Propunerea ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, de a sista finanțarea spitalelor private a stârnit reacții nu doar în rândul investitorilor, ci și al managerilor de spitale publice. Aceștia acuză că măsura este una discriminatorie și nu poate fi pusă în aplicare. Medicii reclamă că inițiativa contravine legilor europene și încalcă dreptul pacienților de a-și alege unitatea spitalicească și medicul care să se ocupe de ei. Declarația ministrului este catalogată drept o „gafă politică”.
Cătălina CHIFU
Cei mai afectați de această măsură, dacă ea s-ar aplica, ar fi pacienții spitalului Polimed din comuna Podu Turcului, spital privatizat încă din 2004 și singurul care asigură asistența medicală pentru circa 50.000 de locuitori. „Conducerea spitalului Polimed își exprimă îngrijorarea cu privire la declarația ministrului Eugen Nicolăescu ce face referire la sistarea, de la 1 martie 2013, a finanțării de către CNAS a spitalelor private. Spitalul Polimed se găsește într-o situație mai specială, fiind singurul spital comunal din rețeaua publică ce a fost privatizat în 2004. Ca argument pentru menținerea contractului cu CNAS este, în primul rând, salvarea spitalului de către investitori în anul 2004, când statul dorea să-l închidă. De atunci s-au investit sume mari de bani pentru renovare și dotare cu aparatură”, arată managerul spitalului, dr. Mihaela Nedelcu.
Nici managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău, Dan Stoica, nu crede că o astfel de măsură s-ar putea aplica. „E foarte puțin probabil că afirmațiile ministrului se vor pune și în practică. În primul rând, legea a permis privatizarea a foarte mulți furnizori – inclusiv farmacii și laboratoare. Tot legea a permis furnizorilor să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontarea serviciilor medicale. O astfel de sistare de fonduri nu poate fi selectivă, doar pentru spitalele private. Nu poți să scoți de la plată doar un segment. Ca principiu, nu se poate pune în practică o asemenea propunere”, explică Dan Stoica, managerul SJU.
Măsura i-ar afecta și pe asigurați și le-ar încălca dreptul de a-și alege medicul și spitalul unde să fie tratați, spune și dr. Vasile Palade, managerul Clinicii Palade. „Oamenii au dreptul să aleagă pentru că au plătit toată viața lor. Se încalcă legea dreptului pacienților. Ce a făcut ministrul Sănătății e o gafă politică. Tot el, acum câțiva ani, a încurajat investițiile. Mă întreb, este cu adevărat liberal sau nu?! Propunerea contravine și legilor europene care dau dreptul pacienților să se îngrijească oriunde doresc. Pe de altă parte, este o discriminare să iei un segment din furnizori și să le sistezi finanțarea”, reclamă dr. Palade.
Conducerea Centrului de Investigații Medicale crede, de asemenea, că măsura este ilegală și îi afectează tocmai pe asigurați. „Se încalcă dreptul pacienților de a alege. Finanțarea spitalelor nu se face din bugetul de stat ci din banii noștri, din cotizațiile fiecăruia. Noi nici nu am pus accent pe finanțarea CAS, serviciile sunt prost plătite. Acordam servicii decontate de CAS mai mult pentru cazurile sociale, care vor îngroșa acum rândurile la spitalele publice. Noi suntem singurul spital din județ care avem tomograf cu rezonanță magnetică. Deci se justifică să decontezi niște servicii care nu există în spitalele publice”, explică managerul CIM, Ludovic Farcaș.
Lasă un răspuns