– susține un expert spaniol în dezvoltare rurală
Unul dintre celele mai active grupuri de Acțiune Locală (GAL) din județul Bacău, GAL Valea Trotușului, a beneficiat în activitatea sa de aportul expertului spaniol în dezvoltare rurală Manuel Barneo Alcántara. Originar din Andaluzia, inginer agronom de profesie, Manuel are, la 36 de ani, un CV impresionant. Acum este consultant tehnic al Centrului Superior de Investigații din Spania și are contribuții în mai multe proiecte de dezvoltare rurală din Spania și România. Cu Manuel Barneo Alcántara m-am întâlnit la Căiuți, la un simpozion organizat chiar de GAL Valea Trotușului.
– Ce proiecte te-au adus, Manuel, pe Valea Trotușului?
– Am venit prima dată în România în martie 2010, pentru Programul de Dezvoltare Rurală derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din această țară. M-am întâlnit, după aceasta, cu grupul de primari de pe Valea Trotușului, care aveau un proiect de dezvoltare rurală. Mi-a plăcut această zonă care, chiar dacă nu este foarte dezvoltată, are oameni foarte primitori și inimoși. Am renarcat, aici, zona Mănăstirea Cașin, de exemplu. Cu familia Adina și Cezar Capota, experți români, am întocmit strategia pentru GAL Valea Trotușului, am avut întâlniri cu oamenii din zonă și cred că se poate construi un viitor frumos pentru această zonă și pentru întreaga Românie. Am și spus, de altfel, că zona se poate dezvolta numai prin legăturile de bună vecinătate între comune, prin acțiuni la care trebuie să participe toți, concertat, dimpreună cu politicenii, cu autoritățile locale. Nu putem lăsa totul pe seama politicienilor, oamenii din zonă sunt factorul principal. Cu alte cuvinte, soluția dezvoltării este parteneriatul public privat. Acestea sunt ideile la baza strategiei dezvoltării GAL-ului. Munca împreună, în echipă, poate face un viitor mai bun. Iar aceasta este valabilă în toată Europa.
Din Andaluzia pe Valea Trotușului
– Ai experiență în organizarea unui GAL. Cum funcționează asemenea forme de asociere în Andaluzia ta natală?
– Am lucrat în Andaluzia, pentru GAL Sierra de Segura și GAL ASODECO. În regiunea Córdoba funcționează GAL Subbetica, pentru care lucrez. Și acolo promovăm ideea de echipă, de consensual. În Spania GAL-urile au fost înființate în anul 1994. Acum finalizăm etapa 2007 – 2013 și așteptăm etapa, 2014 – 2020. Practic, acolo am parcurs o activitate în patru etape, actuala etapă fiind dedicată dezvoltării GAL-urilor, în domenii cum sunt turismul, crearea de întreprinderi pentru tineri, pentru femei, în agricultură și agroturism. Ceea ce se pretează zonei respective.
– Ce le-ai sugerat celor din GAL Valea Trotușului?
– Și în GAL Valea Trotușului se lucrează la o strategie pentru etapa 2014 – 20120. Eu le-am recomandat să abordeze ideea brainstorming-ului, adică să permită oricui să vină cu idei. Unde? Să deschidă puncte de colectare a ideilor în toate locurile publice foarte frcventate, cum sunt școlile, bisericile, primăriile sau altele, unde să afișeze panouri pe care oricine să poate scrie ideile sale. Cele mai bune idei pot fi premiate. Astfel pot fi construite întreprinderile de care populația are nevoie, iar oamenii nu vor mai pleca să caute de lucru în altă parte. Să fie valorificată în cel mai înalt grad forța de muncă locală, pentru că resursele umane sunt cea mai importantă bogăție a uneo zone.
Identitate locală și încredere în oameni
– Care a fost, în opinia ta, reacția autorităților locale din cele 12 comune din GAL Valea Trotușului?
– Le-am găsit foarte atașate ideii de asociere. De aceeea am venit și eu aici și, practic, facem un schimb de experiență. Chiar și eu am de învățat din ceea ce văd aici. De aceea am și învățat limba română, foarte important pentru comunicarea cu oamenii din zonă. Ceea ce-i îndemn pe toți să facă acum, este să descopere identitatea fiecărei localități, ceea ce are specific fiecare comunitate. Aceasta este foarte important în relațiile cu alte forme asociative de tipul GAL-urilor. Nevoia de identitate are lângă ea o altă nevoie: aceea de a crede în oamenii de lângă tine. Încrederea în cei cu care cooperezi stă la baza dezvoltării. Am observat că oamenii de aici nu prea au, de exemplu, încredere în politicieni. Fără încrederea în ceilalți nu există viitor. Încrederea și solidaritatea sunt cruciale. A nu te teme de ceilalți te eliberează în tot ce faci. Acestea sunt valorile de la care trebuie pornit. Cred că în România există și o problemă de mentalitate atunci când vine vorba de munca în comunitate. Dar, oamenii nu trebuie să uite cuvintele lui Ștefan cel Mare, pe care le găsesc în piesa de teatru „Apus de soare” a lui Barbu Ștefănescu Delavrancea: „Moldova n-a fost a strămoșilor mei, n-a fost a mea și nu e a voastră, ci a urmașilor voștri ș-a urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor”. Valea Trotușului nu e a politicienilor, ci a urmașilor urmașilor celor care trăiesc aici.
– Cum apreciezi stadiul în care se află asocierea în GAL-ri din România?
– Este vorba de un început și, ca oricare început nu este ușor. Și copilului, când face primul pas, îi este greu. Dar, cu ajutor, copilul crește și se dezvoltă, merge singur pe picioarele sale.
– De Sărbători vei fi, desigur, acasă, în Spania. Vei reveni în România la anul?
– Nu știu încă. Eu lucrez acolo pentru Centro Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC) de Espana și în proiectul Euromontana – “Mountain Olive Oils in Jaen (Spain)” sub coordonarea universităților din Sevilla, Jaen și a CSIC. Dar, voi ține legătura cu oamenii din România, între care am mulți prieteni.
Petru DONE
Lasă un răspuns