• o femeie pentru care medicii socoteau drept imposibilă nașterea unui copil a dat peste cap toate pronosticurile • bolnavă de insuficiență renală și cu multiple chisturi pe ficat și rinichi, femeia, care este bunică de o lună, a mai născut recent un băiețel
În secția de Nefrologie și în Maternitatea din Spitalul Județean s-a mai înregistrat recent un caz care va rămîne în literatura de specialitate drept o raritate. O femeie în vîrstă de 45 de ani, bolnavă de doi ani de insuficiență renală avansată și cu mai multe organe interne acoperite de chisturi, a devenit mamă în ciuda faptului că în procent de peste 90% existau șanse ca ea și bebelușul să moară înainte de naștere. Cristina Roca are 45 de ani și este căsătorită de mai mult de un sfert de secol. Pînă luna aceasta, femeia din Valea Seacă avea doar cinci copii, toți majori, cu vîrste între 18 și 25 de ani. De o lună, Cristina era și bunică și a aflat că este din nou însărcinată cînd deja primise vestea că fiica ei va deveni mamă. Diagnosticată cu insuficiență renală avansată în anul 2000, Cristina Roca s-a tratat în tot acest timp și a ținut regimul recomandat de medicii din secția Nefrologie fără a mai trece vreodată la consult. „M-am simțit bine în tot acest timp și nu am avut nicioadată nevoie de dializă. În luna martie am crezut că am intrat la menopauză, dar la un ecograf făcut în primăvară am aflat că eram însărcinată în trei luni. Mi s-a explicat care este riscul pe care îl reprezintă boala și vîrsta mea pentru o nouă sarcină, dar îmi intrase deja în cap ideea să fac copilul. La început mi-a fost greu să mă decid pentru că îmi era rușine ca la vîrsta mea să mai fac copii, iar apoi am zis că oricum doar o moarte pot avea și dacă îmi va scris să mă sfîrșesc din cauza asta nu pot schimba eu soarta”, își începe povestea Cristina Roca.
Din martie și pînă la finele lunii iulie, femeia din Valea Seacă nu a mai dat pe la medic și abia pe 24 iulie, cînd s-a simțit rău, a cerut ajutorul medicilor din secția Nefrologie. Ținută sub tratament și observație, pacienta care urma să devină mamă a fost transferată în Maternitate de urgență săptămîna trecută cînd riscurile Cristinei și ale bebelușului ei au crescut la maxim. „În momentul internării am fost nevoiți să intrăm de urgență cu pacienta în sala de operație întrucît placenta era dezlipită și se declanșase hemoragia. Cazul era și foarte grav și rar. Riscurile la operație au fost foarte mari, pentru că exista pericolul ca femeia să moară. Pe lîngă aceste complicații, femeia suferă și de o maladie polichistică hepato-renală care putea și ea ridica probleme în timpul operației. Nu știam nici dacă vom putea salva copilul. Situația a fost destul de complicată și am fost pus în situația de a extirpa uterul pacientei. Cazul s-a finalizat cu bine atît pentru ammă, cît și pentru copil. Mama evoluează bine, iar copilul, chiar dacă este născut prematur și cîntărește 1,850 de grame, nu pune probleme majore”, ne-a declarat dr. Laurențiu Ungureanu, medic în secția Obstetrică-Ginecologie III din Maternitate.
Cazul Cristinei Roca este cel de-al doilea de acest gen înregistrat în secțiile de Nefrologie și obstetrică ale Spitalului Județean. Anul trecut, o tînără de 24 de ani, dependentă de aparatele de dializă, a născut cu bine tot un băiețel, în ciuda pronosticurilor fatale pe care regulile medicinei i le puneau în calea sorții. „Cazuri precum ale celor două femei din județul Bacău sînt unice în țară pînă acum, iar la nivel mondial numai cîteva zeci de cazuri sînt semnalate în literatura de specialitate. O femeie cu insuficiență renală avansată, cum este cazul femeii din Valea Seacă, sau dependentă de dializă, așa cum a fost tînăra de anul trecut, se expun la riscuri care le pot costa viața dacă vor să aducă pe lume un copil”, ne-a declarat dr. Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean și șeful secției Nefrologie. Născut prematur de mama care s-a ambiționat să îl aducă pe lume chiar și cu prețul vieții, băiețelul care a primit numele de Dominic va mai petrece cîteva săptămîni în incubatoarele secției de Nou-Născuți. El a primit deja vizita fraților care i-ar putea fi părinți, iar cînd va ajunge acasă nu este exclus să fie hrănit la sîn de sora lui în vîrstă de 24 ani, care este mămica unei fetițe de o lună. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns