Lumea solara, de poveste, din lucrarile pictoritei Catinca Popescu, caldura prietenilor care i-au fost alaturi au incalzit atmosfera inghetata din Galeriile „Alfa”, unde a avut loc vineri vernisajul expozitiei restrospective a artistei.
Temperatura din spatiul expozitional batea in zero grade dar zeci de oaspeti au ramas la eveniment aproape o ora, ascultind cuvintele calde ale criticului de arta Carmen Mihalache, ale artistului Ilie Boca si bucurindu-se, pentru prima data poate in aceasta iarna, de colinde, cintate de copilasi indrumati de interpreta de muzica populara Maria Salaru.
La implinirea virstei de 75 de ani, dupa o lunga cariera artistica in domeniul picturii naive, Catinca Popescu a primit la vernisaj, din partea Consiliul Judetean Bacau, reprezentat la eveniment de consilierul Ana Marchis, o diploma de hirtie, intr-o folie de plastic pentru indosariat.
„Catinca Popescu este una dintre artistele cu sensibilitati, care-si pune mereu intrebari, mereu nelinistita, a stiut sa-si pastreze o personalitate, sa se manifeste nu ca o imitatoare, ci ca o creatoare”, a spus artistul Ilie Boca despre pictorita bacauana. Criticul de arta a atras atentia celor prezentei asupra umorului din arta Catincai Popescu.
„Ea picteaza niste anotimpuri ale inimii, are o vitalitate absolut de invidiat. E extrem de jucausa, creeaza in anumite lucrari niste scene de un haz nebun”, a spus criticul de arta. Un moment emotionant al intilnirii a fost creat de fiica artistei care a luat pentru prima data cuvintul la un vernisaj al mamei sale.
„De cind o stim deseneaza, si-a facut din pictura ratiunea ei de a fi”, a spus in cuvintul sau luptindu-se cu lacrimile.
La vernisaj, a fost lansat si albumul „Catinca Popescu. Primavara la Bacau”, volum aparut la Editura „Vicovia”, cu sprijinul financiar al Consiliului Local si al Primariei municipiului Bacau. Catinca Popescu s-a nascut in judetul Iasi, a absolvit cursurile de pictura ale Scolii de Arta Bacau, la clasa profesorului Ilie Boca, si cele de arta decorativa, la clasa profesoarei Letitia Oprisan.
A obtinut numeroase premii si diplome de onoare si de merit, la evenimente locale si nationale, dedicate artei naive. Este prezenta in numeroase expozitii, colectii particulare, muzee din România, Republica Moldova, Cuba, Statele Unite, Canada, Anglia, Franta, Italia, Australia, Belgia, Spania, Germania, Israel, Grecia, Cipru, Polonia, Japonia, Austria, Elvetia. (Laura HUIBAN)
ilie de la sculerie a zis
Retrospectiva de pictura a catincai popescu este o expozitie plina de culoare care incanta ochiul si mangaie inima , ce mai o expozitie de zile mari care merita vazuta