Sute de colindători, cete de urători și urși, costumați ca la carte și bine pregătiți colidă în aceste zile pe străzile capitalei. Sunt grupurile bine cunoscute din Dofteana care duc tradițiile de sărbători mai departe și sunt o carte de vizită pentru Bacău și Moldova.
Nu mai puțin de 200 de persoane sunt deja în București și acolo vor rămâne până după Crăciun. „Este vorba despre o tradiție de zeci de ani. Sunt persoane care merg în capitală de 20-30 de ani, la cunoștințe, unde sunt solicitați. Eu le fac documentele, în care sunt înscrise datele personale ale membrilor trupei, cu aviz de la poliție, ca să fie totul în regulă. Sunt persoane serioase, care duc mai departe tradițiile zonei noastre”, a declarat primarul din Dofteana, Ion Bujor.
Iar bucureștenii se pare că îi primesc bine, după cum ne-a povestit conducătorul uneia dintre trupele plecate. „Eu vin aici de peste 20 de ani. Noi avem tradițiile acestea în sânge, le-am moștenit din tată în fiu. Suntem bine primiți, oamenii ne apreciază mult”, a spus Marius Rusu, din Dofteana, conducător de ceată. Trupa sa numără 25 de persoane, de la 9 ani, cel mai mic membru, la 37, cel mai experimentat. Zilele lor sunt pline. „Mergem și pe stradă, dar avem și evenimente programate, la firme, instituții, am fost și în școli, grădinițe, sedii ale poliției. Vom rămâne aici până pe 26 decembrie, cel puțin”, ne-a mai spus acesta.
Solicitări din toată Moldova
Primarul comunei se bucură că cetele sale de urători sunt atât de apreciate. Dovadă stau și numeroasele solicitări de sărbători. „Am cereri și vom trimite cete la Borlești, Neamț, chiar zilele acestea, am de la Consiliul Județean Vaslui, Consiliul Județean Botoșani, la noi în județ de la Oituz, Moinești, Comănești, la Consiliul Județean Bacău. Iar în ajun de Revelion avem în fiecare an și la noi în comună un festival de datini și obiceiuri strămoșești. Noi îi susținem cu asigurarea transportului, iar acolo unde ajung primesc de regulă premii pentru prestația lor”, a conchis primarul.
Lasă un răspuns