Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a efectuat, în aceste zile, 416 acțiuni de control la azilele din întreaga țară, inclusiv din județul Bacău. Pentru neregulile găsite, comisarii ANPC au dat amenzi în valoare totală de 2,6 milioane de lei și au închis temporar zeci de unități de îngrijire a vârstnicilor.
„Este revoltător să văd cum unii semeni de-ai noştri, antreprenori sau administratori ai unor centre de îngrijire, pot manifesta un comportament lipsit de umanitate, mai ales când este vorba de persoane în vârstă şi felul în care acestea sunt «îngrijite» în căminele destinate vârstnicilor. Este inadmisibil să profiţi de pe seama acestora şi să le oferi servicii în bătaie de joc, doar din dorinţa de a realiza un câştig de pe urma lor, fără să te gândeşti că, în locul lor, ar putea fi părinţii sau bunicii tăi. Mulţumesc tuturor, mai ales angajaţilor acestor centre, care înţeleg gravitatea situaţiei şi ne sesizează”, a declarat vicepreşedintele ANPC, Sebastian Hotca, potrivit news.ro.
Astfel, echipele de control au descoperit: supraaglomerarea spaţiilor de cazare sau cazarea în spaţii improprii (nerespectarea spaţiului minim alocat/persoană, prevăzut de lege); utilizarea unor produse alimentare nesigure (fără elemente de identificare şi caracterizare, produse desigilate păstrate la temperatura mediului ambiant); lipsa menţiunilor privind ingredientele cu potenţial alergen în meniu sau chiar lipsa meniurilor avizate de personalul de specialitate; folosirea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită; modificarea stării termice a produselor; folosirea unor vitrine frigorifice, pentru depozitarea produselor şi preparatelor, insalubre, cu praf în exces, rugină şi chedere pline de mucegai; folosirea unor echipamente de gătire, în blocul alimentar (hote, aparate de gătit, cuptoare etc.), neigienizate; utilizarea veselei din plastic sau din ceramică, ciobite, şi a unor ustensile de lucru cu mânere de lemn sau plastic, neprofesionale, precum şi a veselei smălţuite cu ciobituri în exces.
De asemenea, alte nereguli au fost folosirea unor spaţii de depozitare neigienizate, cu rafturi cu rugină, improprii depozitării produselor alimentare; depozitare necorespunzătoare a produselor (ex: produse alimentare, legume-fructe, depozitate lângă detergenţi şi instrumente de curăţenie); folosirea unor spaţii nerenovate, insalubre, cu gresie lipsă sau spartă, cu scurgeri de canalizare defecte, cu reparaţii neefectuate, cu calorifere cu rugină, îmbâcsite, pline de praf; folosirea unor coşuri/tomberoane pentru reziduuri fără capace, în zona de preparare; lipsa mobilierului necesar beneficiarilor (noptiere, scaune etc.); utilizarea unor lenjerii de pat şi saltele neconforme, neigienizate, cu pete.
Comisarii ANPC au mai constatat lipsa unor robineţi la baie sau a altor elemente din baie, existenţa unor uşi deformate; igienă precară în băi şi spaţiile de cazare; lipsa huselor de protecţie pentru perne, saltele sau a protecţiilor pentru prize; infiltraţii de apă în sala de mese; folosirea unor cadre de paturi cu rugină sau cu laterale de lemn cu muchii ascuţite, prezentând pericol pentru consumatori; utilizarea unor aparate de măsură şi control, fără a fi verificate metrologic.
„Dat fiind că unele dintre locaţiile verificate au înregistrat deficienţe importante la blocul alimentar, până la remedierea acestora, hrana vârstnicilor va fi asigurată în regim de catering”, a precizat ANPC.
În urma neregulilor constatate, au fost date 322 de amenzi contravenţionale, în valoare de peste 2,6 milioane de lei, şi 287 de avertismente. Au fost oprite temporar serviciile în 53 de unităţi, din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Prahova, Satu Mare, Timiş, Vrancea, Bacău şi municipiul Bucureşti.
Elena Cristea a zis
Am fost într-un azil de bătrâni și am plecat plângând. Copiii care își lasă acolo părinții nu au mila și respect pentru cei care i-au crescut!
Isa a zis
Să se ducă la Acoperământul Bunicilor în Pâncești Sascut să vadă ce mizerie și ce bătaie de joc este acolo și cum mor oamenii fără motive!!! Cercetați…cercetați…
Anti ISA a zis
Fa sesizare dacă ai informații suplimentare. Nu este de-ajuns sa va da-ti cu părerea. Implica-te activ și nu sta pe margine ca la fotbal și comentezi din tribuna!
Alin a zis
Alooo!
Interzis a merge in zona!zona protejata
Vasi a zis
Dragă ANPC si ANAF , mergeti și controlați unitățile de tip fast ( fuck ) food de lânga Casa de Cultură , să vedeți acolo mizerie fizică si evaziune fiscala , gândaci si hoții . Papa de rahat ! Totul sintetic !
Oricum tot ce este acolo e pericol maxim pt populatie , blocurile – spatiile fiind maxim expuse la cutremur … dar de … Primăria le dă autorizatie in continuare , că nu o doare capul de cetățeni . Made in Bacau
Ardei M. a zis
Vasi, acolo haleala e buna si e ieftina, de ani intregi iau de acolo si mereu mi-a placut. Ce sintetic, ce sintetic vezi, Soarele ?????
Faghiean a zis
Ce bine e că ați verificat și asemenea spații – cred că e prima dată după zeci de ani – bine că v-ați gândit și la cei bătuți de soartă – neputincioși și cu speranța că mâine vor pleca de acolo cu picioarele înainte și vor scăpa de toate suferințele și chinuri – cel mai mult pentru unii contează banii și mai puțin grija și alinarea suferinței celor neputincioși – dar cu bune și mai puțin bune – viața merge înainte și mulți pleacă și alți le vor lua locul!!! mai multe și mai dese controale ar fi necesare în aceste instituții – cine știe???
Alina a zis
Toate azilele private au probleme deoarece patronii sunt pe făcut bani. Cel mai bun este cel de stat deoarece este subvenționat de stat numai că nu sunt locuri. La privat daca ai un bătrân și este la pat îți și spune că pe lângă 3000 lei mai aduci pampersi…și dacă mai este și cu demență te pune că ești de acord să-l contetioneze. Ar trebui sa.l desfacă la mâini din 2 in 2 ore…numai grija lui o are..Ar trebui sa se facă mai des aceste controale seara și neanuntate. S-au înmulțit aceste camine ca ciupercile și cică sunt non-profit.
radu a zis
@alina: control neanuntat se face doar la puscarie.
e azil nu penitenciar. daca nu-ti place/ nu se respecta conditiile contractuale si cerintele minim legale se face sesizare la protectia consumatorului/ se renunta la serviciu.
Daca e cel de stat se poate reclama si la primarie
Alina a zis
La 3000 de lei nu cred că este condiționat controlul. Îl duci pe tata bine și în 5 zile îl găsești la spital cu escare.
Alina a zis
Am o banuiala că domnul „Radu” lucrează la SJU cu scumpa lui soție,amândoi în funcții de conducere,unul la sindicat,doamna asistenta șefă la paliatie , are cămin de batran de batrani dar sunt sub umbrela conducerii, nu-i atinge nimeni. Nu m-ar mira dacă la o simpla verificare pacienții din cămin ar avea multe internări pe secția unde lucrează rezultând că de acolo își ia pacienții. Că sa păreți curați ar trebui sa va puneți afacerile pe numele neamurilor. Tot spitalul vorbește pe la colțuri de aceste nereguli.