Conform reprezentanților Poștei, peste o mie de băcăuani au refuzat cardul de sănătate, convinse că este unealta diavolului.
Cardurile au început să fie distribuite la începutul lunii septembrie de către lucrătorii poștali. Din cele circa 150 de mii de carduri de sănătate, reprezentanții Oficiului Județean de Poștă Bacău susțin că au distribuit deja 100 de mii. În schimb, nu toți băcăuanii au fost de acord să intre în posesia acestora, pe motiv că acesta ar fi unealta Satanei. „Din păcate, o parte din beneficiarii serviciilor noastre, mai ales cele mai în vârstă, din motive religioase, din superstiție, refuză să primească cardul. Pur și simplu îi refuză pe colegii noștri. Estimăm, în momentul de față, că sunt peste 1000 de persoane în această situație”, a declarat pentru Realitatea TV Sorin Șova, liderul de sindicat al poștașilor băcăuani.
Ce reprezintă cardul de sănătate
La eliberare, cardul cu cip vine însoţit şi de o scrisoare în care se precizează ce informaţii vor fi stocate pe cip-ul respectivului card, respectiv datele de identificare ale pacientului: numele şi prenumele, data naşterii şi CNP-ul. Fiecare card naţional de sănătate va mai conţine un număr de asigurat format din 20 de caractere, un număr de card care va fi format din 16 caractere şi un cod CIP format din 25 de caractere. Pe cipul cardului naţional de sănătate vor mai fi scrise datele de identificare ale medicului de familie: numărul de telefon, numele, prenumele, codul medicului de familie al posesorului cardului.
Cardul de sănătate reprezintă „cheia” de acces la dosarul electornic al fiecărui român, dosar ce conţine şi informaţii privind grupa de sânge a asiguratului, Rh-ul acestuia şi dacă îşi doreşte sau nu să devină donator de organe. Ca orice card şi acesta va avea un cod PIN – iniţial 0000, urmând ca în momentul activării sale, la medicul de familie, fiecare asigurat să îşi aleagă un nou cod PIN, personalizat, format dintr-o combinaţie de patru cifre. PIN-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient.
Cum se poate intra în posesia cardului de sănătate
Pentru a intra în orice român trebuie să se prezinte la oficiul poştal de care aparţine cu recomandata primită de la Poştă şi cu buletinul de identitate, în cazul în care nu este acasă când vine poştaşul să îi aducă plicul cu cardul de sănătate. Pe baza buletinului, şi a unei semnături, va primi cardul de sănătate. În cazul în care, din motive obiective asiguratul nu poate ajunge la Poştă pentru a ridica cardul, documentul va fi trimis automat la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine respectiva persoană. Ulterior, aceasta se poate prezenta la sediul Casei pentru a-şi lua cardul. Dacă în cele 20 de zile lucrătoare prevăzute cardul nu a putut fi predat, asiguratul poate să îl ridice personal de la casa de asigurări în a cărei evidenţă se află, după 10 zile lucrătoare, termen pe care Poşta Română îl are la dispoziţie pentru a preda cardul casei de asigurări.
Lasă un răspuns