inițial s-a vorbit fie de 700, fie de 600 de salariați care urmau să fie disponibilizați. Rafo rămâne cu 438 de angajați.
Petru DONE
Acționarul majoritar și administrația societății Rafo Onești au căzut de acord, împreună cu reprezentanții sindicatului Rafinorul, ca lista salariaților concediați să cuprindă 475 de nume. În urma contestațiilor depuse de 64 de salariați, angajatorul a acceptat să mai rămână în societate 17, ca plus de schemă pentru problemele lor sociale deosebite. Inițial s-a lansat o cifră de 700 de salariați care puteau fi concediați, după care s-a vorbit de numai 600. „A fost vorba, efectiv, de înțelegere din partea angajatorului – ne-a declarat liderul sindicatului, Ion Marian. S-au avut în vedere problemele salariaților, dar și continuarea unor activități în concordanță cu activitatea de bază a unității, precum și speranța reactivării programului de modernizare-investiții.”
Practic, în rafinărie au rămas 438 de salariați care, în funcție de hotărârile care vor fi adoptate în Adunarea Generală a Acționarilor din luna martie, au șanse de a-și continua activitatea – ne-a mai informat Ion Marian. Hotărârea de a proceda la concedierea colectivă a celor 475 de salariați a fost luată datorită situației critice prin care a trecut și încă mai trece Rafo prin diminuarea resurselor financiare necesare dezvoltării și repornirii, inclusiv resurse pentru menținerea în activitate a personalului. Întregul proces de analiză a listelor de concediați s-a desfășurat în perioada 9 ianuarie – 14 februarie, iar salariații ale căror posturi normate au fost desființate au primit preaviz de concediere colectivă începând cu 18 februarie, urmând să primească decizia de concediere și încetarea contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului din 29 martie. „Am făcut și fac tot posibilul pentru rezolvarea situației dificile a rafinăriei și recurg, în acest sens, la toate metodele și posibilitățile – a spus, recent, acționarul majoritar, Iakov Goldovskiy. Având în vedere situația salariaților și solicitările dumneavoastră, nu am recurs la concedierea colectivă în luna noiembrie a anului trecut, sperând că vom reuși să îndreptăm situația și să ieșim din criză. Din păcate, sunt nevoit să constat că în această etapă Petrochemical Holding (societatea care deține pachetul majoritar de acțiuni la Rafo – n.r.) și-a epuizat resursele de finanțare pentru păstrarea forței de muncă și este nevoită să întrerupă, temporar, finanțarea cheltuielilor neproductive ale rafinăriei și să recurgă la conservarea totală a proceselor curente în vederea posibilității reanimării producției în viitor. Și, totuși, toate acestea nu înseamnă că suntem dispuși să pierdem Rafo. Se lucrează și acum la salvarea rafinăriei, dar oricare dintre variantele studiate de noi va fi adoptată doar când vom fi convinși că am eliminat toate riscurile de a spori pierderile noastre, care deja aatăzi sunt imense.”
O măsură similară de a proceda la o concediere colectivă a fost gândită și în ianuarie 2010, când se dorea disponibilizarea a 800 de salariați din 1.150. Atunci, procedura a fost suspendată în urma demersurilor inițiate de conducerea organizației de sindicat prin întâlniri, discuții și negocieri cu acționarii și administratorii la București și Viena. Alt moment greu a fost cel din aprilie 2012, când acționarul majoritar a blocat, pentru o perioadă nedeterminată, dezvoltarea și repornirea instalațiilor rafinăriei și toată lumea a înțeles că Rafo se îndreapta către un moment critic. În luna mai a anului trecut, acționarul majoritar a transmis că se blochează toate lucrările și va recurge la concedierea colectivă.
fost a zis
Minciuni minciuni….de 5 ani tot asa se minte….pina la taierea totala la fier vechi.
o a zis
mariane nu mai jubila in salvarea rafinorilor care nu au plecat in concediere …. tu esti responsabil de situatia RAFO nu ti-a iesit la parlament te-ai intors la rafo … in toamna spuneai ca rafo reporneste 100/100 esti un nimic jegule
realistul a zis
Daca s-ar fi lucrat la salvarea rafinariei ar fi fost dati afara cei care induc in eroare actuala conducere. Stiti despre cine e vorba, nu?