Peste 50% dintre deșeurile generate în gospodării sunt deșeuri organice, care ar putea fi cu ușurință transformate în îngrășământ natural/compost pentru grădina proprie, potrivit informațiile de pe somabacau.ro. Compostul este ecologic, nepoluant și se folosește cu succes în fertilizarea solurilor.
În loc să ajungă la groapa de gunoi, toate deșeurile biodegradabile produse în gospodărie pot fi utilizate pentru a produce un compost (îngrășământ asemănător humusului de pădure, de culoare neagră) bogat în nutrienți esențiali pentru creșterea legumelor, fructelor și a plantelor.
Sunt numeroase exemplele de deșeuri pe care le putem reutiliza sub formă de compost: resturi de fructe și legume proaspete sau gătite, orez, paste, fasole și cereale, coji de ouă și coji de nucă, zaț de cafea/resturi de ceai (inclusiv pliculețe), resturi de pâine, cereale și produse de patiserie proaspete, învechite sau mucegăite, păr și blană, rumeguș, bucăți de lemn mărunțit (dar netratat chimic, nevopsit), cenușa de la sobe (dacă se arde doar lemn), frunze, iarbă, crengi și flori, fân și paie.
Cum să-ți faci propriul compost?
Pentru a-ți face propriul compost, ai nevoie de un recipient în care să aduni resturile și de o lopată sau o furcă.
Prima dată, pui în recipient „deșeurile verzi”, bogate în nitrogen, adică: cojile de fructe și legume, zaț de cafea, pliculețe de ceai, resturi alimentare, coji de ouă, iarbă, buruieni, frunze căzute și chiar bălegar, dacă aveți animale. Apoi, urmează „deșeurile maro”, cele bogate în carbon, precum: tulpini de porumb, rumeguș, ramuri mici, crenguțe etc. Rația ideală între elementele bogate în nitrogen și cele bogate în carbon ar trebui să fie de 50-50.
După ce ai adăugat deșeurile, trebuie să torni apă peste ele, însă fără să exagerezi – cât să fie umezite. Dacă nu plouă, o dată pe săptămână ar trebui să uzi compostul.
Grămada de compost este „pe drumul cel bun”, dacă se încălzește în mijloc. Menținerea căldurii este importantă pentru a steriliza compostul și a ucide semințele de buruieni sau bacteriile dăunătoare care pot fi acolo.
La fiecare două-patru săptămâni, compostul trebuie întors (amestecat), folosind lopata/furca. Dacă grămada de deșeuri biodegradabile degajă căldură, este suficient de umedă și este întoarsă în mod regulat, ar trebui ca îngrășământul natural produs în propria gospodărie să fie utilizabil în una sau două luni.
Cum utilizezi compostul în gospodărie?
Ca îngrășământ pentru plante perene, bulbi, pomi fructiferi sau gazon – tot ce trebuie să faceți este să-l presărați unde e nevoie.
Îl puteți folosi și pentru plantele din ghivece: pentru a face un pământ de ghiveci îmbogățit, utilizați părți egale de compost, vermiculit și pământ vegetal, amestecați bine.
Se mai poate face un „ceai de compost”: pentru asta, trebuie să turnați apă fără clor într-un recipient din plastic sau metal. Apoi se adaugă 1/10 din compost și se obține o emulsie lichidă, concentrată, care ajunge rapid la rădăcinile plantelor.
Pentru mai multe informații în legătură cu deșeurile, colectarea selectivă, inclusiv a deșeurilor periculoase, voluminoase sau care provin din construcții, accesați Ghidul de colectare selectivă disponibil pe site-ul Soma Bacău.
Lasă un răspuns