferă să mînînce în cameră ori să iasă în oraș. Chiar
dacă e mai scump.
Unul din cele mai rîvnite locuri pentru a mînca ceva se află la cîteva
sute de metri de Universitate. Este vorba de restaurantul
„Hanovra”. Inspirat de numele unui film ce a făcut carieră cu zeci de
ani în urmă – „Strada Hanovra” – acest spațiu, intim și relaxant, a
devenit celebru în oraș, și cu atît mai mult între studenții băcăuani.
Prețurile sînt accesibile, iar ambientul este unul deosebit. O ciorbă
de văcuță costă 25.500 de lei, o ciorbă de burtă – 31.500 de lei, iar
una de legume 11.000 de lei. Pentru o ceafă de porc se plătește
50.000 de lei, pentru o tochitură moldovenească 62.000 de lei, iar
pentru alta ardelenească 56.500 de lei, produse ce conțin tot
tacîmul de codimente. Între cele mai căutate și mai dorite produse
se găsește pizza. La „Hanovra”, studenții pot servi o pizza cu salam, cea mai ieftină și cea mai căutată, la 24.500 de lei, sau o pizza „4 anotimpuri”, la 34.000 de lei. Un sos de pizza costă 2.400 de lei, iar o porție de 50 de grame de smîntănă, 4.500 de lei. Dacă doresc, studenții pot comanda și o porție de cașcaval pane la 31.000 de lei. O garnitură de cartofi pai ajunge la 16.000 de lei, iar un cartof piure 11.500 de lei. Salata de varză ajunge la 15.000 de lei, cea de castraveți la 12.000 de lei, iar cea de roșii la 7.000 de lei. Chifla costă 3.500 de lei. Pentru băut se recomandă berea. Prețul acesteia variază între 15.500 și 33.000 de lei. Vinurile costă între 34.000 și 82.000 de lei sticla. Cît privește tăria, adică votca, prețul variază între 14.000 și 19.000 la suta de grame.
Pentru o gustare în fugă, la Tic-Tac, pe colț, se află un Fast-Food,
de unde se poate cumpăra o pizza la 18.000 de lei, un sandwich la
12.000 de lei, un hamburger la 22.000 de lei sau un hot-dog la
15.000 de lei. (C. Gh.)
Lasă un răspuns