La vârsta la care mulți dintre noi trec pragul pensionării, adică la exact 65 de ani, un om de afaceri din Slănic Moldova, primul doctor în montanologie al Universității de Agronomie din Iași, manager de turism și formator de profesioniști pentru acest domeniu atât de pretențios, dar și întreprinzătorul cu cele mai multe proiecte cu finanțare europeană din județul Bacău, trage linie și pregătește un nou start. Este Constantin Popa, administratorul societății Rosid Prod și al pensiunilor de patru stele Montana și Royal (ultima din Moinești), cel care spune franc, într-un interviu, „Mă simt încă în putere să construiesc, să programez, să fac proiecte…”
Constantin Popa este inginer agronom, doctor în montanologie – cum spuneam – și cercetător științific gradul III. Lângă toate aceste titluri, adunate într-o viață, eu mai văd unul, neoficial, dar de mare greutate: Constantin Popa este omul fără de care turismul băcăuan ar fi mult mai sărac. Dar nu pot ocoli nici aprecierea, pe aceeași temă, a academicianului Valeriu Cotea, care îl vede pe Constantin Popa „unul dintre numele cele mai reprezentative ale tuturor seriilor de absolvenți ai Facultății ieșene de agronomie din a doua jumătate a Secolului XX”. O spune un academician!
La aniversarea celor 65 de ani de ani viață ai lui Constantin Popa, aproape 100 de prieteni, cunoscuți, colaboratori și parteneri de afaceri și-au pus la treabă condeiele și au alcătuit o impresionantă carte, de aproape 380 de pagini, în care creionează portretul unui om care el însuși a scris, într-o viață, o interesantă poveste de succes. Titlul ei este simplu (unii ar spune chiar banal), „Mărturii… Constantin Popa la 65 de ani”. Puteau fi mai multe variante luate în calcul, dar, până la urmă, cartea, apărută în condiții grafice excepționale la editura și tipografia Magic Print, din Onești, chiar așa este: o sumă de mărturii culese de la reprezentanți ai mediului academic și ai clerului, de la personalități din varii domenii, de la oameni care au trăit împreună cu personajul istoria despre care vorbesc, până la jurnaliști, pentru care Constantin Popa are o simpatie aparte. Cum altfel se putea deschide această carte-document, ediție îngrijită de Vilică Munteanu, decât cu un cuvânt al dr. Ioachim Băcăuanul, episcop al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, intitulat „Un OM între oameni”? „Un om ca o carte rară, o carte pentru un om deosebit” – a opinat și cel care a îngrijit ediția, o oglindă a unei jumătăți de secol de istorie băcăuană, aș opina și eu, pentru că și personajul principal al cărții, dar și cei care au scris în ea sunt cronicarii acestei istorii trăite. Evident, Constantin Popa își retrăiește, astfel, viața prin povestirile celor care l-au cunoscut. Un sfert din carte sunt numai articole de ziar și nu sunt toate câte au apărut în timp. Și numai dacă ar fi să citești doar titlurile mărturiilor din acest volum și tot ai avea un portret aproape complet al unui om cu vocație de constructor, care lasă în urmă ceva. Dacă mai și citești cartea, parcurgi, practic, un veritabil manual despe felul în care ar trebui să-ți construiești o viață de succes. Să-i spunem și „un manual de business”.
Lasă un răspuns